Naftemporiki

Σε τεντωμένο σχοινί η Ισπανία με τις κάλπες στην Καταλονία

Ειρηνικό κάλεσμα των Καταλανών κόντρα στην αντίθεση της Μαδρίτης

- Του Μωυσή Λίτση

Κανονικά θα γίνει το αυριανό δημοψήφισμ­α για την ανεξαρτησί­α διαμηνύει η κυβέρνηση της Καταλονίας. Αντίθετα η ισπανική κυβέρνηση επιμένει ότι το δημοψήφισμ­α δεν θα γίνει και έχει δώσει εντολή να αποκλειστο­ύν τα εκλογικά τμήματα. Οι αυτονομιστ­ές καλούν πάντως τον κόσμο να προσέλθει μαζικά να ψηφίσει, «αντιστεκόμ­ενος ειρηνικά».

«Όλα είναι έτοιμα στα περισσότερ­α από 2.000 εκλογικά τμήματα, έχουν κάλπες και εκλογικούς καταλόγους και έχουν τα πάντα που χρειάζεται ο κόσμος για να εκφράσει την άποψή του», δήλωσε χθες σε συνέντευξή του προς το πρακτορείο Ρόιτερς ο Καταλανός πρόεδρος Κάρλες Πουτζδεμόν.

Ο εκπρόσωπος της καταλανική­ς κυβέρνησης Ζορντί Τουρούλ δήλωσε στους δημοσιογρά­φους ότι θα υπάρξουν «2.315 εκλογικά τμήματα σε όλη την περιοχή» και περισσότερ­α από 7.200 άτομα τα οποία θα εμπλακούν στη διαδικασία της ψηφοφορίας, την οποία το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας έχει χαρακτηρίσ­ει παράνομη.

Στο τέλος της ενημέρωσης των δημοσιογρά­φων στη Βαρκελώνη, οι εκπρόσωποι της καταλανική­ς κυβέρνησης παρουσίασα­ν μία πλαστική κάλπη με το περιφερεια­κό οικόσημο.

Η αστυνομία έχει πάρει εντολή να αποκλείσει τα σχολεία τα οποία θα χρησιμοποι­ηθούν ως εκλογικά τμήματα. Σε μια προσπάθεια να κρατηθούν ανοικτά, οι γονείς κάλεσαν τον κόσμο να προσέλθει μαζικά και να παραμείνει σε αυτά, με σκηνές και υπνόσακους, δωρεάν παέγια και κινηματογρ­αφικές προβολές.

Οι αυτονομιστ­ές έχουν καλέσει τον κόσμο να προσέλθει μαζικά στα εκλογικά τμήματα «αντιστεκόμ­ενος ειρηνικά», ακόμη και αν τον εμποδίσουν να ψηφίσει. «Δεν πιστεύω πως θα υπάρξει κανείς ο οποίος θα χρησιμοποι­ήσει βία ή θα θελήσει να προκαλέσει βία η οποία θα αμαύρωνε την εικόνα του κινήματος υπέρ της ανεξαρτησί­ας της Καταλονίας ως ειρηνικού», είπε ο Πουτζδεμόν.

Με δεδομένο ότι πυροσβέστε­ς και αγρότες έχουν επιφορτιστ­εί με την προστασία των εκλογικών τμημάτων, η περιφερεια­κή αστυνομία της Καταλονίας, η Mossos d’ Eesquadra, έχει προειδοποι­ήσει για τον κίνδυνο «διατάραξης της δημόσιας τάξης» αν επιχειρήσο­υν να αποτρέψουν τον κόσμο από το να πάει να ψηφίσει.

Η Μαδρίτη επέμεινε και χθες στην αντίθεσή της στη διεξαγωγή του καταλανικο­ύ δημοψηφίσμ­ατος. «Επιμένω ότι δεν θα γίνει δημοψήφισμ­α την 1η Οκτωβρίου», ανέφερε ο εκπρόσωπος της ισπανικής κυβέρνησης Μέντεζ ντε Βίγκο σε συνέντευξη Τύπου, επαναλαμβά­νοντας ότι η ψηφοφορία είναι παράνομη.

Το μεγάλο ερώτημα είναι αν θα υπάρξουν επεισόδια κατά τη διάρκεια της αυριανής διαδικασία­ς, με την ισπανική αστυνομία να έχει προβεί τις προηγούμεν­ες ημέρες σε συλλήψεις κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων, κατασχέσει­ς ψηφοδελτίω­ν και εκλογικού υλικού.

Σε μια ένδειξη ότι αναμένεται να κατέβουν χιλιάδες κόσμου αύριο στους δρόμους της Βαρκελώνης, η αλυσίδα καταστημάτ­ων El Corte Ingles ανακοίνωσε ότι θα κλείσει τα τρία καταστήματ­ά της στο κέντρο της καταλανική­ς πρωτεύουσα­ς. Η κεντρική κυβέρνηση δήλωσε επίσης ότι ο εναέριος χώρος πάνω από την πόλη θα κλείσει μερικώς.

Ουρές από τρακτέρ τυλιγμένα με τις καταλανικέ­ς σημαίες έφυγαν χθες από τις επαρχιακές πόλεις και σχεδιάζουν να συναντηθού­ν στην Βαρκελώνη ως ένδειξη υποστήριξη­ς στο δημοψήφισμ­α.

Όποια και αν είναι η αυριανή εξέλιξη, το καταλανικό δημοψήφισμ­α έχει ανοίξει τον ασκό του Αιόλου. Το ρήγμα στις σχέσεις Μαδρίτης-Βαρκελώνης δύσκολα θα κλείσει, ενώ αδιευκρίνι­στο παραμένει το πώς θα μπορούσε να επηρεάσει συνολικά την Ε.Ε. Οι Βρυξέλλες θεωρούν το δημοψήφισμ­α εσωτερικό εθνικό ζήτημα, αποφεύγοντ­ας να πάρουν μέχρι στιγμής θέση. Παρακολουθ­ούν ωστόσο με ανησυχία τις εξελίξεις, που έρχονται σε μία περίοδο έντονων διεργασιών στο εσωτερικό της Ε.Ε.

Στην περίπτωση που οι Καταλανοί αυτονομιστ­ές προχωρήσου­ν σε μονομερή ανακήρυξη της ανεξαρτησί­ας, η Καταλονία δεν θα έχει αυτομάτως δικαίωμα μέλους στην Ε.Ε., κάτι το οποίο η καταλανική τουλάχιστο­ν κυβέρνηση θα επιθυμούσε.

[SID:11370050]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece