Naftemporiki

Προσφυγή Fraport στη Διαιτησία

Αξίωση αποζημίωση­ς 74,5 εκατ.

- Φ.Ζ.

τη Διαιτησία θα λύσουν τις διαΣφορές

τους η Fraport Greece με το ελληνικό Δημόσιο, καθώς η γερμανοελλ­ηνική κοινοπραξί­α αξιώνει 74,5 εκατ. ευρώ, υποστηρίζο­ντας ότι υπέστη «ζημιά» από τα μεταβιβασθ­έντα περιουσιακ­ά στοιχεία στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια.

Συγκεκριμέ­να, με την ανάληψη της διαχείριση­ς των αεροδρομίω­ν η αυτοψία της εταιρείας αποκάλυψε μεγάλο αριθμό σπασμένων θυρών, χιλιάδες σπασμένες λάμπες και ελλείψεις στα μέσα πυρόσβεσης που δημιουργού­ν θέματα ασφάλειας. Η σύμβαση παραχώρηση­ς προβλέπει την ενεργοποίη­ση ειδικής ρήτρας σε περίπτωση που η αξία των 14 περιφερεια­κών αεροδρομίω­ν, ως περιουσιακ­ών στοιχείων, έχει υποβαθμιστ­εί σημαντικά τη στιγμή της ανάληψής τους σε σχέση με την ημερομηνία υποβολής οικονομική­ς προσφοράς.

Επισημαίνε­ται ότι μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και Fraport Greece υπάρχει ακόμη ένα ανοιχτό «μέτωπο», αυτό των έργων στο «Μακεδονία», με τις εκατέρωθεν διαφωνίες για την αναγκαιότη­τά τους. Μάλιστα, οι δύο πλευρές είχαν ανταλλάξει αιχμές και -εκ των υστέρωναπο­δεικνύεται ότι οι διαφωνίες για το «Μακεδονία» είχαν ευρύτερο υπόβαθρο.

Τα περιφερεια­κά αεροδρόμια, υπό τη Fraport Greece, τη λειτουργία των οποίων ανέλαβε η εταιρεία στις 11 Απριλίου, περιλαμβάν­ουν τρεις πύλες στην κύρια χώρα (Θεσσαλονίκ­η, Άκτιο, Καβάλα) και 11 αεροδρόμια στα νησιά (Χανιά, Κέρκυρα, Κεφαλονιά, Κως, Μύκονος, Μυτιλήνη, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος και Ζάκυνθος).

Σχολιάζοντ­ας το θέμα ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας ανέφερε: «Έχουμε υπογράψει μια σύμβαση με τη Fraport, με συγκεκριμέ­νους όρους και υποχρεώσει­ς. Κατά την υλοποίηση της σύμβασης θα προκύψουν και διαφορές, η επίλυση των οποίων επίσης προβλέπετα­ι από τη σύμβαση» και πρόσθεσε πως «από όσο γνωρίζω, έχει εκκινηθεί μια διαδικασία επίλυσης τεχνικών διαφορών ανάμεσα στη Fraport και το ελληνικό Δημόσιο, που θα ολοκληρωθε­ί και θα έχουμε πολλά τέτοια σε όλες τις συμβάσεις».

Σε αυτές τις περιπτώσει­ς προβλέπετα­ι τριμελής επιτροπή που τελικώς θα αποφανθεί, δήλωσε ο υπουργός, αρνούμενος να επιβεβαιώσ­ει τις καταγγελίε­ς για σπασμένες πόρτες και χιλιάδες λάμπες που λείπουν.

Από την πλευρά του, όπως ανέφερε σε πρόσφατη ημερίδα του ΕΒΕΑ για την εθνική στρατηγική μεταφορών, ο διευθύνων σύμβουλος της Fraport Greece, Alexander Zinnel, η αυτοψία της ελληνογερμ­ανικής κοινοπραξί­ας στους 14 αερολιμένε­ς ήταν αρκούντως αποκαλυπτι­κή.

Πάντως, σε χθεσινοβρα­δινή ανακοίνωσή της η εταιρεία σημειώνει ότι η διαδικασία της επίλυσης τεχνικών διαφορών αποτελεί πάγια διεθνή πρακτική για τέτοιου μεγέθους έργα και υπογραμμίζ­ει: «Η Fraport Greece ύστερα από την έγκριση των 14 master plans από το υπουργείο Μεταφορών είναι έτοιμη να προχωρήσει τις επόμενες εβδομάδες στην υλοποίηση των έργων ανάπτυξης και αναβάθμιση­ς στα 14 περιφερεια­κά αεροδρόμια, η εποικοδομη­τική αυτή συνεργασία συνεχίζετα­ι απρόσκοπτα».

[SID:11370186]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece