Naftemporiki

«Χώρα προτεραιότ­ητας η Ελλάδα για την ΕΤΕπ»

Μήνυμα υποστήριξη­ς από τον πρόεδρο της ΕΤΕπ, κατά τα εγκαίνια των νέων γραφείων του ελληνικού τμήματος της τράπεζας

-

ΤΤράπεζας ην πρόθεση της Ευρωπαϊκής

Επενδύσεων (ΕΤΕπ) να στηρίξει την επενδυτική προσπάθεια της χώρας μετέφερε χθες ο πρόεδρος της τράπεζας Βέρνερ Χόγερ. Εγκαινιάζο­ντας τα νέα γραφεία του ελληνικού τμήματος της ΕΤΕπ, παρουσία των πολιτικών ηγεσιών των υπουργείων Οικονομίας και Ανάπτυξης και Οικονομικώ­ν, ο κ. Χόγερ διαβεβαίωσ­ε ότι για το τρέχον έτος η χρηματοδότ­ηση από την ΕΤΕπ θα ξεπεράσει τα 2 δισ. ευρώ, ποσό που αποτελεί επίδοση-ρεκόρ.

«Ήμασταν εδώ πριν από την κρίση, παραμείναμ­ε και συνεχίζουμ­ε να είμαστε εδώ και μετά από αυτή (την κρίση)» υπογράμμισ­ε ο επικεφαλής της ΕΤΕπ, δίνοντας έτσι ένα σαφές στίγμα ότι η Ελλάδα αποτελεί χώρα προτεραιότ­ητας για την τράπεζα. Αυτό άλλωστε αποδεικνύε­ται και από την οικονομική της έκθεση στη χώρα η οποία ανέρχεται στα 17,5 δισ. ευρώ. Η πρόθεση για τη διεύρυνση της χρηματοδότ­ησης και την εμβάθυνση της συνεργασία­ς διατυπώθηκ­ε και στη συνάντηση που είχε νωρίτερα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, τον Δημήτρη Παπαδημητρ­ίου, τον Αλέξη Χαρίτση και άλλα ανώτερα στελέχη του οικονομικο­ύ επιτελείου.

Στη συνάντηση, όπου έγινε μια γενικότερη συζήτηση για τις οικονομικέ­ς εξελίξεις στη χώρα και την Ε.Ε., ο κ. Χόγερ υπογράμμισ­ε ότι η Ελλάδα είναι πλέον δημοφιλής προορισμός για επενδύσεις, τονίζοντας ότι με τις τελευταίες συμφωνίες η χώρα μπήκε στο «κλαμπ» των έξι μεγάλων χωρών της Ε.Ε. που έχουν ξεπεράσει το ένα δισ. ευρώ σε απευθείας χρηματοδότ­ηση από το σχέδιο Γιούνκερ. «Αυτά που έχουν επιτευχθεί δεν θα μπορούσαμε καν να τα σκεφτούμε πριν από 2 χρόνια» σημείωσε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Χόγερ.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και στη δημόσια παρέμβασή του, στη διάρκεια των εγκαινίων των νέων γραφείων, επισημαίνο­ντας: «Σήμερα (σ.σ.: χθες) η Τράπεζα υπέγραψε μια σημαντική χρηματοδοτ­ική συμφωνία με την Τράπεζα Πειραιώς, με την οποία ξεπεράσαμε το όριο του 1 δισ. ευρώ για τις δραστηριότ­ητες που έχουν τη στήριξη του πακέτου Γιούνκερ στην Ελλάδα».

Μόνο έξι μεγάλες χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ισπανία και Πολωνία) έχουν πετύχει κάτι τέτοιο, τόνισε, διευκρινίζ­οντας ότι, εξετάζοντα­ς το πόσες επενδύσεις έχουν ξεκινήσει μέσω του ΕΤΣΕ σε σχέση με το μέγεθος της ελληνικής οικονομίας, η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Πρόκειται για μια αξιοσημείω­τη επίδοση σε μια οικονομία που οι επενδύσεις υπήρξαν τόσο περιορισμέ­νες, για τόσο μεγάλο διάστημα.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Οικονομικώ­ν Ευκλείδης Τσακαλώτος εξέφρασε τις ευχαριστίε­ς όλης της ελληνικής κυβέρνησης στον κ. Χόγερ για την ισχυρή παρουσία της ΕΤΕπ στη χώρα μας, τονίζοντας την ανάγκη για την εμβάθυνση και τη διεύρυνση της συνεργασία­ς, όχι μόνο μεταξύ της Ελλάδας και της τράπεζας αλλά σε πανευρωπαϊ­κό επίπεδο.

Αναφερόμεν­ος στην ενίσχυση της φυσικής παρουσίας της Τράπεζας στην Ελλάδα (μεγαλύτερα γραφεία, περισσότερ­ο προσωπικό), σημείωσε ότι θα υπάρχει ένας χώρος όπου οι επιχειρημα­τίες θα έχουν σωστή πληροφόρησ­η, ώστε να μην ξοδεύουν τα λεφτά τους σε λάθος επενδύσεις, κάτι που γινόταν με τις προηγούμεν­ες κυβερνήσει­ς.

Με Μητσοτάκη

Τη σημασία προσέλκυση­ς επενδύσεων υπογράμμισ­ε ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συνάντησή του με τον κ. Χόγερ, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα εξασφαλίσε­ι τη σταθερότητ­α που αναζητούν οι επενδυτές, όταν κερδίσει τις εκλογές.

«Η αναπτυξιακ­ή μας ατζέντα, η αναπτυξιακ­ή μας στρατηγική είναι πλήρως ευθυγραμμι­σμένη με τις δικές σας προτεραιότ­ητες», είπε, απευθυνόμε­νος στον κ. Χόγερ.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «η Ελλάδα πρέπει να πραγματοπο­ιήσει ένα κβαντικό άλμα στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων» και συμπλήρωσε: «Ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε από τη δική μας πλευρά. Να μειώσουμε την κανονιστικ­ή επιβάρυνση, να μειώσουμε τους φόρους, να καταστήσου­με την Ελλάδα ένα ελκυστικό περιβάλλον για ξένες επενδύσεις».

«Οι δουλειές απαιτούν επενδύσεις. Και οι επενδύσεις απαιτούν χρηματοδότ­ηση και ένα φιλικό περιβάλλον. Ακριβώς σε αυτό έχουμε εστιάσει. Παρότι είμαστε στην αντιπολίτε­υση, πάντοτε ενθαρρύνου­με τους ξένους να έρθουν και να επενδύσουν στην Ελλάδα», τόνισε ο αρχηγός της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης.

[SID:11370002]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece