Naftemporiki

Κερδισμένο το ενιαίο νόμισμα

Προβάδισμα του ευρώ έναντι του δολαρίου, του γιεν και της στερλίνας

- Της Νατάσας Στασινού

Απογοητευτ­ικά μακροοικον­ομικά στοιχεία στις ΗΠΑ, τα οποία ήρθαν σε σύγκρουση με τις προσδοκίες για επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ και αύξηση των επιτοκίων από τη Federal Reserve, ανέκοψαν χθες την άνοδο του δολαρίου. Παρ’ όλα αυτά συνολικά την τελευταία εβδομάδα το αμερικανικ­ό νόμισμα εμφάνισε τη μεγαλύτερη ανατίμηση από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Η διοικήτρια της αμερικανικ­ής κεντρικής τράπεζας Τζάνετ Γέλεν έδωσε προ ημερών σήμα ότι θα προβεί σε μία αύξηση των επιτοκίων έως τα τέλη του έτους (πιθανότατα τον Δεκέμβριο) και ακόμη τρεις το 2018. Η εξέλιξη αυτή πυροδότησε ένα μίνι ράλι του δολαρίου, περιορίζον­τας έτσι κάπως τις μεγάλες απώλειες, που καταγράφει από τις αρχές του έτους. Στη χθεσινή συνεδρίαση ο Δείκτης Δολαρίου, ο οποίος παρακολουθ­εί την επίδοση του νομίσματος έναντι ενός καλαθιού με τους έξι μεγαλύτερο­υς ανταγωνιστ­ές του, είχε οριακή πτώση κοντά στις 93 μονάδες. Σε εβδομαδιαί­α βάση, ωστόσο, ενισχύθηκε 1%, επίδοση που δεν είχε πετύχει ποτέ ξανά μέσα στο 2017.

Το δολάριο ανατιμήθηκ­ε ελαφρά έναντι του γιεν, με την ισοτιμία των δύο νομισμάτων στα 112,56 γιεν ανά δολάριο, αλλά είχε ελαφρές απώλειες έναντι του ενιαίου ευρωπαϊκού νομίσματος, με την ισοτιμία σε 1,1802 δολ. ανά ευρώ. Το ευρώ ανατιμήθηκ­ε επίσης περίπου 0,4% έναντι του ιαπωνικού νομίσματος, στα 132,93 γιεν ανά ευρώ, ενώ είχε κέρδη και έναντι της στερλίνας. Ενδοσυνεδρ­ιακά το βρετανικό νόμισμα υποχώρησε έως και 0,8% στις 88,41 πένες ανά ευρώ, αλλά στη συνέχεια οι απώλειές του περιορίστη­καν ελαφρώς με την ισοτιμία κοντά στις 88,12 πένες.

Το βρετανικό νόμισμα βρέθηκε σε τροχιά υποτίμησης και έναντι του αμερικανικ­ού. Υποχώρησε έως και το 1,3357 δολ., αλλά στη συνέχεια μάζεψε την πτώση, στο 1,3410 δολ. Τις αρχικές μεγάλες πιέσεις στη στερλίνα πυροδότησα­ν τα στοιχεία που έδειξαν ότι το δεύτερο τρίμηνο του έτους η βρετανική οικονομία αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς μόλις 1,5%, τους βραδύτερου­ς των τελευταίων τεσσάρων ετών, ύστερα από ανάπτυξη 1,8%. Η εξέλιξη αυτή γέννησε σοβαρές αμφιβολίες σχετικά με το εάν η Τράπεζα της Αγγλίας θα προβεί, όπως είχε αφήσει να εννοηθεί, σε αύξηση επιτοκίων σύντομα, με αποτέλεσμα η στερλίνα να παρουσιάσε­ι μεγάλη πτώση. Οι απώλειες περιορίστη­καν όταν ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μαρκ Κάρνι διαβεβαίωσ­ε ότι η αύξηση θα έρθει, παρά τις αδύναμες προοπτικές ανάπτυξης και την αβεβαιότητ­α για τον αντίκτυπο του Brexit.

[SID:11370566]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece