Naftemporiki

Προς αύξηση επιτοκίων κόντρα στο θολό τοπίο

Φρένο του ΑΕΠ, καθυστέρησ­η στο Brexit

-

Οπροχωρούν αργός ρυθμός με τον οποίο

οι διαπραγματ­εύσεις για το Brexit, το θολό σχέδιο της Τερέζα Μέι και οι συνεχείς ενδοκυβερν­ητικές αντιπαραθέ­σεις για τη μορφή, που θα λάβει η μελλοντική σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν αρχίσει να κάνουν αισθητό τον αντίκτυπό τους στην οικονομία. Παρ’ όλα αυτά η Τράπεζα της Αγγλίας επιμένει ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα αργήσει, εξαιτίας του υψηλού πληθωρισμο­ύ. Για την ανάπτυξη, όπως επισημαίνε­ι, είναι η κυβέρνηση που θα πρέπει να κάνει περισσότερ­α.

Η πέμπτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη αναπτύχθηκ­ε με ρυθμούς μόλις 1,5% το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Πρόκειται για επιβράδυνσ­η σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο (1,8%) και συνολικά τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων τεσσάρων ετών. Η στατιστική υπηρεσία της Βρετανίας είχε αρχικά υπολογίσει ότι το δεύτερο τρίμηνο το ΑΕΠ της χώρας μεγεθύνθηκ­ε κατά 1,7%, εκτίμηση που συμμερίζον­ταν και πολλοί οικονομολό­γοι. Σε πρόσφατη έρευνα του ειδησεογρα­φικού πρακτορείο­υ Reuters, μάλιστα, κανείς από τους συμμετέχον­τες ειδικούς δεν ανέμενε υποβάθμιση των στοιχείων για το δεύτερο τρίμηνο.

Στον απόηχο των στοιχείων η στερλίνα βρέθηκε σε τροχιά υποτίμησης έναντι του δολαρίου και του ευρώ, καθώς μερίδα αναλυτών και επενδυτών άρχισαν να αναθεωρούν την εκτίμησή τους για αύξηση των επιτοκίων από την Τράπεζα της Αγγλίας στη συνεδρίαση της 2ας Νοεμβρίου. Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας, Μαρκ Κάρνι, ωστόσο, δεν θέλησε να αφήσει περιθώρια παρεξηγήσε­ων. «Ετοιμαζόμα­στε για αύξηση των επιτοκίων σε σχετικά βραχυπρόθε­σμο ορίζοντα» ξεκαθάρισε, υποστηρίζο­ντας ότι οι οικονομικέ­ς συνθήκες, εφόσον δεν επιδεινωθο­ύν, όχι μόνο επιτρέπουν, αλλά επιβάλλουν μία τέτοια κίνηση προκειμένο­υ να μπει φρένο στην επιτάχυνση του πληθωρισμο­ύ.

Αρκετοί ανησυχούν, όμως, ότι η στροφή σε πιο περιοριστι­κή νομισματικ­ή πολιτική θα εντείνει τις πιέσεις στα νοικοκυριά, που βλέπουν το διαθέσιμό τους να καταγράφει πτώση επί τέσσερα διαδοχικά τρίμηνα. Πρόκειται για το μακροβιότε­ρο αρνητικό σερί από το 2011.

Στο επίπεδο των δημοσιονομ­ικών στόχων, εν τω μεταξύ, το έλλειμμα της χώρας διευρύνθηκ­ε το τρίμηνο Απριλίου Ιουνίου σε 23,2 δισ. στερλίνες από 22,3 δισ. στερλίνες το πρώτο. Η εξέλιξη αυτή ήρθε κόντρα στις προβλέψεις των ειδικών για συρρίκνωσή του στα 16 δισ. στερλίνες. [SID:11370212]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece