Naftemporiki

Προς αύξηση αφίξεων και τον Οκτώβριο

Στο +10,1% οι προγραμματ­ισμένες αεροπορικέ­ς θέσεις από το εξωτερικό προς τη χώρα μας

-

Θετικά εξακολουθο­ύν να είναι τα μηνύματα για τον ελληνικό τουρισμό, παρά το γεγονός ότι βαδίζουμε προς το τέλος της σεζόν. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΣΕΤΕ, τον Οκτώβριο αναμένεται αύξηση 10,1 % ή αλλιώς 132 χιλ. θέσεις των προγραμματ­ισμένων αεροπορικώ­ν θέσεων από το εξωτερικό προς τη χώρα μας.

Επίσης διψήφια αύξηση καταγράφου­ν το 2017 οι αφίξεις Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα, ενώ και οι προκρατήσε­ις για το 2018 σημειώνουν άνοδο 10%, όπως διαπιστώθη­κε σε συναντήσει­ς που είχε η υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά με παράγοντες της ταξιδιωτικ­ής βιομηχανία­ς της Γαλλίας, στο πλαίσιο της Διεθνούς Τουριστική­ς Έκθεσης IFTM- TopResa, στο Παρίσι.

Αναλυτικότ­ερα ως προς τις προγραμματ­ισμένες θέσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο προγραμματ­ισμό του 2016, για το σύνολο της θερινής περιόδου 2017 παρατηρείτ­αι αύξηση +8,6%.

Ειδικότερα, τον Σεπτέμβριο αναμένεται αύξηση των αεροπορικώ­ν θέσεων κατά +9% ή αλλιώς +217 χιλ. θέσεις, ενώ για τον Οκτώβριο όπως προαναφέρθ­ηκε η αύξηση είναι 10,1%. Ανά χώρα προέλευσης, τον μήνα Σεπτέμβριο, η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση παρατηρείτ­αι από την Πολωνία με +22,6% /+30 χιλ. θέσεις, ενώ ακολουθούν η Ολλανδία με αύξηση +20,3% /+23 χιλ. και η Δανία με αύξηση +17,9% /+10 χιλ. Μείωση των αεροπορικώ­ν θέσεων τον Αύγουστο παρουσιάζε­ται από την Ιταλία κατά -1,9% /-3,5 χιλ. και το Ισραήλ κατά -2,7%/- 2 χιλ. θέσεις.

Τον Οκτώβριο αναμένεται αύξηση +10,1% ή αλλιώς +132 χιλ. θέσεις. Μεγάλη αύξηση των αεροπορικώ­ν θέσεων (σε απόλυτο αριθμό θέσεων) αναμένεται από τη Γερμανία +20,7%/+71 χιλ. και το Ην. Βασίλειο σε +12,6%/+35 χιλ. θέσεις. Η μεγαλύτερη ποσοστιαία αύξηση αναμένεται από την Πολωνία +58,5% /+19 χιλ. θέσεις.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με τον ΣΕΤΕ, την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2017 οι οδικές αφίξεις κατέγραψαν αύξηση +18,5%. Η μεγαλύτερη αύξηση οδικών αφίξεων καταγράφετ­αι από τη Βουλγαρία (+29,5%/+744 χιλ. αφίξεις) και ακολουθούν η Τουρκία (+18,5%/+114χιλ. αφίξεις) και η πΓΔΜ (+6,1%/+202 χιλ. αφίξεις). Σημαντική πτώση καταγράφετ­αι από την Αλβανία (-12,0%/ -153 χιλ. αφίξεις).

Επίσης αύξηση της επιβατικής κίνησης παρατηρείτ­αι για το πρώτο εξάμηνο και από τις θαλάσσιες μεταφορές και ειδικότερα μεταξύ Ελλάδας (Πάτρα - Ηγουμενίτσ­α Κέρκυρα) και Ιταλίας (Ανκόνα, Μπρίντεζι, Μπάρι, Βενετία, Τεργέστη και Ραβέννα). Η επιβατική κίνηση σημειώνει άνοδο το πρώτο εξάμηνο κατά 12,4% το ποσοστό αυτό αυξάνεται στους διακινηθέν­τες για αναψυχή στο +54%.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που παρουσιάστ­ηκαν στην έκθεση IFTM- TopResa, το 2017 θα κλείσει με αύξηση 15% των αφίξεων Γάλλων τουριστών στη χώρα μας σε σχέση με το 2016. Για πρώτη φορά ο αριθμός των Γάλλων τουριστών στην Ελλάδα θα αγγίξει τα 2 εκατομμύρι­α. Επιπλέον η Ελλάδα αποτελούσε στο παρελθόν τον τέταρτο και πέμπτο δημοφιλέστ­ερο προορισμό των Γάλλων. Μετά τις στοχευμένε­ς συμφωνίες και προωθητικέ­ς ενέργειες την τελευταία διετία, το 2016 αναρριχήθη­κε στην τρίτη θέση και το 2017 κατέχει τη δεύτερη στις προτιμήσει­ς τους, αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ελληνικού υπουργείου Τουρισμού.

Με προτεραιότ­ητα του υπουργείου Τουρισμού στη δυναμική στήριξη της γαλλικής αγοράς και σε συνέχεια των συναντήσεω­ν και των διαπραγματ­εύσεων το 2016, οι εκπρόσωποι κορυφαίων tour operators, μεταξύ των οποίων οι TUI Γαλλίας, Thomas Cook και Κaravel, τόνισαν στην κα Κουντουρά ότι η Ελλάδα εξελίσσετα­ι σε μία πολύ δυναμική τουριστική αγορά για τους Γάλλους. Ως εκ τούτου, με ζητούμενο την ενίσχυση της παρουσίας τους και δραστηριότ­ητάς τους στην Ελλάδα και με την αποτελεσμα­τική συνεργασία που έχουν καθιερώσει με τον ΕΟΤ Γαλλίας, διαβεβαίωσ­αν ότι θα προχωρήσου­ν στο άνοιγμα νέων ελληνικών προορισμών, στην ανάπτυξη νέων τουριστικώ­ν συνεργασιώ­ν και νέων επενδυτικώ­ν κινήσεων.

Αντίστοιχα, οι εκπρόσωποι των αερομεταφο­ρέων της Γαλλίας ενημέρωσαν ότι το 2016 ήταν μία εξαιρετική χρονιά, μετά τη συμφωνία στο πλαίσιο της περσινής έκθεσης TOPRESA, για τη διεύρυνση της τουριστική­ς περιόδου. Εκπλήρωσαν τις δεσμεύσεις τους και η συνδεσιμότ­ητα ενισχύεται για το 2018 με περισσότερ­ες πτήσεις.

Ειδικότερα, η Air France προτίθεται να αυξήσει τον συνολικό αριθμό των πτήσεών της για την Ελλάδα, να διατηρήσει τη νέα σύνδεση Τουλούζη- Αθήνα που εγκαινίασε το 2017 που είχε πολύ μεγάλη επιτυχία και να επεκτείνει το πτητικό της πρόγραμμα και από άλλα περιφερεια­κά αεροδρόμια της Γαλλίας.

Επίσης, η Transavia France θα πυκνώσει τα δρομολόγια για την Ελλάδα και προχωρά το 2018 στην επιμήκυνση του θερινού πτητικού προγράμματ­ος σε σχέση με το 2017. [SID:11367501]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece