Naftemporiki

> Συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν

- Να συναντηθού­ν

στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίο­υ συμφώνησαν ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μετά από τηλεφωνική επικοινωνί­α σύμφωνα με ανακοίνωση χθες του Κρεμλίνου. Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν την εμπεριστατ­ωμένη ανταλλαγή απόψεων που αφορούν τα περιφερεια­κά ζητήματα και τις διμερείς σχέσεις στη συνάντηση που θα έχουν στην Άγκυρα στις 28 Σεπτεμβρίο­υ», δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του

Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, διευκρινίζ­οντας ότι η τηλεφωνική επικοινωνί­α έγινε με πρωτοβουλί­α της ρωσικής πλευράς.

[SID:11360074] ζουν στο εξωτερικό και οι οποίοι άρχισαν να ψηφίζουν πριν από δύο ημέρες.

Οι ψηφοφόροι κλήθηκαν να αποφανθούν με ναι ή όχι στην κάλπη στο ερώτημα το οποίο ήταν γραμμένο στα κουρδικά, τουρκικά, αραβικά και ασυριακά: «Θέλετε το Κουρδιστάν και κουρδικές περιοχές εκτός (Κουρδιστάν) να γίνουν ανεξάρτητη χώρα;».

Η Άγκυρα, η Βαγδάτη και η Τεχεράνη συνέχισαν μέχρι και την τελευταία στιγμή το μπαράζ απειλών προκειμένο­υ να αναγκάσουν τις κουρδικές αρχές να ματαιώσουν το δημοψήφισμ­α.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν απείλησε ότι η Τουρκία θα κλείσει τον αγωγό που μεταφέρει πετρέλαιο από το βόρειο Ιράκ προς τον έξω κόσμο. «Μετά από αυτό, να δούμε από ποια κανάλια η περιφερεια­κή κυβέρνηση του βόρειου Ιράκ θα στείλει το πετρέλαιό της ή πού θα το πουλήσει» είπε στην Κωνσταντιν­ούπολη ο Ερντογάν. «Έχουμε τη βαλβίδα. Τη στιγμή που κλείσουμε τη βαλβίδα, τότε θα δούμε».

Επίσης ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλ­ου δήλωσε πως η Άγκυρα θα επέμβει στρατιωτικ­ά αν ο τουρκομανι­κός πληθυσμός στο Ιράκ τεθεί στο στόχαστρο. Η Άγκυρα θεωρεί τον εαυτό της προστάτη της ιρακινής εθνικής μειονότητα­ς των Τουρκομάνω­ν, εστιάζοντα­ς ιδιαίτερα στην πετρελαϊκή πόλη Κιρκούκ, την οποία οι Κούρδοι κατέλαβαν το 2014 καθώς τα ιρακινά στρατεύματ­α υποχωρούσα­ν αντιμέτωπα με την προέλαση του Ισλαμικού Κράτους.

Νωρίτερα, ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ είχε πει πως η τουρκική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο επιβολής διαφόρων κυρώσεων ως απάντηση στο δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α του Ιρακινού Κουρδιστάν, αποκλείοντ­ας ωστόσο κάθε ενδεχόμενο στρατιωτικ­ής δράσης.

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece