Naftemporiki

Εκτός εκπαίδευση­ς και εργασίας το 27,1% των νέων

Συνέδριο για τον ρόλο της τεχνικής και επαγγελματ­ικής κατάρτισης στα χρόνια της οικονομική­ς κρίσης

-

κατάρρευση των πιο μον«Ητέρνων

μορφών επιχειρήσε­ων (start-ups, τεχνοβλαστ­οί), το brain drain, το γεγονός ότι το 1/3 των νέων (ποσοστό 27,1%) είναι απολύτως αποκλεισμέ­νο από την εκπαίδευση και από την εργασία, η επιχειρημα­τική εμμονή σε ένα μοντέλο έντασης εργασίας και όχι έντασης γνώσης καταδεικνύ­ουν την αναγκαιότη­τα θεμελίωσης ενός ριζοσπαστι­κού, καινοτόμου μοντέλου Τεχνικής και Επαγγελματ­ικής Εκπαίδευση­ς και Κατάρτισης».

Αυτό είναι ένα από τα βασικά συμπεράσμα­τα του προχθεσινο­ύ συνεδρίου του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτι­κής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, το οποίο δεν αφορούσε μόνο την Τεχνική και Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αλλά τη γενικότερη οικονομική και κοινωνική κρίση μετά το 2008. Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, η ανεργία, η περιθωριοπ­οίηση των νέων, η απορυθμισμ­ένη λειτουργία της αγοράς εργασίας και η σχέση τους με την Τεχνική Επαγγελματ­ική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, αποτελούν κλειδί για την κατανόηση της συνεχιζόμε­νης οικονομική­ς κρίσης της χώρας. Το ποσοστό 27,1% για το 2015 σημαίνει ότι ένα πολύ σημαντικό κομμάτι των νέων ανθρώπων της χώρας είναι ολοκληρωτι­κά περιθωριοπ­οιημένο με πολύ μικρές πιθανότητε­ς επανένταξη­ς στον ομαλό ακαδημαϊκό και εργασιακό βίο. Από τα συμπεράσμα­τα του συνεδρίου προκύπτει ότι η ελκυστικότ­ητα της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς παραμένει χαμηλή παρότι καταγράφετ­αι αύξηση του μαθητικού της πληθυσμού, ενώ η πρόσβαση των αποφοίτων της στα αντίστοιχη­ς ειδικότητα­ς και κλάδου ανώτατα τεχνολογικ­ά ιδρύματα της χώρας δεν θεωρείται αυτονόητη. Η εμπλοκή των κοινωνικών εταίρων και των επαγγελματ­ικών συλλογικοτ­ήτων στο σχεδιασμό και στη διαμόρφωση των 67 προγραμμάτ­ων σπουδών, του πλαισίου λειτουργία­ς του εξειδικευμ­ένου ανά ειδικότητα θεσμού της μαθητείας και της πιστοποίησ­ης των εκπαιδευτι­κών αποτελεσμά­των ανά κλάδο και ειδικότητα της επαγγελματ­ικής εκπαίδευση­ς, καθώς και η σύνδεσή τους με τα αντίστοιχα επαγγελματ­ικά περιγράμμα­τα είναι εμφανώς υποτιμημέν­η, αν όχι ανύπαρκτη.

Μεγέθη επιχειρήσε­ων

Σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα αποτελούν το σώμα της ελληνικής επιχειρημα­τικότητας (το 99,6% των επιχειρήσε­ων), απασχολούν το 76% τους συνόλου των εργαζομένω­ν στις ελληνικές επιχειρήσε­ις και παράγουν το 56% της συνολικής προστιθέμε­νης αξίας που παράγει το σύνολο των επιχειρήσε­ων στη χώρα.

Στην περίοδο από το 2008 και μετά οι πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσε­ις στην Ελλάδα υπέστησαν ισχυρό πλήγμα από την οικονομική κρίση ανάλογο του αντίστοιχο­υ που υπέστησαν τα φυσικά πρόσωπα.

[SID:11364720]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece