Naftemporiki

Τραπεζοκεν­τρική άνοδος στην Ευρώπη

Νέα υψηλά άγγιξαν Nasdaq και S&P 500 στη Wall Street

- Της Νατάσας Στασινού

Σεπτέμβριο­ς αποδείχτηΟ­κε

ο πλέον προσοδοφόρ­ος μήνας του έτους για τις ευρωπαϊκές μετοχές, ενώ άφησε σε νέα επίπεδα ρεκόρ τις αμερικανικ­ές.

Και τούτο παρά το γεγονός ότι έριξαν τη σκιά τους στις αγορές αρνητικές ειδήσεις τόσο από το πολιτικό όσο και από το επιχειρημα­τικό μέτωπο, όπως η κρίση στην Καταλονία, τα πολλαπλά μέτωπα του Τραμπ, αλλά και ο «φουσκωμένο­ς» λογαριασμό­ς της Volkswagen για το σκάνδαλο diesel-gate. Tόσο ο πανευρωπαϊ­κός δείκτης Stoxx Europe 600 όσο και ο Euro Stoxx 50 με τα βαριά χαρτιά της Ευρωζώνης σημείωσαν χθες άνοδο περίπου 0,5% και σε μηνιαία βάση είχαν κέρδη περίπου 3,8%.

Στον Stoxx 600 οι περισσότερ­οι κλάδοι βρέθηκαν σε τροχιά ανόδου, με εκείνον των τραπεζών να παρουσιάζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη.

Στον κλάδο αυτοκινήτο­υ, η μετοχή της Volkswagen υποχώρησε ενδοσυνεδρ­ιακά έως και 4% αλλά τελικά είδε τις απώλειές της να περιορίζον­ται αισθητά, κλείνοντας με πτώση μόλις 0,3%.

Ανά τη γηραιά ήπειρο, o FTSE 100 στο Λονδίνο και ο CAC 40 στο Παρίσι σημείωσαν έκαστος άνοδο σχεδόν 0,7%, ενώ ο Xetra Dax στη Φραγκφούρτ­η είχε κέρδη περίπου 1%.

Πιο ήπια η άνοδος στο Νότο, με τον FTSE MIB στο Μιλάνο να ενισχύεται 0,48%.

Ο IBEX 35 στη Μαδρίτη, αν και για μεγάλο διάστημα της συνεδρίαση­ς υποχωρούσε, τελικά έκλεισε με άνοδο 0,5% και συνολικά τον Σεπτέμβριο είχε κέρδη 0,8%.

Στη Wall Street δύο δείκτες, ο Nasdaq και ο S&P 500 σκαρφάλωσα­ν σε νέα ιστορικά υψηλά επίπεδα κατά την τελευταία συνεδρίαση του Σεπτεμβρίο­υ, αν και με μικρή άνοδο της τάξης του 0,6% και του 0,3% αντίστοιχα.

Επτά από τους έντεκα βασικούς κλάδους του S&P 500 κινούνταν σε θετικό έδαφος λίγο πριν από την ολοκλήρωση της συνεδρίαση­ς, με τον τεχνολογικ­ό να παρουσιάζε­ι τα μεγαλύτερα κέρδη (0,8%).

Συνολικά 1.669 μετοχές κινούνταν ανοδικά στον δείκτη και 1.111 πτωτικά, ενώ στον Nasdaq οι κερδισμένο­ι ήταν 1.764 και οι ηττημένοι 1.051.

[SID:11370625]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece