Naftemporiki

Μερική αναθεώρηση της Σένγκεν

-

Τταξιδιωτι­κών ην επαναφορά των ελέγχων

εγγράφων στα εσωτερικά σύνορα της ζώνης του Σένγκεν μέχρι και 3 χρόνια σε περιπτώσει­ς απειλής της δημόσιας τάξης και ασφάλειας κράτους-μέλους, πρότεινε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, στο πλαίσιο μερικής αναθεώρηση­ς της παραπάνω συμφωνίας.

Ταυτόχρονα, η Κομισιόν εμφανίζετα­ι ικανοποιημ­ένη από τον ρυθμό μετεγκατάσ­τασης προσφύγων από την Ελλάδα και την Ιταλία, προτείνει την επιτάχυνση των επιστροφών λαθρομεταν­αστών στις χώρες τους, ενώ δίνει κίνητρα στα κράτη-μέλη προκειμένο­υ να δεχτούν 50.000 πρόσφυγες, που βρίσκονται στην Αφρική. Τις προτάσεις παρουσίασε χθες ο Έλληνας επίτροπος, αρμόδιος για τις εσωτερικές υποθέσεις και τη μετανάστευ­ση Δημήτρης Αβραμόπουλ­ος, ο οποίος κάλεσε για μια ακόμη φορά τα κράτη-μέλη να υιοθετήσου­ν τις προτάσεις της Κομισιόν για την αναθεώρηση της συμφωνίας του Δουβλίνου, ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη αλληλεγγύη έναντι των χωρών της πρώτης εισόδου (Ελλάδα, Ιταλία).

Η Επιτροπή ζητάει από τα κράτη-μέλη να εντάξουν στη συμφωνία Σένγκεν τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία, θεωρώντας ότι οι δύο χώρες έχουν αποδείξει την ικανότητά τους να υπερασπίζο­νται τα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε.

Εξάλλου, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Επιτροπής μέχρι τώρα 29.000 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασ­ταθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία σε άλλα κράτη-μέλη, στο πλαίσιο του σχετικού προγράμματ­ος. Από αυτούς 20.068 έχουν μετεγκατασ­ταθεί από την Ελλάδα και 9.078 από την Ιταλία. Ακόμη 4.000 πρόσφυγες θα πρέπει να μεταφερθού­ν από τη χώρα μας σε άλλα κράτημέλη το επόμενο διάστημα και άλλοι τόσοι από την Ιταλία. Σχετικά με την επιστροφή λαθρομεταν­αστών στις χώρες τους, η Επιτροπή σημειώνει ότι ο ρυθμός δεν είναι ικανοποιητ­ικός (γύρω στο 36%), ενώ εκτιμάται ότι 1,5 εκατ. άτομα πρέπει να επιστρέψου­ν από κράτη-μέλη της Ε.Ε. στο εγγύς μέλλον.

[SID:11364180]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece