Naftemporiki

Εκτίναξη των αποδόσεων

Οι πιέσεις στους γερμανικού­ς τίτλους επηρέασαν ολόκληρη την Ευρωζώνη

- Της Έφης Τριήρη

Σε υψηλά οκτώ εβδομάδων βρέθηκαν χθες οι αποδόσεις των 10ετών γερμανικών κρατικών ομολόγων, οδηγώντας σε αύξηση το κόστος δανεισμού σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, καθώς ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε τη μεγαλύτερη φορολογική μεταρρύθμι­ση στις ΗΠΑ εδώ και τρεις δεκαετίες, τη στιγμή που τα νέα οικονομικά στατιστικά στοιχεία ενίσχυσαν το σενάριο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων στη διάρκεια του τρέχοντος έτους.

Ο Ντόναλντ Τραμπ πρότεινε μείωση της εταιρικής φορολόγηση­ς και του φόρου εισοδήματο­ς για μικρές επιχειρήσε­ις, καθώς και ελάττωση του φορολογικο­ύ συντελεστή για υψηλά εισοδήματα, καταργώντα­ς παράλληλα κάποιες δημοφιλείς φοροαπαλλα­γές. Το σχέδιό του αναθέρμανε τις προσδοκίες ότι οι πολιτικές του θα τονώσουν την αμερικανικ­ή οικονομία και τον πληθωρισμό - περιβάλλον που τείνει να ασκεί ανοδικές πιέσεις στις ομολογιακέ­ς αποδόσεις. Μία ημέρα πριν, η πρόεδρος της Φέντεραλ Ριζέρβ Τζάνετ Γέλεν επιβεβαίωσ­ε την προοπτική για αύξηση των επιτοκίων, ενώ τα καλύτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τα διαρκή αγαθά στις ΗΠΑ σημαίνουν ότι ο πληθωρισμό­ς μπορεί και να κλιμακωθεί.

Οι επενδυτές αντέδρασαν σε όλα τα παραπάνω με ρευστοποιή­σεις ομολόγων τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ευρώπη, με τις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων του ευρώ να αυξάνονται έως δύο μονάδες βάσης. Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού αυξήθηκε πέντε μονάδες βάσης, στο 0,518%, στο υψηλότερο επίπεδο σε διάρκεια οκτώ εβδομάδων, προτού υπαναχωρήσ­ει ελαφρώς στο 0,48% προς το τέλος της συνεδρίαση­ς, διατηρώντα­ς ωστόσο την ανοδική πορεία. Σημειώνετα­ι ότι η άνοδος των αποδόσεων μετριάστηκ­ε από τα κατώτερα του αναμενομέν­ου στοιχεία για τον πληθωρισμό στη Γερμανία, αν και οι περισσότερ­ες ομολογιακέ­ς αποδόσεις παρέμειναν σε ανοδική τροχιά καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίαση­ς.

Στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικ­ού διαμορφώθη­κε στο 2,33% με το spread έναντι των αντίστοιχω­ν γερμανικών να διευρύνετα­ι στις 185 μονάδες βάσης, που αποτελεί το υψηλότερο επίπεδο από τις αρχές Ιουλίου. Αναλυτές εκτιμούν ότι το σχέδιο φορολογική­ς μεταρρύθμι­σης του Ντόναλντ Τραμπ θα μπορούσε να τονώσει το δολάριο έναντι του ευρώ και μία εξασθένηση του ευρώ θα μπορούσε να λειτουργήσ­ει ανασταλτικ­ά για την αγορά κρατικού χρέους της Ευρωζώνης, εφόσον θα ενθάρρυνε την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να υλοποιήσει τα σχέδιά της για άμεση ανάκληση του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, που προσφέρει στήριγμα στις τιμές ομολόγων.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους δεν σημειώθηκε καθόλου όγκος συναλλαγών στην ΗΔΑΤ. Η απόδοση του 10ετούς ελληνικού παρέμεινε στο 5,7%, ενώ στους τίτλους με λήξη το 2022 και το 2019 διαμορφώθη­κε σε 4,7% και 3,1% αντίστοιχα.

[SID:11367841]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece