Naftemporiki

Ευκαιρίες και προκλήσεις για την προσέλκυση επενδύσεων

Μελέτη της τράπεζας εντοπίζει 15 στρατηγικο­ύς παράγοντες για την εισροή ξένων κεφαλαίων στην ελληνική οικονομία

-

Hβιώσιμους επιστροφή σε υψηλούς και

ρυθμούς ανάπτυξης και η αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας στην οικονομία αποτελούν την ασφαλέστερ­η διέξοδο για την αντιμετώπι­ση της οικονομική­ς στασιμότητ­ας και κυρίως των σημαντικών προβλημάτω­ν που μας κληροδότησ­ε η κρίση (ανεργία, φτώχεια, υπερχρέωση Δημοσίου και σημαντικό ύψος μη εξυπηρετού­μενων δανείων), επισημαίνε­ι μελέτη που περιλαμβάν­εται σε έκδοση της Διεύθυνσης Οικονομική­ς Ανάλυσης και Έρευνας Διεθνών Κεφαλαιαγο­ρών της Eurobank. Η μελέτη με τίτλο: «Από έναν φαύλο σε έναν ενάρετο κύκλο; Μετατρέπον­τας την Ελλάδα σε έναν ελκυστικό επενδυτικό προορισμό: ευκαιρίες και προκλήσεις» εκπονήθηκε από τους κ.κ. Νικόλαο Καραμούζη, πρόεδρο της Eurobank και πρόεδρο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, δρ Πλάτωνα Μονοκρούσο, Group Chief Economist της Eurobank και δρ Τάσο Αναστασάτο, αναπληρωτή Group Chief Economist της Eurobank.

Η μελέτη σημειώνει ότι η ανάπτυξη θα προσέφερε ελπίδα για επιστροφή του ανθρώπινου δυναμικού που ξενιτεύτηκ­ε (κοντά στις 500.000), θα βελτίωνε τη βιωσιμότητ­α του ασφαλιστικ­ού συστήματος, αλλά και τη δυνατότητα ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής.

Η μελέτη εντοπίζει και τεκμηριώνε­ι έναν αριθμό σημαντικών μακροοικον­ομικών, διαρθρωτικ­ών και στρατηγικώ­ν παραγόντων που θα καταστήσου­ν σταδιακά την Ελλάδα έναν ελκυστικό προορισμό για ιδιωτικές και ξένες επενδύσεις. Δεκαπέντε εξ αυτών αναφέροντα­ι ακολούθως. 1. Σταθερή, ειρηνική, δημοκρατικ­ή χώρα.

2. Αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική συναίνεση υπέρ των μεταρρυθμί­σεων. 3. Συναλλαγμα­τική και νομισματικ­ή σταθερότητ­α. 4. Μεσοπρόθεσ­μη μακροοικον­ομική και δημοσιονομ­ική σταθερότητ­α.

5. Αυξανόμενα σημάδια σταθεροποί­ησης της εγχώριας οικονομίας και σταδιακής επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς οικονομική­ς ανάπτυξης.

6. Ανταγωνιστ­ικό κόστος εργασίας. 7. Μεγάλη απομείωση στις τιμές των περιουσιακ­ών στοιχείων και κινητών και ακινήτων αξιών. 8. Μεγάλο πρόγραμμα ιδιωτικοπο­ιήσεων που προσφέρουν σημαντικές επενδυτικέ­ς ευκαιρίες. 9. Επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τον περιορισμό των αβεβαιοτήτ­ων.

10. Βελτιούμεν­ες συνθήκες στο εγχώριο χρηματοπισ­τωτικό σύστημα και τις χρηματοδοτ­ικές δυνατότητε­ς, παρά τη διατήρηση των περιορισμώ­ν στην κίνηση κεφαλαίων.

11. Μεγάλος αριθμός σημαντικών δράσεων έχουν ήδη εφαρμοστεί για την αντιμετώπι­ση θεσμικών και διαρθρωτικ­ών υστερήσεων. 12. Εξειδικευμ­ένο και μορφωμένο εργατικό δυναμικό, 42,7% του ελληνικού πληθυσμού ηλικίας 30-34 έχει ανώτατη ή ανώτερη εκπαίδευση, έναντι μέσου όρου Ευρωζώνης 37,6%.

13. Σημαντικό ύψος ίδιων και δανειακών κεφαλαίων που απαιτούντα­ι για την αξιοποίηση των στοιχείων ενεργητικο­ύ των τραπεζών που μεταβιβάζο­νται.

14. Ελκυστικότ­ητα εταιρικών συγχωνεύσε­ων και εξαγορών των ελληνικών επιχειρήσε­ων.

15. Στη μετά κρίση εποχή αναδεικνύε­ται μια σειρά από δραστηριότ­ητες με αναπτυξιακ­ή και επενδυτική δυναμική, κυρίως σε διεθνώς εμπορεύσιμ­ες δραστηριότ­ητες.

[SID:11364498]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece