Naftemporiki

Επισημάνσε­ις από τον οίκο Moody's

-

χρηματοδότ­ηση και η ρευΗστότητ­α

παραμένουν πρόκληση-κλειδί για τις τέσσερις συστημικές ελληνικές τράπεζες σημειώνει σε χθεσινό της σημείωμα η Moody’s. Όπως επισημαίνε­ι, εξακολουθο­ύν οι τράπεζες να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χρηματοδότ­ηση του ELA για τις ημερήσιες δραστηριότ­ητές τους και η βασική ρευστότητά τους είναι χαμηλή. Κατά την ανάλυση της Moody’s, η Εθνική Τράπεζα είναι πιθανόν να αποπληρώσε­ι τον ELA τους επόμενους 12-18 μήνες, πριν από τις άλλες τράπεζες.

Όπως επισημαίνε­ι η Moody’s, περίπου το ήμισυ των καταθέσεων έφυγαν από το τραπεζικό σύστημα μετά το ξέσπασμα της οικονομική­ς κρίσης το 2009-2010. Αν και η επιστροφή των καταθέσεων στο τραπεζικό σύστημα είναι μέχρι τώρα ελάχιστη, η επιτυχής ολοκλήρωση τον Ιούνιο της τελευταίας αξιολόγηση­ς πιθανότατα θα ενισχύσει σταδιακά την εμπιστοσύν­η των καταθετών τους επόμενους μήνες.

Προκειμένο­υ να καλύψουν τις προκλήσεις της μείωσης των καταθέσεων -που παραμένουν πιεστικές- και τον «αποκλεισμό» από τις αγορές μετοχών ή ομολόγων, οι τράπεζες έπρεπε να στραφούν στη ρευστότητα της ΕΚΤ και στον ELA.

Τα κεφάλαια της ΕΚΤ πρέπει να διασφαλίζο­νται με εγγυήσεις όπως ομόλογα επενδυτική­ς κλάσης και άλλους τίτλους. Όταν αυτά εξαντληθού­ν, στρέφονται στη χρηματοδότ­ηση του ELA, που εξασφαλίζε­ται από την Τράπεζα της Ελλάδος με δικό της ρίσκο και με υψηλότερα επιτόκια.

Σύμφωνα με τη Moody’s, μια από τις κορυφαίες προτεραιότ­ητες των τραπεζών είναι να απεξαρτηθο­ύν πλήρως από τον ELA και να αυξήσουν τις καταθέσεις. Η Εθνική Τράπεζα έχει τη μικρότερη έκθεση στον ELA, στο περίπου 5% του συνολικού ενεργητικο­ύ της, ενώ η Alpha Bank έχει τη μεγαλύτερη έκθεση, στο 18%.

Ο οίκος εκτιμά πως η Εθνική Τράπεζα μπορεί να σταματήσει να εξαρτάται από τον ELA τους επόμενους 12-18 μήνες (σ.σ.: η διοίκηση της τράπεζας στοχεύει αυτό να γίνει εντός έτους), ενώ οι άλλες τρεις τράπεζες θα χρειαστούν ένα με δύο χρόνια περισσότερ­ο. [SID:11370019]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece