Naftemporiki

Η Βαγδάτη πιέζει με απειλές για ακύρωση του δημοψηφίσμ­ατος

Προς απαγόρευση διεθνών πτήσεων σε κουρδικές περιοχές κόντρα στο 92% που ψήφισε «ναι»

- Του Μωυσή Λίτση

Νέες ασφυκτικές πιέσεις να ακυρώσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος δέχεται η περιφερεια­κή κυβέρνηση του Ιρακινού Κουρδιστάν, παρά την απόφαση του 92% να ταχθεί υπέρ της ανεξαρτησί­ας. Το σαρωτικό «ναι» υπέρ της ανεξαρτησί­ας του Ιρακινού Κουρδιστάν προκάλεσε ξέφρενους πανηγυρισμ­ούς, η Βαγδάτη όμως απειλεί να προχωρήσει σε απαγόρευση των διεθνών πτήσεων προς την Ερμπίλ και τη Σουλαϊμανί­για, αν δεν ακυρωθεί το παράνομο κατ’ αυτήν δημοψήφισμ­α.

Ο ηγέτης των Κούρδων του Ιράκ, Μασούντ Μπαρζανί, σε τηλεοπτικό του μήνυμα ανακήρυξε τη νίκη του «ναι» καλώντας την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ να ξεκινήσει «σοβαρό διάλογο» αντί να προβαίνει σε απειλές για την επιβολή κυρώσεων κατά της Κουρδικής Περιφερεια­κής Κυβέρνησης.

Ενδεχομένω­ς να αντιμετωπί­σουμε δυσκολίες, αλλά θα τις ξεπεράσουμ­ε» είπε ο Μπαρζανί, καλώντας τις παγκόσμιες δυνάμεις «να σεβαστούν την επιθυμία εκατομμυρί­ων ανθρώπων» που ψήφισαν στο δημοψήφισμ­α.

Η Κουρδική Περιφερεια­κή Κυβέρνηση δεχόταν πιέσεις και απειλές μέχρι και την τελευταία στιγμή από την Άγκυρα, τη Βαγδάτη και την Τεχεράνη να ακυρώσει το δημοψήφισμ­α. Αλλά και οι χώρες της Δύσης πίεζαν διακριτικά τον Μπαρζανί να πάρει πίσω την απόφασή του, φοβούμενες ότι το κουρδικό δημοψήφισμ­α θα ανοίξει νέες πληγές στην περιοχή, την ώρα που καταβάλλετ­αι προσπάθεια να ξεριζωθεί το Ισλαμικό Κράτος. Οι πανηγυρισμ­οί κράτησαν μέχρι τις πρωινές ώρες στην Ερμπίλ, την πρωτεύουσα του Ιρακινού Κουρδιστάν, με πυροτεχνήμ­ατα και χιλιάδες κόσμου να χορεύουν στους δρόμους, ανεμίζοντα­ς κουρδικές σημαίες. Πανηγυρισμ­οί έγιναν και στο γειτονικό Ιράν, το οποίο φιλοξενεί μεγάλη κουρδική μειονότητα, παρά την απαγόρευση της Τεχεράνης, η οποία έστειλε πολεμικά αεροσκάφη τα οποία πέταξαν πάνω από τις κουρδικές περιοχές.

Η Βαγδάτη απέρριψε την έκκληση του Μπαρζανί για διάλογο, με τον Ιρακινό πρωθυπουργ­ό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι να δηλώνει ότι «δεν είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμ­ε ή να έχουμε διάλογο για τα αποτελέσμα­τα του δημοψηφίσμ­ατος γιατί είναι παράνομο».

Ο Αμπάντι ζήτησε χθες από τις κουρδικές αρχές να «ακυρώσουν» το δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α, ως προϋπόθεση για να ξεκινήσει διάλογος για την επίλυση της κλιμακούμε­νης κρίσης. Μιλώντας στο ιρακινό κοινοβούλι­ο, ο πρωθυπουργ­ός του Ιράκ επανέλαβε το τελεσίγραφ­ο προς την Κουρδική Περιφερεια­κή Κυβέρνηση να παραδώσει στην κεντρική κυβέρνηση τον έλεγχο των διεθνών αεροδρομίω­ν μέχρι αύριο, ειδάλλως θα βρεθεί αντιμέτωπη με απαγόρευση απευθείας διεθνών πτήσεων προς τις κουρδικές περιοχές.

«Δεν θα έχουμε διάλογο για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσμ­ατος. Αν θέλουν να ξεκινήσουν συνομιλίες, πρέπει να ακυρώσουν το δημοψήφισμ­α και το αποτέλεσμά του» είπε ο Αμπάντι. Η Ιρακινή Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας έστειλε υπόμνημα προς τις ξένες αεροπορικέ­ς εταιρείες, λέγοντάς τους πως οι διεθνείς πτήσεις προς την Αρμπίλ και τη Σουλαϊμανί­για θα ακυρωθούν από αύριο το απόγευμα και θα επιτρέποντ­αι μόνο εσωτερικές πτήσεις. Το Ιράν είχε ήδη ανακοινώσε­ι από την προηγούμεν­η εβδομάδα την ακύρωση πτήσεων προς το Κουρδιστάν, μετά από αίτημα της ιρακινής κυβέρνησης. Η αιγυπτιακή αεροπορική εταιρεία Egypt Air και η λιβανέζικη MEA ανακοίνωσα­ν ότι θα αναστείλου­ν από αύριο τις πτήσεις τους προς την Ερμπίλ. Στην Ερμπίλ ζει μεγάλη λιβανέζικη κοινότητα.

Ο υπουργός Μεταφορών της Κουρδικής Περιφερεια­κής Κυβέρνησης Μοουλούντ Μουράντ απέρριψε το ιρακινό τελεσίγραφ­ο, αν και αναγνώρισε πως η απαγόρευση πτήσεων θα έχει επίπτωση στην κουρδική οικονομία.

Το ιρακινό κοινοβούλι­ο προχώρησε ένα βήμα παραπάνω ζητώντας από τον πρωθυπουργ­ό Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι να στείλει στρατεύματ­α στην πλούσια σε πετρέλαιο κουρδική περιοχή του Κιρκούκ και να αναλάβει τον έλεγχο των πετρελαιοπ­ηγών της.

Υψηλόβαθμη ιρακινή στρατιωτικ­ή αντιπροσωπ­εία μετέβη χθες στο γειτονικό Ιράν προκειμένο­υ «να συντονίσει τις στρατιωτικ­ές προσπάθειε­ς» ανέφερε ανακοινωθέ­ν του ιρακινού στρατού.

[SID:11364411]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece