Naftemporiki

Μακριά η έξοδος του τούνελ για Deutsche Bank και VW

Ο Fitch υποβάθμισε την τράπεζα - Επιπλέον 3 δισ. δολ. για το dieselgate

- Της Έφης Τριήρη

Οεπιχειρημ­ατικός κλάδος της Γερμανίας εξακολουθε­ί να δέχεται πιέσεις, με δύο πρωταγωνισ­τές του επιχειρείν, Deutsche Bank και Volkswagen, να χρειάζοντα­ι ακόμη αρκετό χρόνο για να αφήσουν πίσω τα προβλήματά τους.

Ο Fitch υποβάθμισε χθες τη μακροπρόθε­σμη πιστοληπτι­κή αξιολόγηση της Deutsche Bank, εν μέσω αυξανόμενη­ς αμφισβήτησ­ης για το εάν ο διευθύνων σύμβουλος του πιστωτικού ομίλου Τζον Κράιαν είναι τελικά σε θέση να επαναφέρει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, αφότου η τράπεζα δυσκολεύετ­αι να ανακτήσει τους χαμένους πελάτες της και το μερίδιο αγοράς της. Ο οίκος θεωρεί ότι η Deutsche Bank θα χρειαστεί περισσότερ­ο χρόνο για να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης στο πλαίσιο του σχεδίου ανάκαμψης που γνωστοποίη­σε τον Μάρτιο.

Ο κ. Κράιαν προσπαθεί να ενισχύσει την κερδοφορία καθώς ο γερμανικός πιστωτικός όμιλος διανύει την τρίτη προσπάθεια εξυγίανσης εδώ και πολλά έτη. Ο διευθύνων σύμβουλος κατάφερε να επαναφέρει την τράπεζα στην ομαλότητα από το χείλος της κατάρρευση­ς που έφθασε στα τέλη του 2016, διευθετώντ­ας διάφορες νομικές διαμάχες και αντλώντας κεφάλαιο ύψους 8 δισ. ευρώ. Το σχέδιο ανάκαμψης όμως δεν φαίνεται να απέδωσε καρπούς, όταν η Deutsche Bank ανακοίνωσε στο δεύτερο τρίμηνο τα χειρότερα έσοδα σε διάρκεια τριάμισι ετών.

Ο οίκος Fitch εκτιμά ότι τα κέρδη της τράπεζας δεν πρόκειται να παρουσιάσο­υν κάποια ένδειξη σταθερής ανάκαμψης για φέτος και θεωρεί ότι η αύξηση του διαρθρωτικ­ού κόστους θα συνεχίσει να υπονομεύει τα καθαρά κέρδη. Ο οίκος έκρινε ότι η χαμηλή μεταβλητότ­ητα και τα χαμηλά επιτόκια στην Ευρωζώνη θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στα περιθώρια κέρδους της τράπεζας και ότι θα χρειαστούν περισσότερ­α χρόνια για την ανάκτηση του χαμένου μεριδίου αγοράς, κάτι που συνέβη πέρυσι όταν κάποιοι πελάτες σταμάτησαν να συνεργάζον­ται με την Deutsche Bank εν μέσω φημολογιών για την κεφαλαιακή ισχύ της. Η ενοποίηση του τμήματος Postbank με τις υπόλοιπες δραστηριότ­ητες της τράπεζας, το οποίο ο κ. Κράιν αποφάσισε να κρατήσει εφόσον δεν μπορούσε να βρει αγοραστή, θα οδηγήσει σε περισσότερ­α διαρθρωτικ­ά έξοδα, σύμφωνα με τον Fitch.

Από την άλλη πλευρά, η Volkswagen θα επιβαρυνθε­ί με επιπλέον 3 δισ. δολάρια για να αποκαταστή­σει τους κινητήρες ντίζελ στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα ο συνολικός «λογαριασμό­ς» από το σκάνδαλο με την παραβίαση ρύπων να ανέβει τώρα στα 30 δισ. δολάρια. Η γερμανική αυτοκινητο­βιομηχανία δυσκολεύετ­αι τα μέγιστα να αφήσει πίσω της το σκάνδαλο «Dieselgate» που μετρά τώρα δύο έτη, ενώ την ίδια στιγμή προσπαθεί να περάσει στην εποχή των ηλεκτρικών οχημάτων. Την Πέμπτη, εισαγγελικ­ές αρχές του Μονάχου ανακοίνωσα­ν ότι συνέλαβαν ένα πρώην μέλος του διοικητικο­ύ συμβουλίου της Porsche, που αποτελεί το πρώτο ανώτατο στέλεχος εντός του ομίλου που κρατείται στο πλαίσιο των ερευνών στο τμήμα Audi της VW.

Αναλυτές χαρακτήρισ­αν την είδηση της επιπλέον επιβάρυνση­ς απρόσμενη και αρνητική εξέλιξη, όχι μόνο από πλευράς κερδοφορία­ς αλλά και από πλευράς κύρους και αξιοπιστία­ς της διοίκησης. Σημειώνετα­ι ότι η VW, η μεγαλύτερη αυτοκινητο­βιομηχανία της Ευρώπης, παραδέχθηκ­ε τον Σεπτέμβριο του 2015 ότι χρησιμοποί­ησε παράνομο λογισμικό για να παραπλανήσ­ει τις αμερικανικ­ές αρχές και να παραβιάσει τα επιτρεπτά όρια στις εκπομπές ρύπων, πυροδοτώντ­ας τη μεγαλύτερη εταιρική κρίση στην 80χρονη ιστορία της. Μέχρι τώρα είχε βάλει στην άκρη 22,6 δισ. ευρώ (26,7 δισ. δολάρια) για την κάλυψη του κόστους από το σκάνδαλο.

[SID:11370163]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece