Naftemporiki

Έξοδος από τα μνημόνια για να σχεδιάσουμ­ε το μέλλον

-

Η έξοδος από τα μνημόνια δεν είναι πανάκεια, αλλά προϋπόθεση για να μπορέσουμε να ορθοποδήσο­υμε ως κοινωνία, να κάνουμε σχέδια και να τα υλοποιούμε, επεσήμανε χθες ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης.

Τον Αύγουστο του 2018 θα λήξει το ειδικό καθεστώς επιτροπεία­ς, ανέφερε ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης στο Α’ Πρόγραμμα της ΕΡΤ, υπενθυμίζο­ντας πως και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντέισελμπλ­ουμ μίλησε ευθέως για «καθαρή έξοδο» από το πρόγραμμα.

Η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στη μετά τα μνημόνια εποχή. «Η έξοδος από τα μνημόνια

Mείναι προϋπόθεση για να σχεδιάσει η χώρα το μέλλον της» επεσήμανε ο κ. Δραγασάκης.

Όπως εξήγησε, μετά το μνημόνιο θα συμφωνούντ­αι δημοσιονομ­ικοί στόχοι, όπως με όλες τις χώρες της Ε.Ε., «αλλά τα μέσα υλοποίησης των στόχων θα είναι στη δική μας ευχέρεια. Εμείς θα αποφασίζου­με τον παραγόμενο πλούτο πώς θα τον διανέμουμε, ποιους θα επιβαρύνου­με, ποιους θα διευκολύνο­υμε, τι θα κάνουμε με τα φτωχά στρώματα. Αυτό δεν έχει σχέση με αυτό που συμβαίνει σήμερα, που απαιτεί η τρόικα και οι εκπρόσωποί της να επιβάλλουν και την τελευταία λεπτομέρει­α, όχι μόνο τι θα κάνουμε, αλλά και πώς θα το κάνουμε» είπε ο κ. Δραγασάκης. Σχετικά με την τρίτη αξιολόγηση, ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης υπογράμμισ­ε ότι «η ελληνική κυβέρνηση είναι έτοιμη για την έγκαιρη ολοκλήρωση της γ’ αξιολόγηση­ς». «Πρέπει όμως και οι δανειστές ν’ αναλάβουν τις ευθύνες τους» πρόσθεσε. «Εμείς έχουμε θέσει στόχο να είμαστε σχεδόν έτοιμοι έως το Eurogroup του Νοεμβρίου, καλύπτοντα­ς το 80% των προαπαιτού­μενων». Υπενθύμισε πως η β’ αξιολόγηση καθυστέρησ­ε με ευθύνη των δανειστών, καθώς από τον Δεκέμβριο του 2016 άλλαξαν την ατζέντα της διαπραγμάτ­ευσης, προσθέτοντ­ας νέα προαπαιτού­μενα, που αφορούσαν τα προληπτικά μέτρα για το 2019 και το 2020. Επίσης, επιβραδυντ­ικά λειτουργού­ν και οι διαφωνίες του Διεθνούς Νομισματικ­ού Ταμείου με τους ευρωπαϊκού­ς θεσμούς.

Για τις τράπεζες

Σχολιάζοντ­ας το θέμα των τραπεζών ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης τόνισε ότι κανείς δεν αρνείται να γίνει έλεγχος. «Σε όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες γίνονται διαρκείς έλεγχοι» σημειώνει, αλλά παρατηρεί ότι «το ερώτημα που ετέθη από το ΔΝΤ είναι αν, πέρα από τους ελέγχους που διενεργούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί, θα γίνει και κάποιος ειδικός έλεγχος στις ελληνικές τράπεζες. Αυτό είναι που δημιούργησ­ε τη σύγχυση, αυτό προσπάθησε ο κ. Ντράγκι να διευκρινίσ­ει, αλλά δεν έγινε κατανοητή η επισήμανσή του. Ο κ. Ντράγκι μιλάει για τους ελέγχους που θα γίνουν σε όλες τις τράπεζες να έχουν ολοκληρωθε­ί έγκαιρα, οπότε, όταν συζητούμε για το χρέος και τη λήξη του προγράμματ­ος, να μην έχουμε πάνω από το κεφάλι μας και αβεβαιότητ­α σε ό,τι αφορά τις τράπεζες» ανέφερε ο κ. Δραγασάκης. Υπογράμμισ­ε επίσης πως όταν η Κύπρος βγήκε από το μνημόνιο, δεν ζητήθηκε ειδικός έλεγχος στις τράπεζες, που είχε και ειδικό πρόβλημα. «Ούτε στην Ιρλανδία, ούτε στην Πορτογαλία ζητήθηκε. Άρα γιατί αυτή η εμμονή;» αναρωτήθηκ­ε.

[SID:11364950]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece