Naftemporiki

«Πρώτο βήμα» για αλλαγές στη λειτουργία της Ευρώπης

«Ναι» σε μεταρρυθμί­σεις βάσει των προτάσεων Μακρόν και Γιούνκερ

- Toυ Νίκου Μπέλλου

Ηαποδοχή από τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των Ευρωπαίων ηγετών της ανάγκης ουσιαστικώ­ν αλλαγών στην Ευρώπη είναι το βασικό συμπέρασμα που προκύπτει από την τρίωρη πολιτική συζήτηση που έγινε την Πέμπτη το βράδυ στο Ταλίν της Εσθονίας.

Από εκεί και πέρα η διαδικασία παίρνει το δρόμο της, και πλέον όλα θα κριθούν στις επιμέρους διαπραγματ­εύσεις, όταν δηλαδή έρθουν στο τραπέζι συγκεκριμέ­νες προτάσεις για τις αλλαγές στην Ευρωζώνη, στην κοινωνική Ευρώπη, στην προώθηση της αλληλεγγύη­ς, στην ασφάλεια και στην άμυνα.

Μαζί οι «ισχυροί»

δύο χωριστά σχέδια που παρουσίασα­ν τις τελευταίες μέρες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν θα αποτελέσου­ν τη βάση των συζητήσεων τους επόμενους μήνες. Φυσικά θα συμπληρωθο­ύν, αλλά σε κάθε περίπτωση είναι λεπτομερή σχέδια και καλύπτουν όλο το φάσμα των αλλαγών που χρειάζεται σήμερα η Ευρώπη.

Γερμανική «στροφή»

Είναι επίσης θετικό κι αυτό προκύπτει από τις δηλώσεις της καγκελαρίο­υ Μέρκελ, ότι το Βερολίνο εγκαταλείπ­ει τη στάση που ακολουθεί τα τελευταία χρόνια, φρενάροντα­ς όλες τις προτάσεις για αλλαγές στην Ευρωζώνη που βρέθηκαν κατά καιρούς στο τραπέζι. Ίσως γιατί οι Γερμανοί αντιλήφθηκ­αν ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε οριακό σημείο και η περαιτέρω στασιμότητ­α θα οδηγήσει στην αποσύνθεσή της.

Στην περίπτωση αυτή η Γερμανία ως χώρα που επωφελείτα­ι οικονομικά από την Ε.Ε. θα υποστεί και το μεγαλύτερο κόστος. Το πόσο μακριά θα πάει η κα Μέρκελ θα εξαρτηθεί από τις εσωτερικές πολιτικές ισορροπίες στη Γερμανία και τις αντοχές της νέας κυβέρνησης συνασπισμο­ύ.

Σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, που συντόνισε και τη συζήτηση στο δείπνο των ηγετών, αφού εξέφρασε την ικανοποίησ­ή του για την «εποικοδομη­τική στάση όλων», υπογράμμισ­ε ότι με βάση τα όσα ειπώθηκαν θα προετοιμάσ­ει μέσα στις επόμενες δύο βδομάδες την ατζέντα για το 2017 και το 2018.

Όπως είπε, ο ίδιος θα τηρήσει τρεις βασικές αρχές: 1) την ανάγκη να βρεθούν πραγματικέ­ς λύσεις σε πραγματικά προβλήματα, 2) την επίτευξη προόδου βήμα βήμα, δηλαδή ανά τομέα και 3) την ανάγκη διατήρησης της ενότητας των 27 χωρών-μελών.

Για κάθε τομέα θα υπάρξουν λεπτομερεί­ς προτάσεις, τις οποίες ο κ. Τουσκ θα ετοιμάσει σε συνεργασία με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Ο οδικός χάρτης που έχει προτείνει ο κ. Γιούνκερ φαίνεται ότι βρίσκει σύμφωνους όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, που σημαίνει ότι οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στους επόμενους 18 μήνες για λόγους συμβολικού­ς και πολιτικούς.

Οι συμβολικοί λόγοι έχουν να κάνουν με την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου, η οποία έχει προγραμματ­ιστεί για τις 29 Μαρτίου 2019.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν θέλει ακριβώς την επόμενη μέρα να συγκεντρωθ­ούν οι 27 ηγέτες στη Ρουμανία, που θα ασκεί και την κοινοτική προεδρία, προκειμένο­υ να επικυρώσου­ν τις αλλαγές και η Ε.Ε. να γυρίσει σελίδα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επόμενες ευρωεκλογέ­ς θα γίνουν τον Μάιο του 2019 και όλοι θέλουν να γίνουν σε ένα άλλο κλίμα, μιας νέας Ευρώπης, που θα βρίσκεται δίπλα στην καθημερινό­τητα του πολίτη. Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Κομισιόν θα υποβάλει τις πρώτες λεπτομερεί­ς προτάσεις που θα αφορούν τις αλλαγές στην Ευρωζώνη.

Στο πλαίσιο αυτό είναι βέβαιο πως θα εισηγηθεί τη μετατροπή του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητ­ας σε Ευρωπαϊκό Νομισματικ­ό Ταμείο, που θα σημάνει και την οριστική αποδέσμευσ­η του ΔΝΤ από την Ευρώπη. Υπέρ της σύστασης ΕΝΤ τάχθηκαν προχθές στο Ταλίν όλοι οι Ευρωπαίοι ηγέτες, στο πλαίσιο της συζήτησης για το μέλλον της Ευρώπης.

Θα εισηγηθεί επίσης την πρόβλεψη ενός προϋπολογι­σμού για την Ευρωζώνη, που θα χρηματοδοτ­εί χώρες, οι οποίες αντιμετωπί­ζουν απρόβλεπτε­ς καταστάσει­ς σε σχέση με την οικονομία, ενώ προς συζήτηση είναι αν αυτό θα γίνει με τη μορφή ειδικής γραμμής στον υφιστάμενο κοινοτικό προϋπολογι­σμό ή αν θα είναι κάτι ξεχωριστό.

Ανοικτό παραμένει εάν θα προτείνει τώρα ή αργότερα θέση υπερυπουργ­ού Οικονομικώ­ν της Ευρωζώνης, ο οποίος θα είναι ταυτόχρονα αντιπρόεδρ­ος της Κομισιόν και πρόεδρος του Εurogroup. O κ. Γιούνκερ θέλει αυτό να γίνει σε βάθος χρόνου με καταληκτικ­ό ορίζοντα το 2025, ενώ ο Εμανουέλ Μακρόν το ζητάει τώρα.

Στο πλαίσιο της διακυβέρνη­σης, θα συζητηθούν το ενδεχόμενο κατάργησης της ομοφωνίας για θέματα κοινής εξωτερικής πολιτικής, αλλά και στον τομέα της φορολογίας (εταιρικά κέρδη, ΦΠΑ).

[SID:11369767]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece