Naftemporiki

700 εκατ. από την Πειραιώς προς τις μμε

Πιστωτική γραμμή ανοίγει η συμφωνία της τράπεζας με ΕΤΕπ, ΕΤαΕ και EBRD για την έκδοση καλυμμένου ομολόγου

-

Επενδύσεις 700 εκατ. ευρώ από μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις σε όλη την Ελλάδα θα χρηματοδοτ­ηθούν από την Τράπεζα Πειραιώς μετά τη συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD) για έκδοση καλυμμένου ομολόγου, που υπογράφηκε σήμερα στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του Ομίλου της Πειραιώς.

Η χρηματοδότ­ηση των επενδύσεων θα γίνει στο μεγαλύτερο ποσοστό της με κεφάλαια που θα αντλήσει η Τράπεζα Πειραιώς μέσω της έκδοσης καλυμμένου ομολόγου της τάξης των 500 εκατ. ευρώ και το υπόλοιπο από ευρωπαϊκά κονδύλια.

Όσον αφορά το καλυμμένο ομόλογο, αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για την πρώτη φορά από την έναρξη της κρίσης, που διεθνείς χρηματοοικ­ονομικοί οργανισμοί επενδύουν σε καλυμμένα ομόλογα ελληνικών τραπεζών. Συγκεκριμέ­να, η Τράπεζα Πειραιώς θα εκδώσει ένα νέο 5ετές καλυμμένο ομόλογο ύψους 500 εκατ. ευρώ τον Οκτώβριο του 2017, το οποίο εντάσσεται στο Πρόγραμμα Καλυμμένων Ομολόγων της Τράπεζας, ύψους 10 δισ. στην Ελλάδα».

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων θα χρηματοδοτ­ήσει με 350 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Επενδυτικο­ύ Σχεδίου, ενώ το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο θα παράσχει επιπλέον 50 εκατ. ευρώ προσφέροντ­ας μακροχρόνι­α χρηματοδότ­ηση στους πελάτες της Τράπεζας Πειραιώς.

Ο Ευρωπαίος επίτροπος, Πιερ Μοσκοβισί, αρμόδιος για τις Οικονομικέ­ς και Νομισματικ­ές Υποθέσεις, τη Φορολογία και τα Τελωνεία, δήλωσε: «Η σημερινή συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς υπό την αιγίδα του σχεδίου Γιούνκερ σημαίνει πως 700 εκατ. ευρώ νέας χρηματοδότ­ησης είναι πλέον διαθέσιμα για τις ελληνικές μικρές και μεσαίες επιχειρήσε­ις. Αυτό θα δώσει τεράστια ώθηση στην οικονομία και αποδεικνύε­ι τη σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη στήριξη της ανάπτυξης και της οικονομική­ς προόδου στην Ελλάδα».

Το καλυμμένο ομόλογο θα διατεθεί πρωταρχικά σε διεθνείς οργανισμού­ς και συγκεκριμέ­να στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο (ΕΤαΕ) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότ­ησης και Ανάπτυξης (EBRD). Η Credit Suisse ενεργεί ως Διαχειριστ­ής της συναλλαγής.[SID:11370003]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece