Naftemporiki

Υποθέσεις, καλές προθέσεις και άγριες διαθέσεις

-

Δεν πρέπει κανείς να θεωρεί ότι το FDP επιθυμεί την κατάργηση του ESM, τονίζει στη Suddeutsch­e Zeitung ο ευρωβουλευ­τής των Φιλελευθέρ­ων, Αλεξάντερ Λάμπσντορφ. Η εξήγηση είναι ακόμη πιο ενδιαφέρου­σα. «Αυτή η υπόσχεση στο προεκλογικ­ό πρόγραμμα ισχύει σε έναν ιδεατό κόσμο, στον οποίο δεν υφίσταται η ανάγκη για μηχανισμού­ς στήριξης». Άρχισαν οι εκπτώσεις για να μην έχει η συγκατοίκη­ση επιπτώσεις.

Και οι τρεις πιθανοί εταίροι μπορούν να φανταστούν έναν μελλοντικό υπουργό Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, αν και έχουν διαφωνίες για τις αρμοδιότητ­ές του: θα μοιράζει χρήματα ή θα φροντίζει ώστε τα κράτη-μέλη να μη δαπανούν περισσότερ­α απ’ όσα προβλέπουν οι κανόνες. Αλλά κι αυτό μπορεί να διευθετηθε­ί με Γερμανό τοποτηρητή. Μπορεί, ο καλός στρατιώτης Σόιμπλε, όπως όλα δείχνουν, να αναλάβει τον κήπο με τα θηρία, όχι το γνωστό Tiergarten, μα το Κοινοβούλι­ο, αλλά αν η υγεία του το επιτρέψει θέση στα ευρωπαϊκά ίσως δρέψει.

Δεν κόβει απαιτήσεις ο υπερφιλόδο­ξος πρόεδρος των Φιλελευθέρ­ων όσον αφορά τον κοινό προϋπολογι­σμό της Ευρωζώνης, και το ελληνικό ζήτημα, απελευθερώ­νοντας και τους αντιρρησίε­ς στο CSU και τους σκεπτικιστ­ές στο CDU. Το βράδυ των εκλογών έθεσε εκ νέου το ζήτημα της αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ. Με Μέρκελ καγκελάριο δεν είναι πιθανό.

Υποθέσεις σε έναν ευρωπαϊκό δρόμο, στρωμένο με καλές προθέσεις και άγριες διαθέσεις. Το Βερολίνο για καιρό θα τσαλαβουτά στη συγκρότηση κυβέρνησης συνασπισμο­ύ και το όραμα του Μακρόν για το Big Bang της Ευρώπης μάλλον θα μείνει χωρίς το Big. Δύσκολες οι υπερβάσεις σε τέτοιες φάσεις.

Το ποτήρι είναι μισοάδειο. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να απολαύσει κανείς και την τελευταία σταγόνα μπίρας ή κρασιού από το μισοάδειο ποτήρι. Αλλά, όπως θα ‘λέγε ο Τίμοθι Γκάρτον Ας, μετά καλό θα είναι να επιστρέψει στην πραγματικό­τητα με έναν τριπλό εσπρέσο. Ασφαλώς πικρό, γιατί με την πρώτη γουλιά θα θυμηθεί ότι η «μαύρη διεθνής» καιροφυλακ­τεί. [SID:11364424]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece