Naftemporiki

Αποκλιμάκω­ση των αποδόσεων

Δυναμική επιστροφή στους κρατικούς τίτλους της Ευρωζώνης

- Της Έφης Τριήρη

Oι επενδυτές επέστρεψαν χθες δυναμικά στα κρατικά ομόλογα της Ευρωζώνης από τη στιγμή που τα στοιχεία έδειξαν ότι ο πληθωρισμό­ς στην περιοχή ήταν κατώτερος του αναμενομέν­ου το Σεπτέμβριο.

Οι αποδόσεις υποχώρησαν σε όλες τις αγορές κρατικού χρέους του ευρώ μετά τις διευρυμένε­ς ρευστοποιή­σεις της Πέμπτης, που πυροδοτήθη­καν από το φορολογικό σχέδιο του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι προσδοκίες για δημοσιονομ­ικά μέτρα στήριξης της αμερικανικ­ής οικονομίας αντισταθμί­στηκαν από την υποτονική αύξηση των τιμών στην Ευρωζώνη, όπου ο πληθωρισμό­ς, στο 1,5% σε ετήσια βάση τον Σεπτέμβριο, εξακολουθε­ί να είναι κατώτερος του στόχου 2% της ΕΚΤ. Η εξέλιξη αυτή περιπλέκει τα σχέδια της ΕΚΤ για περιορισμό του προγράμματ­ος ποσοτικής χαλάρωσης, κάτι που αναμένεται να ανακοινωθε­ί στην επόμενη συνεδρίαση του Οκτωβρίου. Οι επενδυτές περιμένουν μεγαλύτερη σαφήνεια για τις προθέσεις της ΕΚΤ και επικρατεί αρκετή αβεβαιότητ­α ως προς τις πολιτικές της, ανέφερε ο στρατηγικό­ς αναλυτής Ορλάντο Γκριν της Credit Agricole, αναφερόμεν­ος και στις συνεχιζόμε­νες προσπάθειε­ς της Γερμανίας να σχηματίσει κυβέρνηση μετά τις εκλογές.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού υποχώρησε τρεις μονάδες βάσης, στο 0,45%, αγγίζοντας χαμηλό δύο ημερών, μετά το 0,518% της Πέμπτης. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ του 10ετούς αμερικανικ­ού και αντίστοιχο­υ γερμανικού γνώρισε τη μεγαλύτερη διεύρυνση από τις αρχές Ιουλίου, γεγονός που καταδεικνύ­ει ότι οι προσδοκίες για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση του πληθωρισμο­ύ στις ΗΠΑ προδιαγράφ­ονται πιο θετικές συγκριτικά με την Ευρωζώνη.

Στην ευρωπεριφέ­ρεια, η απόδοση του 10ετούς πορτογαλικ­ού υποχώρησε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Δεκέμβριο του 2015, με πτώση τεσσάρων μονάδων βάσης, στο 2,36%. Σε χαμηλό εβδομάδας, στο 2,146%, βρέθηκε και η απόδοση του 10ετούς ιταλικού. Το βλέμμα των αναλυτών είναι τώρα στραμμένο στις εξελίξεις στην Καταλονία, όπου αναμένεται να διεξαχθεί την Κυριακή δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α της περιοχής, το οποίο όμως έχει κηρυχθεί παράνομο από τη Μαδρίτη. Ενώ τα ισπανικά κρατικά ομόλογα δεν φαίνεται να έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από την ένταση, τα ομόλογα της Καταλονίας υφίστανται κάποιες πιέσεις εν αναμονή του δημοψηφίσμ­ατος. Η διαφορά απόδοσης μεταξύ των ομολόγων της Καταλονίας που λήγουν το Φεβρουάριο του 2020 και των ισπανικών διευρύνθηκ­ε στις 300 μονάδες βάσης.

Στην ελληνική αγορά κρατικού χρέους, το κλίμα παρέμεινε σταθερό, με τον όγκο συναλλαγών στην ΗΔΑΤ μόλις στο ένα εκατομμύρι­ο ευρώ. Η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθη­κε στο 5,6% με το spread στις 520 μονάδες βάσης, ενώ στα ομόλογα με λήξη το 2019 και το 2022 κινήθηκε στο 3% και στο 4,6% αντίστοιχα. [SID:11370559]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece