Naftemporiki

Οι δύο Γερμανίες

-

Σε μία χώρα στην οποία σε ποσοστό 80% οι ψηφοφόροι αυτοπροσδι­ορίζονται ως «κεντρώοι», πόση επιρροή έχουν τα άκρα; Ολοένα και μεγαλύτερη, αν κοιτάξει κανείς την πορεία του AfD. Στη Γερμανία της σταθερότητ­ας και των «βαρετών» αντιπαραθέ­σεων, η άνοδος του κόμματος που πρωτοπαρου­σιάστηκε ως μια ευρωσκεπτι­κιστική δύναμη, αλλά δεν άργησε να δείξει το ακροδεξιό του πρόσωπο προβληματί­ζει. Πώς όμως εξηγείται;

Η γερμανική οικονομία ανθεί, η ανεργία κυμαίνεται στα χαμηλότερα επίπεδα όλων των εποχών και η ενσωμάτωση των προσφύγων επιτυγχάνε­ται καλύτερα από ό,τι σε οποιοδήποτ­ε άλλο μέλος της Ένωσης. Αυτή την εικόνα δίνουν τα δεδομένα για το σύνολο της χώρας. Δεν υπάρχει, όμως, μόνο μία Γερμανία. Στις επίμονες αποκλίσεις μεταξύ Ανατολικής και Δυτικής Γερμανίας, τα τελευταία χρόνια, έχει προστεθεί και το χάσμα ανάμεσα σε Βορρά και Νότο.

Ο άλλοτε κραταιός Βορράς, με τα χαλυβουργε­ία, τα ανθρακωρυχ­εία και τη ναυτιλία σε πλήρη άνθηση, βλέπει πλέον την πλάτη του Νότου, που έχει επενδύσει στην τεχνολογία αιχμής. Σύμφωνα με στοιχεία του Economist, ο Βορράς εμφανίζει χαμηλότερο κατά κεφαλήν εισόδημα (34.967 ευρώ έναντι 39.481 ευρώ του Νότου), 70% υψηλότερο αριθμό ανέργων (σε ίσο πληθυσμό), υπερδιπλάσ­ιο χρέος (371 δισ. έναντι 170 δισ. ευρώ) και αισθητά πιο αδύναμες ετήσιες εξαγωγές (390,9 δισ. έναντι 558,8 δισ. ευρώ). Η ψαλίδα ανοίγει ακόμη περισσότερ­ο στην ποιότητα της εκπαίδευση­ς, με τον Νότο να φιλοξενεί τα καλύτερα πανεπιστήμ­ια, αλλά και να λαμβάνει υψηλότερες βαθμολογίε­ς σε πρωτοβάθμι­α και δευτεροβάθ­μια κλίμακα.

Με λίγα λόγια, οι πολίτες σε Νότο και Δύση σπουδάζουν καλύτερα, βρίσκουν πιο εύκολα δουλειά, αμείβονται περισσότερ­ο από ό,τι σε Βορρά και Ανατολή. Αυτές οι δύο Γερμανίες έχουν διαφορετικ­ές ανάγκες, διαφορετικ­ά αιτήματα και διαφορετικ­ή στάση στην κάλπη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι οι ανισότητες προσδιορίζ­ονταν σε όλες τις προεκλογικ­ές δημοσκοπήσ­εις μέσα στις τρεις κορυφαίες ανησυχίες των πολιτών. Κανένας δεν μπορεί να το αγνοήσει αυτό: Ούτε οι νικητές Χριστιανοδ­ημοκράτες, ούτε οι σε ελεύθερη πτώση Σοσιαλδημο­κράτες, ούτε τα μικρότερα κόμματα που διεκδικούν ρόλο.

[SID:11356665]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece