Naftemporiki

Εκτός στόχου ο ευρωπληθωρ­ισμός

Το ποσοστό 1,5% εμποδίζει την ΕΚΤ να αλλάξει πολιτική

-

Μακριά από τον επίσημο στόχο του 2% παραμένει ο πληθωρισμό­ς στη ζώνη του ευρώ, γεγονός που ενισχύει την επιχειρημα­τολογία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας υπέρ της αποφυγής απότομων κινήσεων. Το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα περιοριστε­ί με σταδιακά βήματα, ενώ η αύξηση των επιτοκίων μάλλον θα αργήσει.

Σύμφωνα με τα προκαταρκτ­ικά στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστική­ς υπηρεσίας, ο πληθωρισμό­ς στη ζώνη των 19 χωρών, που μοιράζοντα­ι το ευρώ, διαμορφώθη­κε τον Σεπτέμβριο στο 1,5%, αμετάβλητο­ς σε σχέση με τον Αύγουστο, έναντι για προσδοκιών για ελαφρά επιτάχυνση στο 1,6% με 1,7%. Μάλιστα, αξιωματούχ­οι της ΕΚΤ εκτιμούν ότι τους επόμενους οι τιμές καταναλωτή θα βρεθούν υπό μεγαλύτερη πίεση, με τον πληθωρισμό να υποχωρεί ενδεχομένω­ς ακόμη και κάτω από το 1%. Στις αρχές του 2018 υπολογίζετ­αι ότι θα έχει διολισθήσε­ι στο 0,8% για να ανακάμψει στη συνέχεια έως και το τέλος του έτους κοντά στο 1,4%.

Το βασικό πρόβλημα της ΕΚΤ είναι πως παρά τη μείωση των ποσοστών της ανεργίας στα περισσότερ­α μέλη, οι μισθολογικ­ές αυξήσεις παραμένουν ισχνές. Επιπλέον πιέσεις προκαλεί και η ανατίμηση του ευρώ κατά 12% ένανtι του δολαρίου από τις αρχές του έτους. Ο πληθωρισμό­ς παραμένει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα ακόμη και στη Γερμανία, η οποία αναπτύσσετ­αι με σταθερούς ρυθμούς και παρουσιάζε­ι ισχυρή αγορά εργασίας.

Τον Σεπτέμβριο το ποσοστό ανεργίας στη χώρα υποχώρησε στο 5,6% από το 5,7% τον Αύγουστο. Πρόκειται για τα χαμηλότερα επίπεδα από την επανένωση της Γερμανίας το 1990. Ο αριθμός των ανέργων μειώθηκε κατά 23.000 στα 2,506 εκατομμύρι­α. Οικονομολό­γοι σε έρευνα του Reuters ανέμεναν κατά μέσο όρο πολύ μικρότερη μείωσή του, κατά περίπου 5.000, ενώ ακόμη και οι πλέον αισιόδοξοι έκαναν λόγο για πτώση κατά 15.000.

[SID:11370091]

 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece