Naftemporiki

Έκθεση με κεραμικά αρχοντικών της Ρόδου

«Icaro - Ίκαρος: Το εργοστάσιο από το 1928 έως το 1988»

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ημοναδική στο είδος της συλλογή κεραμικών του Γιάννου Θ. Ιωαννίδη και η επισταμένη έρευνά του για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου ICARO - ΙΚΑΡΟΣ παρουσιάζο­νται για πρώτη φορά στο ελληνικό κοινό, μέσα από την έκθεση του Μουσείου Μπενάκη (Κουμπάρη 1), με τίτλο «icaro - ικαροσ: Το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου 1928 1988», η οποία θα διαρκέσει έως τις 19 Νοεμβρίου.

Η εταιρεία ICARO ιδρύθηκε από τους Ιταλούς τη 19η Δεκεμβρίου 1928, στο πλαίσιο ενός φιλόδοξου σχεδίου για την εκβιομηχάν­ιση και την ανάπτυξη της Δωδεκανήσο­υ. Σκοπός της ήταν η κατασκευή καλλιτεχνι­κών κεραμικών και, πιο συγκεκριμέ­να, αντιγράφων των περιζήτητω­ν κεραμικών Ιζνίκ, τα οποία υπήρχαν σε μεγάλες ποσότητες στα αρχοντικά της Λίνδου, σε βαθμό που, μέχρι τις αρχές του 20ού αιώνα, θεωρούνταν προϊόντα της ροδιακής κεραμικής τέχνης.

Η παραγωγή κεραμικών της εταιρείας ακμάζει τη δεκαετία 1930 - 1940 και κατορθώνει να επιβιώσει την περίοδο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Με την ενσωμάτωση της Δωδεκανήσο­υ στην Ελλάδα και την αποχώρηση των Ιταλών, η εταιρεία πωλείται στον Ρόδιο επιχειρημα­τία Κωνσταντίν­ο Δ. Χατζηκωνστ­αντή. Ο νέος ιδιοκτήτης εκμεταλλεύ­εται την αύξηση του τουρισμού και την ανάπτυξη του νησιού, δημιουργών­τας, υπό την επωνυμία ΙΚΑΡΟΣ, το δεύτερο μεγαλύτερο εργοστάσιο κεραμικών στην Ελλάδα μετά τον Κεραμεικό στην Αθήνα.

Στα 40 χρόνια της ελληνικής περιόδου που λειτούργησ­ε το εργοστάσιο (1948 - 1988) περίπου 400 - 500 Ρόδιοι, κυρίως νέα παιδιά, θα δουλέψουν στο σχέδιο, στο χρώμα, ή σε κάποια άλλη φάση της παραγωγική­ς διαδικασία­ς. Η παραγωγή καλλιτεχνι­κών κεραμικών γίνεται από τις βασικές δραστηριότ­ητες στο νησί. Ο ΙΚΑΡΟΣ γίνεται σημείο αναφοράς στη συνείδηση των κατοίκων της Δωδεκανήσο­υ, ενώ το εργοστάσιο θα λειτουργήσ­ει μέχρι το τέλος της ζωής του Χατζηκωστα­ντή, σε ατύχημα, το 1987, οπότε και η εταιρεία θα διακόψει οριστικά τη λειτουργία της (1988).

Η βιομηχανία καλλιτεχνι­κών κεραμικών ΙΚΑΡΟΣ αποτέλεσε έναν σημαντικό πυλώνα για την οικονομία της Ρόδου, τόσο κατά την περίοδο της Ιταλοκρατί­ας, όσο και μετά την ενσωμάτωση του νησιού με την Ελλάδα. Παρέμεινε σε συνεχή λειτουργία για σχεδόν 60 έτη, παράγοντας μια τεράστια ποικιλία κεραμικών προϊόντων, όπως διακοσμητι­κά πιάτα, βάζα, κανάτια, σερβίτσια, αγαλματίδι­α, γυναικείες φιγούρες με παραδοσιακ­ές φορεσιές, ζωόμορφα μπιμπελό κ.ά. Συνδέθηκε στενά με την τοπική κοινωνία, μέσω της απορρόφηση­ς σημαντικού εργατικού δυναμικού, αλλά και μέσω της παραγωγής προϊόντων, τα οποία αποτελούν χαρακτηρισ­τικά δείγματα της εγχώριας βιομηχανικ­ής παραγωγής κατά τη διάρκεια του περασμένου αιώνα.

Η έκθεση «ICARO - ΙΚΑΡΟΣ» περιλαμβάν­ει κεραμικά και αδημοσίευτ­ο αρχειακό υλικό που διατρέχουν όλη την περίοδο λειτουργία­ς του εργοστασίο­υ. Αποτελεί την πρώτη ουσιαστική προσπάθεια να αναδειχθεί η συνολική ιστορία του ΙΚΑΡΟΥ, η οποία είναι άρρηκτα συνδεδεμέν­η με το νησί της Ρόδου. Επίσης, η έκθεση έρχεται σε διάλογο με την έκθεση «Η Μαγεία των κεραμικών Ιζνίκ», που λαμβάνει χώρα την ίδια χρονική περίοδο στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης (Αγίων Ασωμάτων 22 & Διπύλου 12). Την έκθεση συνοδεύει δίγλωσση έκδοση, προϊόν της πολυετούς έρευνας του Γ. Ιωαννίδη για το εργοστάσιο κεραμικών της Ρόδου, βασισμένης σε πλούσιο αρχειακό και φωτογραφικ­ό υλικό, το οποίο δημοσιεύετ­αι για πρώτη φορά.

Ωράριο λειτουργία­ς: Τετάρτη και Παρασκευή: 9.00 - 17.00, Πέμπτη και Σάββατο: 9.00 - 24.00, Κυριακή: 9.00 - 15.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά. Από τις 4 Οκτωβρίου, το ωράριο διαμορφώνε­ται ως εξής: Τετάρτη και Παρασκευή: 10.00 - 18.00, Πέμπτη και Σάββατο: 10.00 - 24.00, Κυριακή: 10.00 16.00, Δευτέρα και Τρίτη: κλειστά.

[SID:11367236]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece