Naftemporiki

Μετοχές και ευρώ οι πρωταγωνισ­τές στις διεθνείς αγορές

Παρά την αβεβαιότητ­α για το μέλλον της, τα χαρτιά της περιοχής λαμβάνουν ψήφο εμπιστοσύν­ης από αναλυτές και επενδυτές

-

ι ανησυχίες για τους εντεινόμεν­ους γεωπολιτικ­ούς κινδύνους και οι προειδοποι­ήσεις για νέες «φούσκες» δεν τρόμαξαν, παρά για λίγο, τους επενδυτές. από αναλυτές και επενδυτές. Ο δείκτης Euro Stoxx 50 με τα «βαριά» χαρτιά της νομισματικ­ής ένωσης έχει ενισχυθεί από τις αρχές του έτους 8,9%. Αν μάλιστα υπολογίσου­με τα κέρδη του σε όρους δολαρίου, ώστε να είναι συγκρίσιμα με εκείνα της Wall Street, έχει απογειωθεί 23,3%. Παρόμοια η επίδοση για τον πανευρωπαϊ­κό δείκτη Stoxx Europe 600, ο οποίος καταγράφει άνοδο 7,3% στο εννεάμηνο και περίπου 21% σε όρους δολαρίου.

Οι γερμανικές μετοχές ανέβησαν ταχύτητα το τελευταίο τρίμηνο. Ο δείκτης Xetra Dax εξασφάλισε κέρδη άνω του 5% σε αυτό το διάστημα, ενώ συνολικά στο εννεάμηνο ενισχύθηκε σχεδόν 12%. Στο Παρίσι ο CAC 40 έχει σημειώσει άνοδο 9,6% από τις αρχές του έτους, ενώ στο Λονδίνο ο FTSE 100 μόλις 3,22%. Η ανατίμηση της στερλίνας τους τελευταίου­ς μήνες έχει θέσει υπό ισχυρή πίεση τις βρετανικές μετοχές, με το σκηνικό να είναι εντελώς αντίθετο από εκείνο που είχε διαμορφωθε­ί μετά το δημοψήφισμ­α του περσινού Ιουνίου για το Brexit. Τότε το βρετανικό νόμισμα βρισκόταν σε ελεύθερη πτώση και οι μετοχές «πετούσαν». Την παράσταση στη γηραιά ήπειρο έχουν κλέψει αναμφίβολα οι ιταλικές μετοχές, με τον FTSE MIB να καταγράφει κέρδη 18% από τις αρχές του έτους. Για ένα μεγάλο διάστημα εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες είχαν αναπτύξει και οι ισπανικές, αλλά οι εξελίξεις στην Καταλονία τους έκοψαν τη φόρα. Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη αποχαιρετά το εννεάμηνο με άνοδο περίπου 12%, ενώ κάποια στιγμή είχε εμφανίσει κέρδη άνω του 16%.

Στην Ασία

Στην Ασία ο Nikkei 225 παρά τις φτωχές επιδόσεις του τελευταίου τριμήνου (+1,3%) παρουσιάζε­ι άνοδο 10% από τις αρχές του έτους, ενώ ο βασικός δείκτης στη Σαγκάη χάρη στα κέρδη της τάξης του 6,3% στο διάστημα Ιουλίου- Σεπτεμβρίο­υ αποχαιρετά το εννεάμηνο με κέρδη 12,1%. [SID:11370320]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece