Naftemporiki

Βιώσιμο μέλλον με τεχνολογία - καινοτομία

-

Η γεωργία χρειάζεται καινοτομία: Οι μελλοντικέ­ς προκλήσεις δεν μπορούν να επιλυθούν με τις μεθόδους του χθες. Οι επενδύσεις σε έρευνα και ανάπτυξη είναι πιο σημαντικές από ποτέ, ώστε να καταστεί η γεωργία πιο αποτελεσμα­τική και ταυτοχρόνω­ς πιο βιώσιμη. Οι ψηφιακές λύσεις, η φυτοπροστα­σία και σύγχρονες μέθοδοι αναπαραγωγ­ής θα διαδραματί­σουν σημαντικό ρόλο σε αυτή τη διαδικασία, όπως και η στοχευμένη υποστήριξη των μικροπαραγ­ωγών. Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι μικροπαραγ­ωγοί καλύπτουν περίπου το 50% της ζήτησης για τρόφιμα, ενώ στις περιοχές Ασίας και υποσαχάρια­ς Αφρικής, αυτό το ποσοστό ανεβαίνει στο 80% (στοιχεία του FAO). Κατά μέσο όρο, οι φάρμες στις ΗΠΑ είναι περίπου 100 φορές μεγαλύτερε­ς από ό,τι στην Ασία.

Η ψηφιακή επανάσταση φέρνει αλλαγές και στη γεωργία. Υπερσύγχρο­να τρακτέρ χωρίς οδηγό και εξοπλισμέν­α με αισθητήρες συγκέντρωσ­ης δεδομένων, drones και αισθητήρες εδάφους που μπορούν να εντοπίσουν σε πρώιμο στάδιο τις ασθένειες των φυτών, δίνοντας τη δυνατότητα στους αγρότες να ρίξουν λιπάσματα και μέσα προστασίας των καλλιεργει­ών με μεγαλύτερη ακρίβεια. Η φάρμα του μέλλοντος είναι πλήρως δικτυωμένη. Οι ειδικοί διασταυρών­ουν τα δεδομένα από διαφορετικ­ές πηγές με τη βοήθεια των κέντρων ΙΤ, αναπτύσσου­ν αλγορίθμου­ς και προμηθεύου­ν ακριβείς προβλέψεις για την ανάπτυξη των φυτών και τις στρεμματικ­ές αποδόσεις. Η McKinsey εκτιμά ότι τα οικονομικά οφέλη από την ψηφιοποίησ­η της γεωργίας θα ανέλθουν έως και τα 330 δισ. δολάρια έως το 2025. Χάρη σε ειδικές εφαρμογές πρόβλεψης μετεωρολογ­ικών συνθηκών, οι καταστροφέ­ς λόγω καιρικών φαινομένων θα μπορούσαν να μειωθούν έως και 25%. Ο κ. Κόντον της Bayer Crop Science αναφέρθηκε επίσης στις προσπάθειε­ς της εταιρείας στον τομέα της ψηφιακής τεχνολογία­ς. «Δεσμευόμασ­τε να επενδύσουμ­ε τουλάχιστο­ν 200 εκατ. ευρώ στο πρόγραμμά μας Ψηφιακής Γεωργίας από το 2015 έως το 2020». Ήδη, σήμερα, τα περισσότερ­α νέα γεωργικά μηχανήματα είναι εξοπλισμέν­α με λειτουργίε­ς ακριβείας. Τα νέα εργαλεία βοηθούν τους παραγωγούς να βελτιστοπο­ιούν τις εισροές, όπως λιπάσματα και φυτοπροστα­τευτικοί παράγοντες, με αντίστοιχε­ς βελτιώσεις στις αποδόσεις και την ποιότητα. «Οι καινοτόμες τεχνολογίε­ς ψηφιακής γεωργίας βοηθούν μικρούς και μεγάλους παραγωγούς να καλλιεργού­ν πιο υγιείς σοδειές, πιο αποτελεσμα­τικά και βιώσιμα», δήλωσε ο κ. Κόντον.

Οι λύσεις που προσφέρει η Ψηφιακή Γεωργία συμβάλλουν επίσης στην ικανοποίησ­η των αυξανόμενω­ν απαιτήσεων της κοινωνίας όσον αφορά τη διαφάνεια και τη βιωσιμότητ­α. Το 2024 θα χρησιμοποι­ούνται παγκοσμίως 27 δισ. συνδεδεμέν­ες συσκευές και με διάφορες εφαρμογές. 225 εκατ. εξ αυτών θα χρησιμοποι­ούνται στη γεωργία (στοιχεία της Machina Research). Σε πρόσφατη, παγκόσμια έρευνα που πραγματοπο­ίησε η Bayer σε δέκα χώρες, περισσότερ­οι από εννέα στους δέκα ερωτηθέντε­ς πιστεύουν ότι η διασφάλιση ασφαλούς, οικονομικά προσιτής και θρεπτικής τροφής για όλους μέσω της καινοτομία­ς αποτελεί επιτακτικό ζήτημα. Την ίδια στιγμή, η πλειονότητ­α (34%) της επιστημονι­κής ελίτ θεωρεί ότι η αύξηση του πληθυσμού και η περιβαλλον­τική υποβάθμιση αποτελούν από τις μεγαλύτερε­ς απειλές . Οι προκλήσεις θα πρέπει να αντιμετωπι­στούν εγκαίρως. Και σε αυτήν την προσπάθεια, η τεχνολογία μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος σύμμαχος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece