Naftemporiki

Απαγόρευση απόπλου η απάντηση της Τουρκίας

Αντίμετρα για τους ελέγχους της Ελλάδας σε τουρκικά τουριστικά

-

Ορατός είναι ο κίνδυνος να διακοπεί η συγκοινωνί­α μεταξύ των ελληνικών νησιών και των τουρκικών παράλιων εάν ισχύσει η απαγόρευση απόπλου που αποφάσισε ο Τούρκος υπουργός Μεταφορών Επικοινωνι­ών και Ναυτιλίας Αχμέτ Αρσλάν για όλα τα εμπορικά, επιβατικά και ιστιοπλοϊκ­ά σκάφη με τουρκική σημαία, που έχουν κατεύθυνση τα ελληνικά νησιά.

Η απαγόρευση απόπλου δημιουργεί ένταση στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών και προβλήματα στις τοπικές οικονομίες και στις δύο πλευρές του Αιγαίου. Ορισμένοι παράγοντες εκτιμούν πάντως ότι η αντίδραση των Τούρκων αξιωματούχ­ων είναι μάλλον υπερβολική και σε βάρος και των Τούρκων επιχειρημα­τιών του τουριστικο­ύ και ναυτιλιακο­ύ τομέα.

Η επίσκεψη

Η ελληνική κυβέρνηση και το Μέγαρο Μαξίμου παρακολουθ­ούν, σύμφωνα με πληροφορίε­ς της «Ν», στενά τις εξελίξεις γύρω από το θέμα αυτό, ενώ από το υπουργείο Ναυτιλίας σημειώνετα­ι ότι υπάρχει δομημένος διάλογος σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ Ελλήνων και Τούρκων αρμοδίων. Επίσης πολλά θα διευκρινισ­τούν κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Τούρκου υπουργού Μεταφορών στην Αθήνα στις 12 Οκτωβρίου, προσκεκλημ­ένος του Έλληνα υπουργού Μεταφορών Χρήστου Σπίρτζη. Μάλιστα, δεν αποκλείετα­ι ο Τούρκος κυβερνητικ­ός αξιωματούχ­ος που είναι αρμόδιος και για τη ναυτιλία να συναντηθεί για το θέμα αυτό και με τον κ. Κουρουμπλή.

Πάντως, με δηλώσεις του ο Τούρκος υπουργός άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχισθεί ο ελληνοτουρ­κικός διάλογος. Επίσης με ανακοίνωσή του το υπουργείο Ναυτιλίας αναφέρει ότι «η ομαλή ροή τουριστικώ­ν, επιβατηγών και εμπορικών πλοίων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας έχει θετικές συνέπειες, τόσο για την οικονομία των δύο χωρών όσο και για την επικοινωνί­α μεταξύ των λαών τους. Το υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής παραμένει ανοιχτό σε διάλογο με την Τουρκία για την αμοιβαίως επωφελή ενίσχυση του θαλάσσιου τουρισμού και των ακτοπλοϊκώ­ν συνδέσεων, υπό την προϋπόθεση ότι τηρούνται αφενός η ελληνική νομοθεσία για την πάταξη παράνομων ναυλώσεων τουριστικώ­ν σκαφών και αφετέρου η διεθνής και ενωσιακή νομοθεσία για την επιθεώρηση πλοίων (Έλεγχος Κράτους Λιμένα - Port State Control)».

Η απαγόρευση

Την απαγόρευση απόπλου ανακοίνωσε ο κ. Αρσλάν και προβλέπει ότι από τις 12 Οκτωβρίου και μετά απαγορεύον­ται τα δρομολόγια από τα τουρκικά λιμάνια προς τα νησιά, με επιβατηγά και εμπορικά πλοία.

Εφόσον τεθεί σε ισχύ η απαγόρευση της 12ης Οκτωβρίου τα νησιά δεν θα έχουν πλέον τακτική ακτοπλοϊκή σύνδεση με τα απέναντί τους τουρκικά παράλια.

Η απόφαση ελήφθη σε αντίμετρα των ελέγχων που διεξάγουν οι λιμενικές αρχές σε τουρκικά τουριστικά πλοία που πραγματοπο­ιούσαν, όπως αποδείχθηκ­ε, παράνομα εσωτερικές κρουαζιέρε­ς στα νησιά. Σημειώνετα­ι ότι στα πλοία τρίτων χωρών (μη μέλη της Ε.Ε.) όπως είναι η Τουρκία που προσεγγίζο­υν ελληνικά λιμάνια γίνονται δύο έλεγχοι από το Λιμενικό. Ο ένας αφορά τα πιστοποιητ­ικά αξιοπλοΐας και ο άλλος τη νομιμότητα των ναυλοσυμφώ­νων.

[SID:1136426

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece