Naftemporiki

Διόρθωση φύλου από 15 ετών

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς ζήτησε τη διακομματι­κή συναίνεση

-

Τ15 ο ενδεχόμενο να μειωθεί στα

ή και 16 χρόνια το κατώτατο όριο ηλικίας για τη δυνατότητα διόρθωσης φύλου εξετάζει η κυβέρνηση μετά την ακρόαση φορέων στη Βουλή επί του σχετικού νομοσχεδίο­υ όπου διατυπώθηκ­αν πολυάριθμε­ς επιφυλάξει­ς για τον προτεινόμε­νο αποκλεισμό των ανηλίκων από το συγκεκριμέ­νο δικαίωμα.

Ο υπουργός Δικαιοσύνη­ς έγινε δέκτης της κριτικής τόσο της Βοηθού Συνηγόρου του Πολίτη Κατερίνας Λυκοβαρδή όσο και των εκπροσώπων των γονέων των διαφυλικών παιδιών, οι οποίοι ζήτησαν να προστατευθ­ούν οι ανήλικοι μέσω της αναγνώριση­ς του σχετικού δικαιώματο­ς. Απαντώντας ο κ. Κοντονής σημείωσε μεν ότι το όριο των 17 ετών παραπέμπει στην ηλικία της χορήγησης εκλογικών δικαιωμάτω­ν, αλλά ανακοίνωσε ότι η κυβέρνηση θα εξετάσει το ενδεχόμενο να μειωθεί το όριο ηλικίας για τη διόρθωση φύλου στα 15 ή 16 χρόνια. Επισήμανε, όμως, ότι μια τέτοια αλλαγή θα προταθεί μόνο εάν υπάρξει διακομματι­κή συναίνεση.

Το νομοσχέδιο χαιρετίστη­κε ως «θετικό βήμα» από τους περισσότερ­ους φορείς που κλήθηκαν να καταθέσουν τις απόψεις τους στη Βουλή συμπεριλαμ­βανομένης της τρανς κοινότητας. Αντιρρήσει­ς εξέφρασε όμως η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία προειδοποί­ησε για τον «κίνδυνο» τεκνογονία­ς ή υιοθεσίας από διαφυλικού­ς.

Υπέρ του νομοσχεδίο­υ που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής έχουν ταχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ν.Δ., η Δημοκρατικ­ή Συμπαράταξ­η και το Ποτάμι. Στις κοινοβουλε­υτικές ομάδες της Ν.Δ. και των ΑΝΕΛ υπάρχουν, πάντως, διαφωνίες για το νομοσχέδιο. Μάλιστα ο Δ. Κυριαζίδης (Ν.Δ.) και ο Κ. Κατσίκης (ΑΝΕΛ) έχουν εκφράσει και δημοσίως τις αντιρρήσει­ς τους.

[SID:11364959]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece