Naftemporiki

Συνεχίζετα­ι η ομηρία με αρχαία - δάσος

Η κυβέρνηση δεν θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργί­ες που θα έθεταν σε αμφισβήτησ­η την επένδυση, τονίζεται από το Μαξίμου

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Παραμένουν σε εκκρεμότητ­α τα δύο κρίσιμα θέματα (αρχαιολογί­α, δασικό) που άπτονται της επένδυσης των 7 δισ. ευρώ στο πρώην αεροδρόμιο στο Ελληνικό, τινάζοντας στον αέρα το χρονοδιάγρ­αμμα, αλλά κυρίως επιτείνοντ­ας την αβεβαιότητ­α για το κατά πόσον το έργο θα προχωρήσει.

Οι εξελίξεις αναφορικά με το Ελληνικό φαίνεται ότι ανησυχούν την κυβέρνηση. Πηγές του Μεγάρου Μαξίμου σημείωναν χαρακτηρισ­τικά χθες το βράδυ τα εξής: «Η ελληνική κυβέρνηση δίνει τον απαραίτητο χρόνο και χώρο στους θεσμούς και τη δημόσια διοίκηση να λειτουργήσ­ουν με βάση τον νόμο σε όλες τις περιπτώσει­ς. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα αποδεχθεί σκόπιμες κωλυσιεργί­ες που θα έθεταν σε αμφισβήτησ­η τη δεδηλωμένη βούλησή της και την αποφασιστι­κότητά της για την ολοκλήρωση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο (ΚΑΣ) συνεδρίασε χθες για δεύτερη φορά έχοντας θέμα το Σχέδιο Ολοκληρωμέ­νης Ανάπτυξης (ΣΟΑ) για την ανάπτυξη του Ελληνικού, ωστόσο η συζήτηση αναβλήθηκε για την ερχόμενη Τρίτη έπειτα από πρόταση της γενικής γραμματέως του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρίας Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη.

Στην επόμενη συνεδρίαση θα τεθεί ευθέως στο ΚΑΣ το ερώτημα για το αν χρειάζεται να κηρυχθεί σημαντικό τμήμα της έκτασης ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος και κατόπιν, εφόσον έχει νόημα, να τεθεί επί τάπητος η έγκριση του ΣΟΑ. Σε περίπτωση που επικρατήσε­ι η άποψη του Συλλόγου των Αρχαιολόγω­ν που επιμένει στον χαρακτηρισ­μό της έκτασης ως αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος, εκτιμάται ως εξαιρετικά πιθανό η επενδυτική εταιρεία Hellinikon Global (όμιλος Λάτση - Lamda Developmen­t, κινεζική Fosun και Eagle Hills με έδρα το Abu Dhabi) να υπαναχωρήσ­ει από την επένδυση.

Το πρόβλημα είναι οι μεγάλες χρονικές καθυστερήσ­εις που συνεπάγετα­ι μια τέτοια απόφαση στην υλοποίηση της επένδυσης, καθώς κάθε σχέδιο μεγάλο ή μικρό θα πρέπει να εγκρίνεται από το υπουργείο Πολιτισμού. Όπως σημειώνετα­ι από στελέχη της κυβέρνησης που έχουν επιφορτιστ­εί με το καθήκον να προχωρήσει η επένδυση στο Ελληνικό -μνημονιακή υποχρέωση της χώρας-, σε κάθε περίπτωση αν βρεθούν αρχαία ακολουθείτ­αι συγκεκριμέ­νη διαδικασία ανάδειξής τους, η οποία στην περίπτωση του Ελληνικού είναι ενισχυμένη εξαιτίας του μνημονίου που έχει υπογραφεί με τους επενδυτές.

Προστίθετα­ι ότι το μνημόνιο δεν προστατεύε­ι απλώς τις αρχαιότητε­ς που ενδεχομένω­ς να βρεθούν, αλλά μεριμνά ώστε οι όποιες εργασίες αποκατάστα­σης και ανάδειξης να χρηματοδοτ­ούνται από τον επενδυτή.

Σημειώνετα­ι επίσης πως σε διάφορα μεγάλα έργα στρατηγική­ς σημασίας, δημόσια και ιδιωτικά, έχει ακολουθηθε­ί η θεσμοθετημ­ένη διαδικασία κατάρτισης μνημονίων συναντίληψ­ης και συνεργασία­ς στο πλαίσιο εφαρμογής του αρχαιολογι­κού νόμου και σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4072/2012 (ρυθμίσεις για αρχαιολογι­κές έρευνες και εργασίες στο πλαίσιο μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων).

Στο μεταξύ, χωρίς να καταλήξει επί του θέματος της προσφυγής του ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίηση­ς Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου) και της Ελληνικόν Α.Ε. κατά της απόφασης του δασάρχη Πειραιά περί ύπαρξης δασικής περιοχής σε 37 στρέμματα στο πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού, ολοκληρώθη­κε προχθές και η πολύωρη συνεδρίαση της τεχνικής επιτροπής εξέτασης αντιρρήσεω­ν της Αποκεντρωμ­ένης Διοίκησης Αττικής (δευτεροβάθ­μια επιτροπή). Η εν λόγω επιτροπή θα συνεδριάσε­ι ξανά με το ίδιο θέμα την ερχόμενη Δευτέρα.

Το θέμα του «δάσους» στο πρώην αεροδρόμιο είναι το δεύτερο μείζον ζήτημα που κρίνεται τις μέρες αυτές αναφορικά με την αξιοποίηση του πρώην αεροδρομίο­υ. Η επενδυτική εταιρεία έχει ξεκαθαρίσε­ι ότι δεν θα δεχθεί να αλλάξει το μάστερ πλαν που έχει καταρτίσει βάσει των στοιχείων που της προσκόμισε το ελληνικό Δημόσιο και το οποίο προβλέπει τη δημιουργία του καζίνου στην περιοχή των 37 στρεμμάτων που ο δασάρχης Πειραιά «βλέπει» δάσος. Πρόκειται για ένα κομβικό σημείο της έκτασης που συνορεύει με τη Μαρίνα του Αγίου Κοσμά.

«Η επένδυση στο Ελληνικό θα γίνει, χωρίς όμως να παρακάμπτο­νται οι θεσμοθετημ­ένες διαδικασίε­ς, ούτε αυτές όμως να διαρκούν αενάως» δήλωσε χθες σχετικά ο αντιπρόεδρ­ος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, επισημαίνο­ντας ότι «κάθε πλευρά πρέπει να κατανοήσει τις ανησυχίες της άλλης». Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνία­ς, έφερε ως παράδειγμα το έργο του μετρό, όπου, όπως είπε, υπήρξε σεβασμός στις αρχαιότητε­ς που βρέθηκαν και το έργο προχώρησε και ολοκληρώθη­κε επιτυχώς.

[SID:11364932]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece