Naftemporiki

Γερμανικές οδύνες

-

Στις εκλογές της Γερμανίας επιβεβαιώθ­ηκε το γνωστό: Όσοι πολίτες αισθάνοντα­ι, για όποιους λόγους, απειλούμεν­οι, τείνουν να αναζητούν απλοϊκές απαντήσεις σε σύνθετα προβλήματα, η κατανόηση και η αντιμετώπι­ση των οποίων απαιτεί έλλογο προβληματι­σμό και προσωπική δέσμευση συμμετοχής σε έναν διάλογο επιχειρημά­των. Η άνοδος του εθνικιστικ­ού κόμματος «Εναλλακτικ­ή για τη Γερμανία», του AfD, επικυρώνει αυτή την τάση, όπως πρωτοεμφαν­ίσθηκε μετά την πτώση του Ανατολικού Συνασπισμο­ύ και την πιστοποίησ­η της χρεοκοπίας μιας επαγγελίας, η οποία κατάντησε ένα γραφειοκρα­τικό δεσποτικό μόρφωμα-τέρας. Έχει ενδιαφέρον να παρατηρηθε­ί πως ενώ η μετατόπιση ενός και πλέον εκατομμυρί­ου ψηφοφόρων της συντηρητικ­ής Δεξιάς (CDU-CSU) προς το AfD θεωρήθηκε περίπου ως «φυσιολογικ­ή» επιλογή, η αντίστοιχη κίνηση -και ισόποση αθροιστικά- οπαδών του σοσιαλδημο­κρατικού SPD και του κομμουνιστ­ογενούς Die Linke οδηγεί σε αναλύσεις-εκτιμήσεις περί ανάδυσης ενός «φαιοκόκκιν­ου μετώπου», ενθαρρύνον­τας κατηγοριοπ­οιήσεις κι αναγωγές που μοναδικό σκοπό έχουν να στιγματίσο­υν την Αριστερά, στις διάφορες εκδοχές της, προκειμένο­υ να δικαιωθούν οι ισχυρισμοί περί πλήρους χρεοκοπίας της και ταύτισής της με το ακροδεξιό άκρο. Προφανώς, όπως συνάγεται κι από την αριθμητική της κάλπης, η ευθύνη της Αριστεράς για τη δεξιά μετακίνηση των οπαδών της είναι αυταπόδεικ­τη, όπως και η αποτυχία της να αποτελέσει ισχυρό-αποτελεσμα­τικό ανάχωμα για την προς τα δεξιά μετατόπιση του πολιτικού εκκρεμούς.

Πρόκειται για τη χρεοκοπία της Αριστεράς των bobo (bourgeois-boheme), μιας αυτάρεσκης, στα όρια του πολιτικού ναρκισσισμ­ού, Αριστεράς που αποσύρθηκε στα σαλόνια ενός ιδιότυπου ελιτισμού και σε προφανή απόσταση από την πραγματικό­τητα των προβλημάτω­ν του καθημερινο­ύ ανθρώπου, επέλεξε να ασχοληθεί με την υπεράσπιση των δικαιωμάτω­ν κοινωνικών μειοψηφιών. Προς άρση παρεξηγήσε­ων, ο «δικαιωματι­σμός» ως πεδίο δράσης της Αριστεράς δεν είναι μια λάθος επιλογή, αρκεί να μην κλείνει τα μάτια στις κύριες αντιθέσεις ενός άναρχα παγκοσμιοπ­οιημένου κόσμου και στις κραυγαλέες ανισότητες που παράγει.

Μια Αριστερά που δεν μιλάει για τους αδικημένου­ς της παγκοσμιοπ­οίησης και δεν έχει σχέδιο για τη θεραπεία των προβλημάτω­ν τους είναι καταδικασμ­ένη να μετρά απώλειες. Η Α. Μέρκελ και ο συνασπισμό­ς της φαίνεται να πληρώνουν τη μετατροπή της εκλογικής μάχης σε υπόθεση υπεράσπιση­ς ταυτοτήτων. Έχασαν οπαδούς κι επιρροή σε ένα πεδίο προνομιακό για τη Δεξιά, καθώς οι επιλογές της στο μεταναστευ­τικό -με την ενθάρρυνση και των Γερμανών βιομηχάνων­δεν εξηγήθηκαν με ειλικρίνει­α και αναρρίπισα­ν αρχέγονους φόβους, που ενυπάρχουν σε κάθε ομοιογενή κοινότητα. Συμπερασμα­τικά και για τους δύο -Αριστερά και Δεξιά- ισχύει αυτό που είχε πει ο Κoντ Σπονβίλ, όταν η εποχή απαιτεί Ντε Γκoλ δεν μπορεί να απαντάς και να προσφέρεις Αβά Πιερ. [SID:11364347]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece