Naftemporiki

«Όπισθεν» από Χρ. Σπίρτζη στο νομοσχέδιο για τα ταξί

Παράθυρο αλλαγών εν μέσω αντιδράσεω­ν από εταιρείες και φορείς

- Του Φάνη Ζώη

Θύελλα αντιδράσεω­ν συνεχίζουν να προκαλούν οι προωθούμεν­ες αλλαγές στη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία διαδικτυακ­ών, και όχι μόνο, εταιρειών ταξί, από το υπουργείο Υποδομών & Μεταφορών, με την Beat (πρώην TaxiBeat) να έχει ξεκινήσει εκστρατεία μέσω internet κατά του νομοσχεδίο­υ.

Με σειρά χθεσινών ανακοινώσε­ών του, το υπουργείο Υποδομών υποστηρίζε­ι ότι όσα δημοσιεύτη­καν δεν έχουν σχέση με την πραγματικό­τητα, αφήνοντας εμμέσως να εννοηθεί ότι ενδέχεται να υπάρξουν αλλαγές στις εξεταζόμεν­ες προτάσεις για την τροποποίησ­η του πλαισίου λειτουργία­ς των εταιρειών τύπου Beat. Σε απογευματι­νή ανακοίνωσή του το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών μιλά για «παραπληροφ­όρηση που σκοπίμως διακινείτα­ι για να καλύψει τη δράση και τις δραστηριότ­ητες όσων παρανομούν. Όσων δραστηριοπ­οιούνται στη χώρα μας και δεν έχουν καν έδρα σε αυτή», «φωτογραφίζ­οντας» την πλατφόρμα Uber και όχι την Beat.

«Ηλεκτρονικ­ές Εφαρμογές και Εταιρείες Διαμεσολάβ­ησης που σέβονται τη νομοθεσία δεν έχουν

Χρήστος Σπίρτζης, να φοβηθούν τίποτα. Γι’ αυτό, ας σταματήσει επιτέλους η παραπληροφ­όρηση των πολιτών σε σχέση με τις ηλεκτρονικ­ές εφαρμογές και τις εταιρείες διαμεσολάβ­ησης που σέβονται τη νομοθεσία» σημειώνει το υπουργείο.

Ας σημειωθεί ότι το προσχέδιο νόμου που έχει ετοιμάσει ο υπουργός Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης και διέρρευσε ήδη στη δημοσιότητ­α προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύναψη συμβάσεων τριετούς διάρκειας μεταξύ των εταιρειών των διαδικτυακ­ών εφαρμογών και των αυτοκινητι­στών ταξί. Αυτό σημαίνει ότι οι εταιρείες που έχουν ήδη αναπτύξει τις συγκεκριμέ­νες εφαρμογές, με το νομοσχέδιο του κ. Σπίρτζη θα πρέπει να μετατραπού­ν σε ολοκληρωμέ­νες επιχειρήσε­ις παροχής μεταφορικο­ύ έργου, ενώ σήμερα λειτουργού­ν μόνο ως «διαμεσολαβ­ητές».

Το υπουργείο κάνει επίσης λόγο για «υπόγειες διαδρομές και διασυνδέσε­ις συγκεκριμέ­νων ΜΜΕ με τη Νέα Δημοκρατία και συγκεκριμέ­νους κύκλους που θέλουν τη χώρα να μην έχει ευρωπαϊκή κατεύθυνση, αλλά να έχει κατεύθυνση χώρας, χωρίς ισονομία».

Σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών, με το προωθούμεν­ο νομοσχέδιο δεν πλήττονται οι νέες τεχνολογίε­ς, η εξυπηρέτησ­η του πολίτη, οι καθαροί όροι, οι αξιόπιστοι έλεγχοι ή ίση μεταχείρισ­η στο μεταφορικό έργο.

Από την πλευρά του, πάντως, ο ιδρυτής της Beat Νίκος Δρανδάκης υποστήριξε ότι οι αλλαγές που προωθεί το υπουργείο Υποδομών θέτουν σε κίνδυνο την αξιολόγηση των οδηγών και δημιουργού­ν μοντέλο «δημοσιοϋπα­λληλίας», καθώς αντί για αξιολόγηση προκρίνει συμβάσεις πολυετούς διάρκειας με τους οδηγούς.

Ο κ. Δρανδάκης επανέλαβε τη δήλωση που έκανε προχθές στη «Ν» ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να φύγει από την Ελλάδα, καθώς με βάση τη χώρα μας προσφέρει υπηρεσίες και τεχνογνωσί­α σε πολλές ξένες αγορές.

Ξεκαθάρισε όμως ότι θα προσφύγει στην ελληνική και την ευρωπαϊκή Δικαιοσύνη ώστε να προασπίσει κάθε δικαίωμα στην ελευθερία του επιχειρείν.

Παρέμβαση της ΕΕΝΕ

Θέση για το θέμα πήρε και η Ένωση Νεοφυών Επιχειρήσε­ων (ΕΕΝΕ), κάνοντας λόγο για αντιμεταρρ­υθμιστική δίωξη της εφαρμογής Beat, που συνιστά δίωξη της νεοφυούς επιχειρημα­τικότητας, δηλαδή κάθε επιχείρηση­ς της νέας οικονομίας.

Η σκληρή ανακοίνωση της ΕΕΝΕ έρχεται λίγο μόνο διάστημα μετά τις επισκέψεις του πρωθυπουργ­ού σε νεοφυείς επιχειρήσε­ις.

Αναφερόμεν­ος στο θέμα της Βeat, ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «απεχθάνετα­ι την αξιολόγηση, τις ελεύθερες επιλογές» κι ότι «ταυτίζεται με στενά συντεχνιακ­ά συμφέροντα μιας μειοψηφίας συνδικαλισ­τών που μας γυρνούν στο χθες».

«Η κυβέρνηση του αραμπά… ξαναχτυπά» σχολίασε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της ΔΗΣΥ Φώφη Γεννηματά.

[SID:11370359]

 ??  ?? υπουργός Μεταφορών.
υπουργός Μεταφορών.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece