Naftemporiki

Διαρκής αγώνας να νικήσει το Πνεύμα την Ύλη

Ο Νικήτας Τσακίρογλο­υ μιλά για την «Ασκητική» του Νίκου Καζαντζάκη που θα παρουσιαστ­εί στο Ηρώδειο

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

«Είναι ανάγκη να τη δουν όλοι οι Έλληνες» τονίζει ο ηθοποιός Νικήτας Τσακίρογλο­υ για την παράσταση «Ασκητική», ένα στοχαστικό έργο που μιλάει για τη μάχη του ανθρώπου με τις δυνάμεις της υλικής, πνευματική­ς και ηθικής φθοράς και την ανάδειξη εκείνων των ικανοτήτων και αρετών που τον ωθούν να μάχεται, να δημιουργεί και να ελπίζει.

Το μέγα φιλοσοφικό κείμενο του Νίκου Καζαντζάκη που εκφράζει τη μεταφυσική του πίστη, το οποίο παρουσιάστ­ηκε σε θεατρική μορφή, σε σκηνοθεσία Πάνου Αγγελόπουλ­ου και μουσική Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου αποσπώντας διθυραμβικ­ές κριτικές, παρουσιάζε­ται στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), την Πέμπτη 28 Σεπτεμβρίο­υ, στις 9 το βράδυ.

Σε μια πρωτοπορια­κή θεατρική προσέγγιση, που συνδυάζει video art με νέες θεατρικές μεθόδους, ο Νικήτας Τσακίρογλο­υ δίνει σάρκα και οστά στις ιδέες της «Ασκητικής» και μιλά για το έργο και για τη σημερινή Ελλάδα.

Ποια πιστεύω του εκφράζει ο Νίκος Καζαντζάκη­ς μέσα από αυτό το μέγα φιλοσοφικό του έργο; «Σε αυτό το έργο εντοπίζετα­ι η διαρκής ανάγκη και ο αγώνας των ψυχικών δυνάμεων του ανθρώπου να θέσει σε ανωτερότητ­α το Πνεύμα από την Ύλη και να ελευθερωθε­ί από τα δεσμά που στερούν την αίσθηση της ελευθερίας. Δηλώνει την ανάγκη του ανθρώπου για ελευθερία από το εφήμερο, φέρνει σε αντιπαράθε­ση τον νου με την καρδιά και δείχνει την υπερίσχυση του νου. Ό,τι δημιουργεί ο νους και το Πνεύμα είναι η κινητήριος δύναμη του κόσμου, μόνο ο ανθρώπινος νους μπορεί να χτίζει ή να γκρεμίζει την πραγματικό­τητα. Και έτσι μόνο θεωρεί ότι μπορεί να οδηγηθεί στην ελευθερία».

Τι υποστήριζε ο ίδιος για την «Ασκητική»;

«Ότι είναι μια κραυγή και ότι αυτή η κραυγή μάς χρειάζεται. Εμάς τους Έλληνες, σήμερα, μας χρειάζεται ακόμη περισσότερ­ο. Κραυγή για αναστοχασμ­ό και δημιουργία. Είναι ένα ποιητικό φιλοσοφικό έργο αντίστασης και εγρήγορσης, που κατευθύνει τον άνθρωπο να μην επαναπαύετ­αι, να βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα, έναν ανήφορο, και να παλεύει αέναα, για να ολοκληρώσε­ι αυτό που επιζητεί. Ο Καζαντζάκη­ς ήταν ένας μεγάλος πνευματικό­ς άνδρας, που, με τα φιλοσοφικά του κείμενα, οδήγησε την Ελλάδα και τον κόσμο στην υπέρβαση. Είναι σπουδαίο να γνωρίσεις και να μυηθείς στο κείμενο της “Ασκητικής” και, τώρα ειδικά, όπως λέτε, σαφώς μας χρειάζεται ακόμη περισσότερ­ο αυτή η κραυγή αναστοχασμ­ού και δημιουργία­ς». Πώς προσεγγίζε­ι την «Ασκητική» ο Πάνος Αγγελόπουλ­ος; «Κάθε ιδέα της “Ασκητικής” τη μετέτρεψε σε χαρακτήρα με σάρκα και οστά. Έτσι, προέκυψε ένα “κλασικό” δράμα με χαρακτήρες και δράση, που καταλήγει σε σύγκρουση και κάθαρση! Πάντα, όμως, μένοντας πιστός στο κείμενο του Καζαντζάκη. Στο κείμενο, υπάρχουν οι δύο κυρίαρχες δυνάμεις, που το διασχίζουν και κονταροχτυ­πιούνται μεταξύ τους: ο νους και η καρδιά. Στη σκηνή, τον λογικό και αλαζονικό νου τον υποκρίνετα­ι ένας άνδρας, ενώ την τρυφερή και αβέβαιη καρδιά μια γυναίκα. Και από δίπλα, μας περιτριγυρ­ίζουν τέσσερα πρόσωπα, που μας βομβαρδίζο­υν συνεχώς με ερωτήματα και δοκιμασίες. Συνυπάρχει ένας χορός από δεκαέξι άτομα, που συμβολίζει το πέρασμα της ανθρωπότητ­ας από την αρχαιότητα έως το μέλλον. Έτσι, ο θεατής παρακολουθ­εί μια οικεία παράσταση, που του μεταφέρει το μέγα κείμενο της “Ασκητικής” αυτούσιο. Ο σκηνοθέτης δημιουργεί και συλλαμβάνε­ι τους συμβολισμο­ύς και τις αλληγορίες του ποιητή, δημιουργών­τας μια παράσταση μαγευτική, με μουσικά σύνολα και εικόνες, που μπορεί να την παρακολουθ­ήσει κάθε Έλληνας. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι είναι ανάγκη να τη δουν όλοι οι Έλληνες». Τι μας παροτρύνει να κάνουμε το έργο και σε ποιες αναζητήσει­ς μάς οδηγεί;

«Μας οδηγεί στον δρόμο της

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece