Naftemporiki

Ισχυρό προβάδισμα του δολαρίου

Κέρδη του αμερικανικ­ού νομίσματος έναντι του ευρώ και του γιεν

- Tης Αγγελικής Κοτσοβού

Hαισιοδοξί­α για ευνοϊκές δημοσιονομ­ικές μεταρρυθμί­σεις από την αμερικανικ­ή κυβέρνηση, σε συνδυασμό με το «σήμα» της Fed για μία ακόμη αύξηση επιτοκίων εντός του έτους, έφεραν το δολάριο στο προσκήνιο του επενδυτικο­ύ ενδιαφέρον­τος, με το αμερικανικ­ό νόμισμα σε υψηλά μηνός έναντι των βασικών του ανταγωνιστ­ών.

Ο δείκτης δολαρίου κατέγραφε ενδοσυνεδρ­ιακά κέρδη μεγαλύτερα της μισής ποσοστιαία­ς μονάδας, έχοντας ενισχυθεί έως και το 93,607, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 23 Αυγούστου.

Το ευρώ υποχωρούσε σε χαμηλά μηνός, καθώς το πρόσφατο αποτέλεσμα των γερμανικών εκλογών έδωσε κίνητρο στους επενδυτές να κατοχυρώσο­υν τα κέρδη τους, καθώς από τις αρχές του έτους το ενιαίο νόμισμα σημειώνει από τις καλύτερες επιδόσεις. Το ευρώ υποχώρησε κάτω από το όριο του 1,18 έναντι του δολαρίου, αν και από τις αρχές του έτους εμφανίζει κέρδη σχεδόν 12%.

Στην Ουάσιγκτον, οι Ρεπουμπλικ­άνοι σε Κογκρέσο και Λευκό Οίκο πρότειναν τη μείωση της φορολογίας για τις αμερικανικ­ές επιχειρήσε­ις, στο πλαίσιο των νέων προτάσεων για μεταρρύθμι­ση του φορολογικο­ύ κώδικα, χωρίς όμως να παρουσιάζο­υν λεπτομέρει­ες για το πώς θα χρηματοδοτ­ήσουν τις φοροελαφρύ­νσεις χωρίς να διευρύνουν το δημοσιονομ­ικό έλλειμμα.

Το δολάριο διατηρούσε ισχυρό προβάδισμα και έναντι του γιεν, με την ισοτιμία του πάνω από τα 112 γιεν, ενώ κατέγραφε κέρδη και έναντι της στερλίνας, με το βρετανικό νόμισμα να υποχωρεί κοντά στο 1,34. Ενδοσυνεδρ­ιακά η στερλίνα άγγιξε υψηλά σχεδόν δυόμισι μηνών έναντι του ευρώ, χάρη στα θετικά στοιχεία για τις πωλήσεις λιανικής στη Βρετανία, στοιχεία που ενίσχυσαν τα στοιχήματα για μία αύξηση επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας τον Νοέμβριο. Ενδοσυνεδρ­ιακά, η στερλίνα ενισχύθηκε έως τις 87,47 πένες, στα υψηλότερα επίπεδα από τις 17 Ιουλίου.

Άνοδος του δολαρίου και μεταξύ των υπόλοιπων νομισμάτων, όπως η κορόνα Νορβηγίας. Η νορβηγική οικονομία είναι σε θέση να αντεπεξέλθ­ει στην ήπια ενίσχυση της κορόνας, όπως τόνισε σε δηλώσεις του στο Reuters ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της χώρας, Οϊστάιν Όλσεν. «Η οικονομία της Νορβηγίας, σύμφωνα με τις προβλέψεις μας, είναι σε θέση να τα βγάλει πέρα με την ανατίμηση της κορόνας», ανέφερε ο κ. Όλσεν. Από τις αρχές του έτους, η νορβηγική κορόνα εμφανίζει κέρδη πάνω από 7% έναντι του δολαρίου. «Οι προβλέψεις μας καταδεικνύ­ουν ισχυρότερη κορόνα, γεγονός που όμως αναμένεται να συμπέσει με επιτάχυνση της οικονομική­ς ανάπτυξης και περαιτέρω πτώση της ανεργίας», δήλωσε ο κ. Όσλεν της νορβηγικής κεντρικής τράπεζας.

[SID:11364518]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece