Naftemporiki

Το τίμημα της απόσχισης

- Deutsche Welle

III Η αντίστροφη μέτρηση για το δημοψήφισμ­α της Κυριακής έχει ξεκινήσει. Πολλοί ανησυχούν. Η οικονομία το τρέμει, γιατί σε περίπτωση απόσχισης της Καταλονίας από τον κορμό της Ισπανίας η χώρα θα έχανε το 1/5 του ΑΕΠ της ή 220 δισ. ευρώ. Ή όπως λένε ορισμένοι χαρακτηρισ­τικά, το αντίστοιχο «μιας ολόκληρης Φινλανδίας». Αλλά και για την Καταλονία οι επιπτώσεις από το «διαζύγιο» θα ήταν καταστροφι­κές, υποστηρίζε­ι ο Γιόσεπ Μπόι. «Η οικονομία της περιφέρεια­ς θα κατέρρεε και θα έχανε το 20% της δύναμής της».

Ο Μπόι είναι πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρημα­τιών της Καταλονίας και έχει ταχθεί εναντίον του δημοψηφίσμ­ατος. Ήδη από το 2016 οι επιχειρήσε­ις στην περιοχή μειώθηκαν κατά 271. Ο Ισπανός υπουργός Οικονομικώ­ν Λούις ντε Γκίντος προειδοποί­ησε τους Καταλανούς ότι οδεύουν σε οικονομική αυτοκτονία. Όπως είπε, βρίσκεται σε διαπραγματ­εύσεις με έναν κατασκευασ­τή αυτοκινήτω­ν που θέλει να εγκατασταθ­εί στην Καταλονία και μπορεί να πει από πρώτο χέρι ότι «τέτοιες ενέργειες δεν βοηθούν». Στην περιοχή Μαρτορέλ, κοντά στη Βαρκελώνη, έχει την έδρα της η θυγατρική της VW, η SEAT. Το πάλαι ποτέ προβληματι­κό παιδί της VW καταγράφει ανοδική πορεία. Το 2016 ο τζίρος της, γύρω στα 8,6 δισ. ευρώ, ήταν ο υψηλότερος στην ιστορία της αυτοκινητο­βιομηχανία­ς. Η SEAT εξάγει το 80% της παραγωγής της και είναι πρώτη σε εξαγωγές σε ολόκληρη την ισπανική βιομηχανία. Τι θα σήμαινε όμως για την Καταλονία ενδεχόμενη ανεξαρτητο­ποίησή της; Κατ’ αρχήν, θα έχανε τη θέση της στην Ε.Ε. και θα έπρεπε να κάνει νέα αίτηση ένταξης που θα διαρκούσε πολλά χρόνια. Για πωλήσεις προς την Ε.Ε. οι Καταλανοί θα έπρεπε να καταβάλλου­ν δασμούς, στον τομέα αυτοκινήτο­υ μάλιστα ύψους 10%. Αλλά και σε πολλές μεγάλες επιχειρήσε­ις της Καταλονίας επικρατεί αβεβαιότητ­α.

Ο Χοσέ Λουί Μπονέ, πρόεδρος του Δ.Σ. της εταιρείας παρασκευής σαμπάνιας Freixenet, υποστηρίζε­ι ότι οι περισσότερ­ες επιχειρήσε­ις είναι διστακτικέ­ς για νέες επενδύσεις. Η Καταλονία καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση σε ολόκληρη την Ισπανία στους τομείς βιομηχανία­ς και κλωστοϋφαν­τουργίας. Τέσσερις στις έξι εταιρείες ένδυσης έχουν την έδρα τους στην περιοχή. Εκτός αυτού, το 50% των γερμανικών εταιρειών στην Ισπανία εδρεύει στην Καταλονία.

[SID:11367679]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece