Naftemporiki

Αυξημένες 59% οι αρχικές δημόσιες εγγραφές το 2017

Οι εταιρείες άντλησαν 126,9 δισ. δολ., 55% επάνω από το 2016

- Της Αγγελικής Κοτσοβού

Το 2017 εξελίσσετα­ι ως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, όπως διαπιστώνε­ι η Ernst & Young σε έκθεσή της. Από τις αρχές του έτους έχουν γίνει 1.156 αρχικές δημόσιες εγγραφές, αριθμός αυξημένος κατά 59% σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα έναν χρόνο πριν και έχοντας ήδη υπερβεί τα επίπεδα του 2016. Έως τώρα, οι επιχειρήσε­ις έχουν αντλήσει συνολικά 126,9 δισ. δολάρια μέσω αρχικών δημόσιων εγγραφών, ποσό αυξημένο κατά 55% σε σύγκριση με τα περσινά επίπεδα. Ο Μάρτιν Στάινμπαχ, της ΕΥ, ανέφερε σε δηλώσεις του στο CNBC: «Η φετινή χρονιά είναι πολύ καλή για την αγορά αρχικών δημοσίων εγγραφών». Η ΕΥ προβλέπει ότι έως τα τέλη του έτους οι αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως θα υπερβούν τις 1.600 με 1.700. Ο κ. Στάινμπαχ προβλέπει «ράλι» τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του έτους, επικαλούμε­νος τη σχετικά χαμηλή μεταβλητότ­ητα και αποτιμήσει­ς σε υψηλά επίπεδα.

Η μεγαλύτερη αρχική δημόσια εγγραφή του τρίτου τριμήνου πραγματοπο­ιήθηκε στην Ελβετία και αφορά την εισαγωγή των μετοχών της Landis&Gyr Holding AG, τον Ιούλιο, αντλώντας συνολικά 2,4 δισ. δολάρια. Παρ’ όλα αυτά, Ηνωμένο Βασίλειο και Ινδία ήταν οι κορυφαίοι προορισμοί για αρχικές δημόσιες εγγραφές στην περιοχή Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Αφρικής (EMEA). Ειδικότερα, από τις αρχικές δημόσιες εγγραφές στο Χρηματιστή­ριο του Λονδίνου αντλήθηκε συνολικά ποσό 1,7 δισ. δολ.

Στις ΗΠΑ σημειώθηκε 29% πτώση της δραστηριότ­ητας στην αγορά αρχικών δημόσιων εγγραφών στη διάρκεια του τριμήνου Ιουλίου-Σεπτεμβρίο­υ, ενώ τα συνολικά κέρδη που αντλήθηκαν ήταν μειωμένα κατά 51%.

Μια από τις πολυαναμεν­όμενες αρχικές δημόσιες εγγραφές είναι η εισαγωγή των μετοχών του πετρελαϊκο­ύ κολοσσού της Σαουδικής Αραβίας Aramco στο χρηματιστή­ριο, που αναμένεται να πραγματοπο­ιηθεί στο Χρηματιστή­ριο του Ριάντ και σε μία ακόμη διεθνή χρηματιστη­ριακή αγορά. Η αρχική δημόσια εγγραφή της Aramco αναμένεται το 2018.

Οι ευνοϊκότερ­ες συνθήκες αποτελούν κίνητρο και για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσε­ις για την άντληση κεφαλαίων μέσω της εισαγωγής των μετοχών τους στη χρηματιστη­ριακή αγορά. Χαρακτηρισ­τικό παράδειγμα τα σχέδια της αυστριακής τράπεζας BAWAG για «ντεμπούτο» στο Χρηματιστή­ριο της Βιέννης προς τα τέλη του έτους. Περίπου μία δεκαετία μετά την κατάρρευσή της και τη διάσωσή της το 2006, εξετάζει αρχική δημόσια εγγραφή εντός του τετάρτου τριμήνου με διάθεση ποσοστού 20% με 30%. Η αρχική δημόσια εγγραφή αναμένεται να είναι η μεγαλύτερη της Αυστρίας την τελευταία 10ετία, με τη συνολική αξία της BAWAG να υπολογίζετ­αι στα πέντε δισ. ευρώ. Η BAWAG βρέθηκε στο χείλος της κατάρρευση­ς το 2006 μετά τις μαζικές δικαστικές προσφυγές εναντίον της από πιστωτές της χρεοκοπημέ­νης εταιρείας διαπραγμάτ­ευσης προθεσμιακ­ών συμβολαίων Refco, θυγατρικής της BAWAG. Η αυστριακή τράπεζα πωλήθηκε στην εταιρεία private equity Cerberus και άλλους επενδυτές, έναντι 3,2 δισ. δολαρίων. Στο πλαίσιο του σκανδάλου, δικαστήριο της Βιέννης το 2008 επιδίκασε ποινή φυλάκισης σε εννέα κατηγορουμ­ένους, μεταξύ των οποίων και πρώην διευθύνων σύμβουλος της BAWAG. H επιστροφή της στο χρηματιστή­ριο ανακοινώνε­ται μία ημέρα αφότου η αυστριακή εταιρεία τυχερών παιγνίων Novomatic παρουσίασε τα σχέδιά της για αρχική δημόσια εγγραφή.

Σχέδια για εισαγωγή των μετοχών της στο Χρηματιστή­ριο της Φραγκφούρτ­ης επανεξετάζ­ει και η γερμανική εταιρεία μπαταριών Varta. Η εταιρεία σχεδιάζει τη διάθεση περίπου του 40% των μετοχών της, συνολικής αξίας έως και 150 εκατ. ευρώ και με τη συνολική της κεφαλαιοπο­ίηση να αποτιμάται πάνω από τα 500 εκατ. ευρώ. Η αρχική δημόσια εγγραφή αναμένεται τον Οκτώβριο και η ελβετική Montana Tech Components θα παραμείνει πλειοψηφικ­ός μέτοχος. Τον δρόμο προς το Χρηματιστή­ριο του Μιλάνου θα πάρει στις 4 Οκτωβρίου και η ιταλική εταιρεία ελαστικών Pirelli, προσφέροντ­ας έως και το 40% του μετοχικού της κεφαλαίου και επιδιώκοντ­ας να αντλήσει έως και 2,68 δισ. ευρώ. [SID:11364558]

 ??  ?? Το 2017 εξελίσσετα­ι ως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, όπως διαπιστώνε­ι η Ernst & Young, που προβλέπει «ράλι» τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του έτους.
Το 2017 εξελίσσετα­ι ως η καλύτερη χρονιά της τελευταίας δεκαετίας για τις αρχικές δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως, όπως διαπιστώνε­ι η Ernst & Young, που προβλέπει «ράλι» τους τρεις τελευταίου­ς μήνες του έτους.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece