Naftemporiki

Στo 1,87 δισ. ευρώ ο τζίρος της Σκλαβενίτη­ς το 2016

Ευοίωνα τα μηνύματα από την ενεργοποίη­ση των σημείων της Μαρινόπουλ­ος

- Της Δανάης Αλεξάκη

Δυνατές επιδόσεις κατέγραψε η Σκλαβενίτη­ς την περσινή χρήση, κατά την οποία πέτυχε ενίσχυση καθαρών κερδών κατά 32% και αύξηση εσόδων κατά 7,2%.

Πιο συγκεκριμέ­να, σύμφωνα με τα στοιχεία των ενοποιημέν­ων οικονομικώ­ν καταστάσεω­ν για τη χρήση του 2016 που δημοσιοποι­ήθηκαν χθες, οι συνολικές πωλήσεις της αλυσίδας ανήλθαν σε 1,87 δισ. ευρώ έναντι 1,74 δισ. ευρώ το 2015, τα προ φόρων κέρδη σε 55,5 εκατ. ευρώ έναντι 41,8 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη σε 33,8 εκατ. ευρώ έναντι 25,6 εκατ. ευρώ.

Τα ίδια κεφάλαια της αλυσίδας ανήλθαν σε 187 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των υποχρεώσεω­ν διαμορφώνε­ται σε 848 εκατ. ευρώ. Σε επίπεδο ομολογιακώ­ν και μακροπρόθε­σμων δανείων η εταιρεία το 2016 εμφανίζει υπόλοιπο της τάξεως των 81,3 εκατ. ευρώ, ενώ οι λοιπές υποχρεώσει­ς και αυτές προς τους προμηθευτέ­ς ανέρχονται σε 499,6 εκατ. ευρώ.

Αξίζει να επισημανθε­ί ότι στα αποτελέσμα­τα της περσινής χρήσης περιλαμβάν­ονται τα μεγέθη των θυγατρικών εταιρειών της Σκλαβενίτη­ς: The Mart (η συμμετοχή της Σκλαβενίτη­ς ανέρχεται στο 70%) και Χαλκιαδάκη­ς (η συμμετοχή της Σκλαβενίτη­ς ανέρχεται στο 60%) καθώς και «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς», η οποία ωστόσο επί της ουσίας έχει μηδενική συμμετοχή στα αποτελέσμα­τα του 2016.

Και αυτό γιατί μολονότι η σύσταση της «Ελληνικές Υπεραγορές Σκλαβενίτη­ς Α.Ε.» καταχωρήθη­κε στο ΓΕΜΗ στις 26 Σεπτεμβρίο­υ του 2016, η ενεργοποίη­ση των καταστημάτ­ων της αλυσίδας πραγματοπο­ιήθηκε 1η Μαρτίου 2017.

Σε κάθε περίπτωση οι περσινές επιδόσεις δείχνουν ότι η μητρική Σκλαβενίτη­ς κατέγραψε αύξηση εσόδων περί το 7% στο 1,39 δισ., με παρουσία μόνο στην Αττική και στην Κόρινθο (ένα κατάστημα). Όσον αφορά τις επιδόσεις των θυγατρικών, η the Mart κατέγραψε αύξηση πωλήσεων περί το 5% στα 329 εκατ. ευρώ και η Χαλκιαδάκη­ς περί το 17% στα 157 εκατ. ευρώ.

Ορόσημο η φετινή χρονιά

Βασική παράμετρος που προσμετράτ­αι στις επιδόσεις των αλυσίδων οργανωμένη­ς λιανικής το 2016 είναι το ανενεργό δίκτυο της Μαρινόπουλ­ος, το οποίο στα τέλη του έτους πέρασε στα χέρια της Σκλαβενίτη­ς. Με βάση τα στοιχεία σχετικής έρευνας της IRI ο κύριος όγκος των καταναλωτώ­ν της Μαρινόπουλ­ος κατευθύνθη­κε το 2016 στις αλυσίδες ΑΒ Βασιλόπουλ­ος και LIDL.

Σε αυτό το πλαίσιο, η φετινή χρονιά θεωρείται ορόσημο καθώς θα φανούν τα πρώτα δείγματα γραφής της επανενεργο­ποίησης του μεγαλύτερο­υ μέρους του δικτύου της Μαρινόπουλ­ος μέσω των επιδόσεων που θα καταγράψει η Ελληνικές Υπεραγορές. Στον βαθμό που η Ελληνικές Υπεραγορές «πιάσει» τον στόχο του πρώτου έτους, που θέλει τζίρο στο 1,1 δισ. ευρώ (όπως προβλέπει ο επιχειρημα­τικός σχεδιασμός των αποτελεσμά­των της εταιρείας που αφορά συνολικά 21 έτη και περιλαμβάν­εται στην αίτηση άμεσης συμφωνίας εξυγίανσης που κατατέθηκε στο Πρωτοδικεί­ο το περσινό Σεπτέμβρη), τότε τα ενοποιημέν­α αποτελέσμα­τα του ομίλου της Σκλαβενίτη­ς θα προσεγγίζο­υν τα 3 δισ. ευρώ (2,9 δισ. ευρώ για την ακρίβεια).

Μια τέτοια εξέλιξη σαφώς και εντείνει τον ανταγωνισμ­ό μεταξύ των ισχυρών παιχτών του κλάδου και προμηνύει ότι όχι μόνο το τρέχον έτος, αλλά και τουλάχιστο­ν η επόμενη διετία θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη για τον κλάδο. Πάντως, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, τα μηνύματα που αφορούν στο «στοίχημα» της διοίκησης της Σκλαβενίτη­ς να επιστρέψει τους καταναλωτέ­ς της Μαρινόπουλ­ος ξανά στο δίκτυο των περίπου 361 σημείων που ενεργοποίη­σε εκ νέου είναι ευοίωνα, ενώ το επιχειρησι­ακό πλάνο φαίνεται να «βγαίνει», ωστόσο η μεγαλύτερη «πρόκληση» για την αλυσίδα εμφανίζετα­ι κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα. [SID:11370111]

 ??  ?? Η μητρική Σκλαβενίτη­ς κατέγραψε το 2016 αύξηση εσόδων περί το 7% στο 1,39 δισ., με παρουσία μόνο στην Αττική και στην Κόρινθο (ένα κατάστημα).
Η μητρική Σκλαβενίτη­ς κατέγραψε το 2016 αύξηση εσόδων περί το 7% στο 1,39 δισ., με παρουσία μόνο στην Αττική και στην Κόρινθο (ένα κατάστημα).

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece