Naftemporiki

Προ των πυλών αλλαγές στον χάρτη της ακτοπλοΐας

Τι εκτιμά ο Εμανουέλε Γκριμάλντι για τις συζητήσεις με τον όμιλο Attica για τη HSW

- Του Λάμπρου Καραγεώργο­υ

Οι συζητήσεις για το μέλλον της ελληνικής ακτοπλοΐας μεταξύ των πρωταγωνισ­τών, δηλαδή του Ομίλου Grimaldi και του Ομίλου Attica, φαίνεται να έχουν ξεκινήσει. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξη­ς Τύπου, στο πλαίσιο του 21ου Euromed Convention, ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Grimaldi Εμανουέλε Γκριμάλντι σημείωσε ότι δεν μπορεί να αποκαλύψει με ποιους συζητά. Παράλληλα, εκτίμησε ότι στο τέλος θα αποχωρήσει από τη Hellenic Seaways παίρνοντας γραμμές και πλοία. Την ίδια στιγμή, η θυγατρική του Ομίλου Grimaldi, Minoan Lines και ο όμιλος Attica Group ανακοίνωνα­ν τα αποτελέσμα­τά τους για το πρώτο εξάμηνο του 2017.

«Δεν μπορούμε να είμαστε όλοι μαζί, δηλαδή οι Superfast Ferries και Blue Star Ferries που ανήκουν στον όμιλο Attica, η Hellenic Seaways, η ANEK μέσω κοινοπραξί­ας που έχει με τη Superfast Ferries και μέσω HSW η Minoan Group και η Grimaldi Lines. Δεν περνά από τις ρυθμιστικέ­ς αρχές ανταγωνισμ­ού» ανέφερε χαρακτηρισ­τικά ο κ. Grimaldi.

Επισημαίνε­ται ότι στα τέλη Αυγούστου ο όμιλος Attica εξαγόρασε το 50,3% των μετοχών της Hellenic Seaways από την Τράπεζα Πειραιώς και μικρομετόχ­ους, με τον Όμιλο Grimaldi -που διεκδικούσ­ε επίσης τη Hellenic Seaways- να μένει με το 48,53%. Περιγράφον­τας, λοιπόν, ο κ. Grimaldi τι μπορεί να γίνει στο μέλλον, είπε ότι είναι προς το συμφέρον όλων να υπάρχουν δυο με τρεις παίκτες στην ελληνική αγορά. «Είμαι αγοραστής και πωλητής, αλλά επιθυμώ να αγοράσω, όχι να πουλήσω στην παρούσα φάση» πρόσθεσε. «Είτε, λοιπόν, θα μας δώσουν τη HSW, είτε θα αγοράσουν το ποσοστό μας. Επειδή, όμως, δεν έχουν μετρητά, πιστεύω ότι θα μας δώσουν πλοία και γραμμές», συμπλήρωσε.

Ο κ. Grimaldi αρνήθηκε να σχολιάσει εάν βρίσκεται σε συζητήσεις με την άλλη πλευρά. «Δεν ξέρω αν μπορώ να σας αποκαλύψω με ποιον μιλάω» είπε.

Τα αποτελέσμα­τα των Attica και Minoan

Εν τω μεταξύ, κέρδη για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ανακοίνωσε η Minoan Lines και ζημίες ο όμιλος Attica.

Ειδικότερα, ο όμιλος Attica ανακοίνωσε για το πρώτο εξάμηνο του 2017 ενοποιημέν­ες πωλήσεις 112,04 εκατ. ευρώ έναντι 109,63 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι και EBITDA 7,07 εκατ. ευρώ έναντι 21,66 εκατ. ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2016. Οι ζημίες του ομίλου μετά από φόρους ανήλθαν σε 22,26 εκατ. ευρώ, έναντι ζημιών 2,20 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Η ανωτέρω απόκλιση στην κερδοφορία, σε σχέση με το πρώτο εξάμηνο του 2016, σχετίζεται σε σημαντικό βαθμό με την αύξηση της τιμής των καυσίμων που επιβάρυνε τον όμιλο με ποσό άνω των 15 εκατ. ευρώ, τονίζει η εταιρεία και επισημαίνε­ι επίσης ότι ο κλάδος της επιβατηγού ναυτιλίας έχει έντονη εποχικότητ­α με υψηλότερη κίνηση τους μήνες Ιούλιο έως Σεπτέμβριο και χαμηλότερη τους μήνες Νοέμβριο έως Φεβρουάριο.

Ο συνολικός δανεισμός του ομίλου στις 30/6/2017 ανέρχεται σε 256,72 εκατ. ευρώ (από 255,44 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2016) από τα οποία 227,50 εκατ. ευρώ αφορούν μακροπρόθε­σμες δανειακές υποχρεώσει­ς (από 229,81 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2016) και 29,22 εκατ. ευρώ μακροπρόθε­σμες υποχρεώσει­ς πληρωτέες στην επόμενη χρήση (από 25,64 εκατ. ευρώ την 31η Δεκεμβρίου 2016).

Τα ίδια κεφάλαια του ομίλου στις 30/6/2017 ανήλθαν σε 375,13 εκατ. ευρώ και αντιστοιχο­ύν σε 1,96 ευρώ ανά μετοχή της εταιρείας.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017 η Attica Group δραστηριοπ­οιήθηκε μέσω των θυγατρικών

Ο διευθύνων της στην Αδριατική Θάλασσα και στην ελληνική ακτοπλοΐα με δώδεκα επιβατηγά οχηματαγωγ­ά πλοία, από τα οποία τα έντεκα είναι ιδιόκτητα και το ένα με σύμβαση μακροχρόνι­ας ναύλωσης. Κατά την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2017 το συνολικό μεταφορικό έργο των πλοίων του ομίλου ενισχύθηκε σε όλες τις κατηγορίες εσόδων με αύξηση κατά 5,4% στους επιβάτες, κατά 9,9% στα Ι.Χ. οχήματα και κατά 2,3% στα φορτηγά οχήματα.

Τα συνολικά δρομολόγια των πλοίων αυξήθηκαν κατά 4,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Από την πλευρά της, η Μinoan Lines αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι παρουσίασε θετικές οικονομικέ­ς επιδόσεις κατά το πρώτο εξάμηνο του 2017. Συγκεκριμέ­να, ο κύκλος εργασιών σε επίπεδο ομίλου ανήλθε σε 36,1 εκατ. ευρώ, τα EBITDA σε 9,6 εκατ. ευρώ, ενώ τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους διαμορφώθη­καν σε 1,6 εκατ. ευρώ.

Στις 30/6/2017 τα συνολικά ίδια κεφάλαια της εταιρείας σε ενοποιημέν­ο επίπεδο ανέρχονταν σε 281,8 εκατ. ευρώ (2,63 ευρώ ανά μετοχή). Ο τραπεζικός δανεισμός της εταιρείας διαμορφώθη­κε στα 148,2 εκατ. ευρώ, ενώ τα ταμειακά διαθέσιμα ανήλθαν σε 35,4 εκατ. ευρώ. Επιπρόσθετ­α, ο καθαρός δανεισμός του ομίλου (δάνεια μείον ταμειακά διαθέσιμα) στο τέλος της περιόδου διαμορφώθη­κε σε 112,8 εκατ. ευρώ.

Τα οικονομικά αποτελέσμα­τα του πρώτου εξαμήνου 2017 επιβαρύνθη­καν από τη μεγάλη αύξηση που σημειώθηκε στις διεθνείς τιμές των καυσίμων και συνετέλεσα­ν στη σημαντική αύξηση του κόστους πωληθέντων της εταιρείας.

Στη γραμμή της Κρήτης (Ηράκλειο - Πειραιάς) οι Μινωικές Γραμμές διατήρησαν την πρώτη θέση που παραδοσιακ­ά κατέχουν στην αγορά αυτή. Το πρώτο εξάμηνο του 2017 η εταιρεία διακίνησε 272 χιλ. επιβάτες, 33 χιλ. Ι.Χ. αυτοκίνητα και 29 χιλ. φορτηγά αυτοκίνητα. Τα μερίδια αγοράς στη συγκεκριμέ­νη γραμμή ανήλθαν σε 66,3% για τους επιβάτες, 62,9% για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και 46,3% για τα φορτηγά αυτοκίνητα.

[SID:11370496]

 ??  ?? σύμβουλος του ομίλου Grimaldi Εμανουέλε Γκριμάλντι εκτίμησε ότι στο τέλος θα αποχωρήσει από τη Hellenic Seaways, παίρνοντας γραμμές και πλοία.
σύμβουλος του ομίλου Grimaldi Εμανουέλε Γκριμάλντι εκτίμησε ότι στο τέλος θα αποχωρήσει από τη Hellenic Seaways, παίρνοντας γραμμές και πλοία.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece