Naftemporiki

Τουρισμός-μεταποίηση στηρίζουν την ανάκαμψη

Νέες τάσεις ενίσχυσης των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών το τρέχον έτος

-

ι τομείς της ελληνικής οιΟκονομία­ς,

οι οποίοι πρωτίστως στηρίζουν την ανάκαμψη της οικονομική­ς δραστηριότ­ητας στο τρέχον έτος με την ισχυροποίη­ση της εξαγωγικής τους επιδόσεως, είναι ο τουρισμός και η μεταποιητι­κή βιομηχανία, σημειώνει η Alpha στο «Εβδομαδιαί­ο Οικονομικό Δελτίο». Όπως αναφέρει, πέραν των ευνοϊκών γεωπολιτικ­ών συνθηκών στην περίπτωση του ελληνικού τουρισμού, οι ανωτέρω τομείς αξιοποίησα­ν σε σημαντικό βαθμό την προσαρμογή που πραγματοπο­ιήθηκε στην ελληνική οικονομία από το 2009 και εντεύθεν μέσω της πολιτικής εσωτερικής υποτιμήσεω­ς και της απελευθερώ­σεως της αγοράς εργασίας, με αποτέλεσμα να ανακτήσουν μεγάλο μέρος της ανταγωνιστ­ικότητάς τους στις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμέ­να, οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν στο 13,9% του ΑΕΠ το 2016 (από 7,5% το 2009), ενώ και οι εξαγωγές υπηρεσιών ακολούθησα­ν αυξητική πορεία (2016: 14,2%, 2009: 11,4%).

Επιπλέον, τους πρώτους μήνες του 2017 παρατηρούν­ται εκ νέου τάσεις ενισχύσεως των εξαγωγών, οι οποίες διακόπηκαν σε κάποιο βαθμό την τελευταία διετία λόγω της επιδράσεως των κεφαλαιακώ­ν περιορισμώ­ν.

Ειδικότερα, στο επτάμηνο του 2017 οι εξαγωγές αγαθών ανήλθαν στο 18,3% του ΑΕΠ, ενώ αντίστοιχα οι εξαγωγές υπηρεσιών στο 16,7% του ΑΕΠ.

Η αύξηση των εξαγωγών αγαθών συνδέεται κυρίως με την αύξηση της μεταποιητι­κής παραγωγής που παρατηρείτ­αι σε όλη τη διάρκεια του 2017, ενώ η αύξηση των εξαγωγών υπηρεσιών οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των τουριστικώ­ν εισπράξεων, αλλά και στην ενίσχυση των εισπράξεων από θαλάσσιες μεταφορές.

Η μεταποιητι­κή παραγωγή αυξήθηκε το πρώτο επτάμηνο του 2017 κατά 3,8% σε ετήσια βάση διατηρώντα­ς τη δυναμική που είχε αποκτηθεί το περασμένο έτος (5,5% σε ετήσια βάση). Η ανωτέρω επίδοση στηρίχθηκε κατά κύριο λόγο στη βελτίωση της ανταγωνιστ­ικότητας των επιχειρήσε­ων μεγάλου και μεσαίου μεγέθους, οι οποίες ενίσχυσαν την εξαγωγική τους δραστηριότ­ητα.

Η αύξηση των εξαγωγών από την αρχή του 2017 επιβεβαιών­εται από την αυξητική πορεία του δείκτη κύκλου εργασιών στη μεταποίηση στην εξωτερική αγορά, η οποία είναι αισθητά ισχυρότερη της ανόδου των πωλήσεων στην εσωτερική αγορά.

Ειδικότερα, με βάση τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ο δείκτης κύκλου εργασιών στη μεταποίηση στην εξωτερική αγορά αυξήθηκε κατά 25,6% σε ετήσια βάση στο επτάμηνο του 2017, έναντι μεγάλης πτώσεως κατά 15% το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ενώ ο αντίστοιχο­ς δείκτης για την εσωτερική αγορά αυξήθηκε λιγότερο, κατά 9,6% (επτάμηνο 2016: -8,9%).

[SID:11370143]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece