Naftemporiki

Στήριγμα από τα εταιρικά deals

Κέρδη στην Ευρώπη και κλίμα ευφορίας στη Wall Street

- Tης Νατάσας Στασινού

έες μεγάλες εταιρικές συμΝφωνίες,

αλλά και οι φιλοδοξίες της αμερικανικ­ής κυβέρνησης να αφήσει πίσω της τις αλλεπάλληλ­ες αποτυχίες του νομοσχεδίο­υ για την υγεία και να περάσει γρήγορα από τη Βουλή το σχέδιο για τη φορολογική μεταρρύθμι­ση προσέφεραν στήριγμα στους χρηματιστη­ριακούς δείκτες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού.

Τα χαμόγελα στην Ευρώπη έφερε η απόφαση των Siemens και Alstom να συνενώσουν τις σιδηροδρομ­ικές δραστηριότ­ητες, δημιουργών­τας έναν ευρωπαϊκό πρωταθλητή με ισχυρή παρουσία σε παγκόσμιο επίπεδο. Ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 σημείωσε άνοδο 0,4% και τερμάτισε στις 385,62 μονάδες, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 10 εβδομάδων. Η μετοχή της Alstom έκανε ενδοσυνεδρ­ιακά άλμα έως και 9% και τελικά έκλεισε με άνοδο 4,6%, ενώ εκείνη της Siemens ενισχύθηκε προς στιγμήν περισσότερ­ο από 2% και έκλεισε στο +1,2%.

Σε επίπεδο κλάδων ξεχώρισε εκείνος των τραπεζών. Ο κλαδικός δείκτης με κέρδη 2% σκαρφάλωσε σε υψηλά έξι εβδομάδων, καθώς η προοπτική στροφής σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική διευρύνει τα περιθώρια κέρδους των τραπεζών. Η ισπανική Banco Sabadell, η οποία το τελευταίο διάστημα είχε δεχθεί σφυροκόπημ­α εξαιτίας των εξελίξεων στην Καταλονία, ανέκαμψε χθες 6,9%. Την «επιστροφή» της πέτυχε και η Caixabank με άνοδο 4,4%.

Στο Χρηματιστή­ριο της Μαδρίτης ο IBEX 35 σημείωσε άνοδο 1,8%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB ενισχύθηκε 0,85%. Πιο περιορισμέ­να ήταν τα κέρδη για τις άλλες μεγάλες αγορές της ηπείρου. Στη Φραγκφούρτ­η ο Xetra Dax σημείωσε άνοδο 0,4%, στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύθηκε 0,25% και στο Λονδίνο ο FTSE 100 είχε κέρδη 0,38%.

Στη Wall Street και οι τρεις βασικοί δείκτες (S&P, Dow Jones, Νasdaq) κινούνταν σε θετικό έδαφος λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς. Τα μεγαλύτερα κέρδη (περίπου 0,8%) εμφάνιζε ο Nasdaq, με τις τεχνολογικ­ές εταιρείες να ανακάμπτου­ν δυναμικά μετά τις πιέσεις των προηγούμεν­ων ημερών. Στον S&P 500, κέρδη κατέγραφαν έξι από τους έντεκα βασικούς κλάδους, με εκείνον των τραπεζών να ξεχωρίζει (+1,7%). Στον Dow με τα 30 «βαριά χαρτιά» της αμερικανικ­ής αγοράς, τις καλύτερες επιδόσεις παρουσίαζα­ν επίσης οι μετοχές των τραπεζών Goldman Sachs (+2%) και JPMorgan Chase (+1,6%).

[SID:11364834]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece