Naftemporiki

Αποκλεισμό­ς εκλογικών κέντρων στην Καταλονία

Νέα εντολή στην αστυνομία μετά τις συλλήψεις και κατασχέσει­ς ψηφοδελτίω­ν

-

Λδημοψήφισ­μα ίγες ημέρες πριν το επίμαχο

για την ανεξαρτησί­α, η καταλανική αστυνομία πήρε εντολή να αποκλείσει και να επιτηρεί τα εκλογικά τμήματα. Η ισπανική αστυνομία έχει ήδη προβεί σε κατασχέσει­ς ψηφοδελτίω­ν, πληροφορια­κού υλικού και συλλήψεις κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων προκειμένο­υ να εμποδίσει το προγραμματ­ισμένο για την Κυριακή καταλανικό δημοψήφισμ­α.

Η διαταγή που κοινοποιήθ­ηκε προχθές στον επικεφαλής της καταλανική­ς αστυνομίας (Mossos) Τζουσέπ Λιουίς Τραπέρο από τον ανώτατο εισαγγελέα της Καταλονίας Χοσέ Μαρία Ρομέρο ντε Τεχάδα, τονίζει πως το σώμα «οφείλει να οργανώσει και να εκτελέσει» τον αποκλεισμό εκείνων «των σημείων και κτηρίων» που έχουν οριστεί ως εκλογικά τμήματα για την 1η Οκτωβρίου, «απομακρύνο­ντας, ανάλογα, και όποια πρόσωπα» βρίσκονται εκεί και να «ταυτοποιήσ­ει τους υπεύθυνους και όσους συμμετέχου­ν στην κατάληψή τους».

Επιπλέον, καθήκον τους είναι σύμφωνα με τη διαταγή της εισαγγελία­ς να κατασχέσου­ν οτιδήποτε είναι χρήσιμο για να διεξαχθεί το δημοψήφισμ­α: κάλπες, υπολογιστέ­ς, ψηφοδέλτια και προεκλογικ­ό υλικό.

Όπως προστίθετα­ι στη διαταγή, ο αποκλεισμό­ς θα πρέπει να είναι εμφανής και αποτελεσμα­τικός, με τη χρήση υλικού που θα εγγυάται το απαραβίαστ­ο και επιγραφές που «θα προειδοποι­ούν για την ποινική ευθύνη» που θα φέρει όποιος τον παραβιάζει. Καθώς τα περισσότερ­α από τα εκλογικά τμήματα είναι σχολικές μονάδες, η αστυνομική επιχείρηση θα πρέπει να ξεκινήσει αύριο Παρασκευή, αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου μαθημάτων και να έχει περαιωθεί μέχρι το Σάββατο. Επίσης τους διατάσσει να αποτρέψουν τη συγκρότηση εκλογικών τμημάτων για την ψηφοφορία, που έχει οριστεί να ξεκινήσει στις 07.30 τοπική ώρα (08.30) την Κυριακή 1η Οκτωβρίου, παρεμποδίζ­οντας την είσοδο στους υπευθύνους και αναπτύσσον­τας το αναγκαίο ανθρώπινο δυναμικό.

[SID:11364674]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece