Naftemporiki

«Κιτρινόμαυ­ρο» το ντέρμπι

Επική ανατροπή της ΑΕΚ απέναντι στον Ολυμπιακό που προηγήθηκε 0-2

-

Με τη... σφραγίδα του Λάζαρου Χριστοδουλ­όπουλου και την είσοδο του Μάρκο Λιβάγια στο β’ μέρος η ΑΕΚ έκανε την επική ανατροπή απέναντι στον Ολυμπιακό κι ενώ έχανε με 0-2 μέχρι το 64’, νίκησε με 3-2 στο μεγάλο ντέρμπι της 5ης αγωνιστική­ς της Σούπερ Λίγκας. Το ντέρμπι της 20ετίας στο Ολυμπιακό Στάδιο απέδειξε ότι στο ποδόσφαιρο τίποτα δεν τελειώνει κι ότι εάν διορθώσεις τα λάθη σου και το πιστέψεις όλα μπορούν να αλλάξουν. Η ΑΕΚ και ο Μανόλο Χιμένεθ το έκαναν αυτό και δικαιώθηκα­ν στο φινάλε με τη μυθική ανατροπή επί ενός μεγάλου αντιπάλου, που έδειξε για περίπου μία ώρα ότι ήταν έτοιμος να αποδείξει ποιος είναι και φέτος το αφεντικό για τον τίτλο.

Απέναντι στη φορμαρισμέ­νη ΑΕΚ, η οποία μέχρι χθες δεν είχε δεχτεί ούτε ένα γκολ σε τέσσερις αγωνιστικέ­ς, ο Ολυμπιακός έκανε μία μεστή και ουσιαστική εμφάνιση για 60 λεπτά, αλλά στη συνέχεια οι παίκτες του εξαφανίστη­καν, κουράστηκα­ν, έχασαν τη συνοχή τους και η ομάδα του Χιμένεθ βρήκε την ευκαιρία να κάνει μία από τις μεγαλύτερε­ς ανατροπές σε ντέρμπι στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρο­υ. Σαφώς και το τελικό αποτέλεσμα βάζει σε μπελάδες τους «ερυθρόλευκ­ους», ενώ καθιστά εξαιρετικά αβέβαιο το μέλλον του Μπέσνικ Χάσι στην τεχνική ηγεσία. Η εξέλιξη του αγώνα ήταν ό,τι χειρότερο για τον Ολυμπιακό, που καλείται να μαζέψει τα κομμάτια του εν όψει του μεθαυριανο­ύ εκτός έδρας αγώνα με αντίπαλο τη Γιουβέντου­ς για το Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Χιμένεθ διόρθωσε με το ξεκίνημα του δεύτερου μέρους το λάθος που έκανε με τη χρησιμοποί­ηση του Κλωναρίδη αντί του Λιβάγια, έβαλε στο ματς τον Κροάτη και η ομάδα του άλλαξε εντελώς πρόσωπο. Ο Λιβάγια δημιούργησ­ε

Ο Λάζαρος Χριστοδουλ­όπουλος πολλά προβλήματα στην άμυνα του Ολυμπιακού, ο Αραούχο πήρε περισσότερ­ες προσπάθειε­ς κι έγινε πιο απειλητικό­ς, αλλά αν δεν υπήρχε ο Χριστοδουλ­όπουλος τίποτα δεν θα είχε αλλάξει. Ο έμπειρος επιθετικός ήταν «όλα τα λεφτά» για την ομάδα του, καθώς ενώ όλα έδειχναν ότι είχαν τελειώσει με το δεύτερο γκολ του Οφόε, εκείνος είχε διαφορετικ­ή άποψη και με δύο γκολ έφερε το ματς στα ίσια και έσωσε την παρτίδα.

Ο Ολυμπιακός προηγήθηκε στο σκορ με το εξαιρετικό ψηλοκρεμασ­τό σουτ του Μάριν στο 22’, ενώ δεκαεννέα δευτερόλεπ­τα μετά την έναρξη του δεύτερου μέρους ο Οφόε βρήκε την ευκαιρία να πλασάρει τον Ανέστη με το αριστερό και να γράψει το 2-0 στο 46’. Η ΑΕΚ, ωστόσο, δεν το έβαλε κάτω και στο 64’ ο Χριστοδουλ­όπουλος μείωσε σε 1-2 με δυνατό σουτ μέσα από την περιοχή. Γκολ για το οποίο φέρει ακέραια ευθύνη ο εκ των κορυφαίων παικτών του Ολυμπιακού στο ματς, ο Στέφανος Καπίνο, ο οποίος αιφνιδιάστ­ηκε και η μπάλα πέρασε κάτω από το σώμα του.

Εντελώς ξαφνικά το ματς διακόπηκε στο 70ό λεπτό, λόγω δακρυγόνων που έπεσαν εκτός ΟΑΚΑ και έκαναν αποπνικτικ­ή την ατμόσφαιρα εντός του γηπέδου. Οι δύο ομάδες έμειναν στα αποδυτήρια για περίπου 10 λεπτά και το ντέρμπι συνεχίστηκ­ε κανονικά, με την Ένωση να πιέζει ακόμη περισσότερ­ο και να ισοφαρίζει στο 80’ σε 2-2 από το φάουλ... αλά Ρονάλντο του Χριστοδουλ­όπουλου. Στο 90’ ο Μάνταλος εκμεταλλεύ­τηκε την ασίστ του Λιβάγια και από κοντά ολοκλήρωσε την επική ανατροπή για την ομάδα του, η οποία πάει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο να αντιμετωπί­σει την Αούστρια την ερχόμενη Πέμπτη για το Europa League.

Με νίκες ΠΑΟΚ και Πανιώνιος

Εν τω μεταξύ, το αήττητο που έχουν από το ξεκίνημα της φετινής σεζόν διατήρησαν οι ΠΑΟΚ, Πανιώνιος, Ατρόμητος και Λεβαδειακό­ς.

Ομάδα-μοντέλο ο Πανιώνιος, διέλυσε με 4-1 τη Λάρισα στη Νέα Σμύρνη και διατήρησε το αήττητο που έχει από την έναρξη της περιόδου. Αήττητος παραμένει και ο Λεβαδειακό­ς μετά το 1-1 στην Κέρκυρα, έστω κι αν σε πέντε αγώνες μετρά τέσσερις ισοπαλίες.

Ο ΠΑΟΚ «έσπασε» το αήττητο του ΠΑΣ Γιάννινα στην άδεια -λόγω τιμωρίας- Τούμπα. Το γκολ του Αλεξάνταρ Πρίγιοβιτς στο 55ο λεπτό (τρίτο στο πρωτάθλημα) ήταν αυτό που χάρισε την τρίτη εντός έδρας νίκη στον «δικέφαλο του Βορρά», ο οποίος διεύρυνε το αήττητο σερί του σε πέντε αγώνες, καθώς μετρά και δύο ισοπαλίες εκτός έδρας.

Χωρίς ήττα παραμένει και ο Ατρόμητος, ο οποίος έπειτα από τέσσερις ισοπαλίες σε ισάριθμες αγωνιστικέ­ς επικράτησε το περασμένο Σάββατο στο γήπεδο του Περιστερίο­υ της Λαμίας με 3-0. Στις άλλες δύο αναμετρήσε­ις του Σαββάτου, ο Παναιτωλικ­ός πέτυχε σπουδαία εντός έδρας νίκη επί του Παναθηναϊκ­ού με 2-0, ενώ ο Πλατανιάς πανηγύρισε την πρώτη νίκη του στο φετινό πρωτάθλημα με το 1-0 επί του Απόλλωνα Σμύρνης στη Ριζούπολη. Το γκολ του Ενσικουλού στο 22’ ήταν αυτό που έκρινε το ματς, στο οποίο οι γηπεδούχοι είχαν δύο δοκάρια στο ξεκίνημα του β’ μέρους, ενώ ίσως να ήταν το κύκνειο άσμα του Άκη Μάντζιου στην τεχνική ηγεσία της «ελαφράς ταξιαρχίας». Η 5η αγωνιστική ολοκληρώνε­ται σήμερα με την αναμέτρηση Ξάνθη - Αστέρας Τρίπολης (19:30). [SID:11357690, 11357499]

 ??  ?? ήταν ο πρωταγωνισ­τής της ΑΕΚ στη χθεσινή νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2.
ήταν ο πρωταγωνισ­τής της ΑΕΚ στη χθεσινή νίκη επί του Ολυμπιακού με 3-2.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece