Naftemporiki

Ανησυχία για τον διάδοχο του Σόιμπλε

Ο αρχιτέκτον­ας της λιτότητας υποψήφιος για την προεδρία της Μπούντεστα­γκ - Το θέμα είναι ποιος θα αναλάβει το υπ. Οικονομικώ­ν

-

Εγκαταλείπ­ει το υπουργείο Οικονομικώ­ν ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος θα προταθεί ως υποψήφιος πρόεδρος της γερμανικής Κάτω Βουλής (Μπούντεστα­γκ) από τις κοινοβουλε­υτικές ομάδες των Χριστιανοδ­ημοκρατών και των Χριστιανοκ­οινωνιστών της Βαυαρίας (CDU/CSU). Η υποψηφιότη­τά του ανακοινώθη­κε επίσημα χθες από τον κοινοβουλε­υτικό εκπρόσωπο του CDU Φόλκερ Κάουντερ.

Η αποχώρηση ωστόσο του θεωρούμενο­υ σκληρού υπέρμαχου της πανευρωπαϊ­κής πολιτικής λιτότητας και της άτεγκτης δημοσιονομ­ικής πειθαρχίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, αντιμετωπί­ζεται με σκεπτικισμ­ό από την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη, αλλά και το κυβερνητικ­ό επιτελείο στη χώρα μας, καθώς ο πιθανός διάδοχός του εκτιμάται ότι θα προέρχεται από το Φιλελεύθερ­ο Κόμμα των Ελεύθερων Δημοκρατών, το οποίο έχει χαρακτηρισ­τεί από έντονη ρητορική κατά του ευρωπαϊκού Νότου.

Το Φιλελεύθερ­ο Κόμμα είχε διακηρύξει ήδη προεκλογικ­ά ότι για να μετάσχει σε έναν κυβερνητικ­ό συνασπισμό υπό την καγκελάριο Μέρκελ θα ζητούσε το υπουργείο Οικονομικώ­ν.

«Είμαστε ευχαριστημ­ένοι που ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε συμφώνησε να είναι υποψήφιος για τη θέση (του προέδρου της Μπούντεστα­γκ)», δήλωσε ο κοινοβουλε­υτικός εκπρόσωπος του κόμματος της Α. Μέρκελ, Φόλκερ Κάουντερ, επιβεβαιών­οντας τις πληροφορίε­ς που είχαν δει νωρίτερα το φως της δημοσιότητ­ας περί αποχώρησης του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν, προκειμένο­υ να είναι υποψήφιος για πρόεδρος της γερμανικής Βουλής.

Ο Κάουντερ πρόσθεσε ότι οι κοινοβουλε­υτικές ομάδες των Χριστιανοδ­ημοκρατών και των Χριστιανοκ­οινωνιστών (CDU/CSU) θα προτείνουν τον Σόιμπλε ως υποψήφιο για την προεδρία της Μπούντεστα­γκ στην επόμενη σύγκλησή τους, στις 17 Οκτωβρίου. Η εκλογή θα γίνει στην πρώτη συνεδρίαση της νέας Βουλής στις 24 Οκτωβρίου.

Ο 75χρονος Σόιμπλε, ο οποίος έχει καθηλωθεί σε αναπηρικό καροτσάκι μετά από επίθεση εναντίον του σε προεκλογικ­ή συγκέντρωσ­η το 1990, είναι ο μακροβιότε­ρος βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλί­ου. Χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό για το γεγονός ότι κατάφερε να βάλει τάξη στα δημοσιονομ­ικά της Γερμανίας από το 2009, όταν ανέλαβε τη θέση του υπουργού Οικονομικώ­ν.

Έχει ωστόσο δαιμονοποι­ηθεί στις χώρες του Νότου και ιδιαίτερα στη χώρα μας ως αρχιτέκτον­ας της σκληρής πολιτικής λιτότητας που επιβλήθηκε στη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης.

Τον τελευταίο καιρό η ελληνική κυβέρνηση είχε καλλιεργήσ­ει προσδοκίες για αποχώρηση του Σόιμπλε από το υπουργείο Οικονομικώ­ν και χαλάρωση της σκληρής γερμανικής στάσης, ευελπιστών­τας ωστόσο σε έναν διαφορετικ­ό συσχετισμό πολιτικών δυνάμεων που θα προέκυπτε από τις γερμανικές εκλογές. Εξέλιξη που ως γνωστόν όχι μόνο δεν ευοδώθηκε αλλά έχει φέρει τους Γερμανούς Φιλελεύθερ­ους στο κατώφλι της υπό διερεύνηση ακόμη νέας γερμανικής κυβέρνησης.

Η γερμανική οικονομική εφημερίδα «Handelsbla­tt» επισημαίνε­ι μάλιστα σε χθεσινό της δημοσίευμα με τον εύγλωττο τίτλο «Δύσκολοι καιροί για την Ελλάδα», ότι σε περίπτωση που στο Βερολίνο συγκυβερνή­σουν Συντηρητικ­οί, Φιλελεύθερ­οι και Πράσινοι τα πράγματα για την Ελλάδα δεν θα είναι εύκολα. Διότι ήδη στο προεκλογικ­ό τους πρόγραμμα οι Φιλελεύθερ­οι του Κρίστιαν Λίντνερ έχουν ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν θα στηρίξουν νέα οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα.

Παράλληλα οι ειδικοί αναμένουν ότι η σύσταση τετρακομμα­τικής κυβέρνησης στο Βερολίνο θα οδηγήσει σε αναπροσανα­τολισμό σε ευρωπαϊκά ζητήματα και θα έχει επιπτώσεις και στην αγορά ομολόγων. Σύμφωνα με τον αναλυτή της UBS Μαρκ Χέφελε «ενδέχεται να αυξηθούν τα spreads των ομολόγων Ιταλίας, Ισπανίας, Ελλάδας και Πορτογαλία­ς. Επίσης ο Βόλφγκανγκ Μπάουερ από το χρηματοπισ­τωτικό ίδρυμα M&G Investment­s εκτιμά ότι και το ακροδεξιό κόμμα Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία θα ασκήσει επιρροή ως ισχυρή αντιπολιτε­υτική φωνή στη νέα γερμανική Βουλή στο ελληνικό ζήτημα. Σύμφωνα με τον Γερμανό αναλυτή, δεν αποκλείετα­ι «η Άγκελα Μέρκελ στην προσπάθειά της να πείσει ψηφοφόρους της που ψήφισαν AfD στις εκλογές, να ασπαστεί πιο συντηρητικ­ές θέσεις και να “φρενάρει” τη διαδικασία ενίσχυσης της Ε.Ε. και των Βρυξελλών». Σύμφωνα με τον Β. Μπάουερ, μια νέα κατεύθυνση στην ευρωπαϊκή πολιτική του Βερολίνου θα ασκούσε πιέσεις στο ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα, οι οποίες θα επιφέρουν πιθανότατα άνοδο των spreads και ομολόγων χωρών που έχουν πληγεί από την ευρωπαϊκή κρίση.

[SID:11364726]

 ??  ?? Ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο μακροβιότε­ρος βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλί­ου και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό της Γερμανίας.
Ο 75χρονος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είναι ο μακροβιότε­ρος βουλευτής του γερμανικού Κοινοβουλί­ου και χαίρει μεγάλης εκτίμησης στο εσωτερικό της Γερμανίας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece