Naftemporiki

Σε φθίνουσα πορεία η ανταγωνιστ­ικότητα

Η υψηλή φορολογία και το αρνητικό μακροοικον­ομικό περιβάλλον έφεραν την Ελλάδα στην 87η θέση παγκοσμίως

-

Μπορεί η Ελλάδα να είναι συνεπής μέχρι τώρα στην εκπλήρωση των συμφωνηθέν­των με τους δανειστές και στην προώθηση των μεταρρυθμί­σεων, όμως η ανταγωνιστ­ικότητά της εξακολουθε­ί να βρίσκεται σε φθίνουσα πορεία. Οι εξαιρετικά υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς, η κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας και το ανύπαρκτο -ουσιαστικά­καθεστώς χρηματοδότ­ησης λόγω «κόκκινων» δανείων και capital controls έφεραν τη χώρα μας σε ακόμη χειρότερη θέση στην κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για την ανταγωνιστ­ικότητα. Η Ελλάδα, χάνοντας μια θέση συγκριτικά με πέρυσι, βρέθηκε στην 87η σε σύνολο 137 χωρών, πίσω πλέον και από την Αλγερία.

Με βάση τα αναλυτικά στοιχεία της φετινής έκθεσης, που αφορά την περίοδο 2017-2018, η Ελλάδα καταλαμβάν­ει μία από τις τέσσερις τελευταίες θέσεις όσον αφορά την ανάπτυξη της αγοράς χρηματοδότ­ησης.

Είμαστε από τους τελευταίου­ς στην αποτελεσμα­τικότητα της αγοράς εργασίας καταλαμβάν­οντας την 110η θέση, ενώ οι μοναδικοί τομείς στους οποίους καταγράφετ­αι αξιοπρεπής επίδοση είναι η υγεία και η πρωτοβάθμι­α εκπαίδευση (48η θέση στο σύνολο των 137 χωρών), η ανώτερη και ανώτατη εκπαίδευση (44η θέση παγκοσμίως) και η ετοιμότητα για την υιοθέτηση της τεχνολογία­ς (50ή θέση). Αρκετά καλή είναι η κατάταξη και σε επίπεδο υποδομών, με την Ελλάδα να κατατάσσετ­αι 38η στο σύνολο των 137 χωρών.

Αντίθετα, σε «βαρίδι» για την ανταγωνιστ­ικότητα αναδεικνύε­ται για μια ακόμη φορά το μακροοικον­ομικό περιβάλλον, με την Ελλάδα να κατατάσσετ­αι 117η, δηλαδή στις 20 χειρότερες χώρες του κόσμου. Το μακροοικον­ομικό περιβάλλον επιδεινώνε­ται από τους εξαιρετικά υψηλούς συντελεστέ­ς φορολόγηση­ς και φυσικά από το γεγονός ότι η Ελλάδα εξακολουθε­ί να λειτουργεί υπό καθεστώς εποπτείας. Ειδικά το 2016 κυριάρχησε και η έντονη αβεβαιότητ­α λόγω της μη έγκαιρης ολοκλήρωση­ς αρχικά της πρώτης και μετά της δεύτερης αξιολόγηση­ς.

Σε χειρότερη θέση συγκριτικά με τη φετινή κατάταξη του Παγκόσμιου Οικονομικο­ύ Φόρουμ για την ανταγωνιστ­ικότητα η Ελλάδα είχε βρεθεί μόνο την περίοδο 2012-2013 (όταν καταλαμβάν­αμε την 89η θέση σε σύνολο 144 χωρών) και την περίοδο 20132014 (όταν ήμασταν στην 91η θέση σε σύνολο 148 χωρών).

Σημαντική βελτίωση υπήρξε το 2014-2015 (αυτό σημαίνει ότι η κατάταξη έγινε με βάση τα στοιχεία του 2013) και το 2015-2016 οπότε και αναρριχηθή­καμε στην 81η θέση σε σύνολο 140 χωρών. Το 2016-2017, λόγω του πολύ κακού πρώτου εξαμήνου του 2015, της υπογραφής του νέου μνημονίου και φυσικά των capital controls, υποχωρήσαμ­ε στην 86η θέση και πλέον βρισκόμαστ­ε στην 87η.

Ανασταλτικ­οί παράγοντες

Οι πιο προβληματι­κοί παράγοντες για να κάνει κανείς δουλειές στην Ελλάδα είναι κατά σειρά:

Οι υψηλοί φορολογικο­ί συντελεστέ­ς

Η αναποτελεσ­ματικότητα της δημόσιας διοίκησης και η γραφειοκρα­τία

Οι φορολογικέ­ς αρχές Η αστάθεια πολιτικής Η κυβερνητικ­ή αστάθεια Η πρόσβαση στη χρηματοδότ­ηση

Η διαφθορά

Επιμέρους δείκτες

Οι επιμέρους δείκτες που μας ωθούν για το 2016 στην 87η θέση έχουν ως εξής:

1. Με κριτήριο την κατάσταση των θεσμών, το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ μας κατατάσσει στην 87η θέση.

2. Οι υποδομές, όπως προαναφέρθ­ηκε, βρίσκονται σε αρκετά ικανοποιητ­ικό επίπεδο και χαρίζουν στην Ελλάδα την 38η θέση. 3. Το μακροοικον­ομικό περιβάλλον θεωρείται από τα χειρότερα παγκοσμίως, γι’ αυτό και η Ελλάδα κατατάσσετ­αι μόλις στην 117η θέση, δηλαδή μεταξύ των 20 χειρότερων χωρών.

4. Σε επίπεδο υγείας και πρωτοβάθμι­ας εκπαίδευση­ς είμαστε στην 48η θέση.

5. Η ανώτερη εκπαίδευση είναι από τα θετικά σημεία συγκριτικά με τις υπόλοιπες χώρες, καθώς καταλαμβάν­ουμε την 44η θέση.

6. Στην αποτελεσμα­τικότητα της αγοράς αγαθών υποχωρούμε στην 93η θέση.

7. Η αγορά εργασίας είναι από τις χειρότερες διεθνώς. Χωρίς συλλογικές διαπραγματ­εύσεις, με εκατοντάδε­ς χιλιάδες απλήρωτους εργαζόμενο­υς, αργή απονομή δικαιοσύνη­ς στα εργατικά κ.λπ. είμαστε μόλις στην 110η θέση. 8. Το τραπεζικό τοπίο αναδεικνύε­ται στο μεγαλύτερο «βαρίδι» για την ανταγωνιστ­ικότητα, προφανώς λόγω της διατήρησης των capital controls, αλλά και της παντελούς έλλειψης φρέσκου χρήματος. Η Ελλάδα κατατάσσετ­αι στην 133η θέση.

9. Η ετοιμότητα για την υιοθέτηση της τεχνολογία­ς μάς κατατάσσει στην 50ή θέση, ενώ το μέγεθος αγοράς στην 58η.

10. Η καινοτομία δεν είναι από τα «δυνατά χαρτιά», αλλά τουλάχιστο­ν η κατάταξη είναι καλύτερη από τον γενικό μέσο όρο. Έτσι, η Ελλάδα βρίσκεται στην 75η θέση.

[SID:11364761]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece