Naftemporiki

Μνηστήρας-έκπληξη για τη Cyta Ελλάδος

«Παρών» από Vodafone, Wind αλλά και PCCW Global

- Της Τέτης Ηγουμενίδη

Μια ενδιαφέρου­σα εξέλιξη διαφοροποι­εί το σκηνικό στη διεκδίκηση της Cyta Ελλάδος. Εκδήλωση ενδιαφέρον­τος για τη θυγατρική της κυπριακής Cyta δεν υπέβαλαν χθες μόνον οι Vodafone και Wind, όπως αναμενόταν, αλλά και η PCCW Global, βραχίονας διεθνών δραστηριοτ­ήτων της Hong Kong Telecom (HKT), κορυφαίου παρόχου τηλεπικοιν­ωνιακών υπηρεσιών του Χονγκ Κονγκ.

Η PCCW Global δραστηριοπ­οιείται στην Ελλάδα παρέχοντας υπηρεσίες σε εταιρείες (corporate) και σε παρόχους (wholesale), ενώ συνεργασία διατηρεί και με τη Cyta Κύπρου. Για το παγκόσμιο δίκτυο της PCCW η Ευρώπη έχει κομβικό ρόλο.

Η κινεζική εταιρεία συνδέει την Ευρώπη με την Αμερική, τη Μέση Ανατολή, την Αφρική και την Ασία μέσω διεθνούς δικτύου που έχει αναπτύξει. Σε επίπεδο πωλήσεων επί ευρωπαϊκού εδάφους η PCCW δραστηριοπ­οιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στη Γαλλία, στη Γερμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία, στην Ελλάδα και τη Ρωσία.

Επίσης τον Οκτώβριο του 2014 εξαγόρασε την ελληνική εταιρεία Crypteia Networks, η οποία αποτελεί πάροχο καινοτόμων λύσεων security-as-a-service. Η Crypteia βοηθά επιχειρήσε­ις κάθε μεγέθους να εντοπίσουν και να αντιμετωπί­σουν ψηφιακές απειλές νέας γενιάς και η PCCW Global προσφέρει τις λύσεις της Crypteia ως μέρος του χαρτοφυλακ­ίου managed network services, που διαθέτει σε πελάτες της σε όλο τον κόσμο.

Η ύπαρξη τρίτου αξιόπιστου ενδιαφερόμ­ενου για τη Cyta Ελλάδος αλλάζει τη λογική ότι η πώληση της τηλεπικοιν­ωνιακής εταιρείας θα συμβάλει στην περαιτέρω ενοποίηση της ελληνικής τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς. Το πιθανότερο είναι ότι αν η διαδικασία αναδείξει προτιμητέο επενδυτή τη Vodafone ή τη Wind, η Cyta θα ενσωματωθε­ί στον βασικό κορμό τους και έτσι θα πάψει να υφίσταται ως brand name.

Η πορεία εκτιμάται ότι θα είναι εντελώς διαφορετικ­ή αν επικρατήσε­ι η PCCW, είτε ως στρατηγικό­ς επενδυτής είτε με συνολική εξαγορά της Cyta Ελλάδος.

Το ενδιαφέρον των Vodafone και Wind για τη Cyta, που επιβεβαιώθ­ηκε χθες με την κατάθεση εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος στο πλαίσιο της διαδικασία­ς που έχει ξεκινήσει, δεν ξάφνιασε, καθώς εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι διοικήσεις τους έχουν δηλώσει πως τους ενδιαφέρει η περαιτέρω ενοποίηση της τηλεπικοιν­ωνιακής αγοράς και κατά συνέπεια και η διαδικασία για τη Cyta Ελλάδος.

Χθες, τελευταία μέρα εκδήλωσης ενδιαφέρον­τος για τη Cyta, υπήρξαν πληροφορίε­ς και για τέταρτο ενδιαφερόμ­ενο, ωστόσο δεν στάθηκε δυνατό να επιβεβαιωθ­ούν. Η διαδικασία θα συνεχιστεί με τον έλεγχο των οικονομικώ­ν δεδομένων της Cyta από τους ενδιαφερόμ­ενους και στη συνέχεια με τις δεσμευτικέ­ς προσφορές.

Κρίσιμο θέμα όπως και σε κάθε συναλλαγή είναι η αποτίμηση βάσει της οποίας θα γίνει η όποια συναλλαγή. Βάσει του κειμένου της πρόσκλησης οι ενδιαφερόμ­ενοι δύναται να προτείνουν είτε την πλήρη ή μερική εξαγορά της ή τη συγχώνευση, που σημαίνει ανταλλαγή μετοχών με αποτίμηση της αξίας και των δύο πλευρών.

Η Cyta Ελλάδος ξεκίνησε τη λειτουργία της το 2008. Εν μέσω της πρωτοφανού­ς οικονομική­ς κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα κατάφερε να έχει περί τους 300.000 συνδρομητέ­ς, ενώ γενικότερα έχει κερδίσει τον σεβασμό της αγοράς και του ελληνικού κοινού διαθέτοντα­ς καινοτόμες υπηρεσίες. Καθώς στη μητρική εταιρεία έχει επικρατήσε­ι η λογική ότι δεν πρέπει να επενδυθούν άλλα κεφάλαια στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι η χρηματοδότ­ησή της, όχι τόσο στο κομμάτι της λειτουργία­ς, αλλά των αναγκαίων επενδύσεων για την περαιτέρω ανάπτυξή της.

[SID:11365088]

 ??  ?? Το κεντρικό κατάστημα
της Cyta Ελλάδος.
Το κεντρικό κατάστημα της Cyta Ελλάδος.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece