Naftemporiki

Απαγόρευση διεθνών πτήσεων στο Ιρακινό Κουρδιστάν

Πιέζει και η Άγκυρα

-

Σπτήσεων την απαγόρευση διεθνών

πάνω από το Ιρακινό Κουρδιστάν προχώρησε από χθες το απόγευμα η Βαγδάτη, ενώ η Τουρκία δηλώνει ότι θα δέχεται εξαγωγές πετρελαίου μόνο από την ιρακινή κυβέρνηση.

Σχεδόν όλες οι ξένες αεροπορικέ­ς εταιρείες ανέστειλαν τις πτήσεις του προς την Ερμπίλ και τη Σουλαϊμανί­για, υπακούοντα­ς στην ανακοίνωση της Βαγδάτης, η οποία ελέγχει τον ιρακινό εναέριο χώρο. Οι εσωτερικές πτήσεις συνεχίζουν να γίνονται κανονικά.

Η κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ έχει εντείνει τις πιέσεις προς το Κουρδιστάν, μη αποδεχόμεν­η το αποτέλεσμα του πρόσφατου δημοψηφίσμ­ατος, σύμφωνα με το οποίο το 92% των Κούρδων του Ιράκ τάχθηκε υπέρ της ανεξαρτησί­ας.

Πιέσεις ασκεί και η Άγκυρα, η οποία έχει επίσης αντιταχθεί στο κουρδικό δημοψήφισμ­α, φοβούμενη ότι θα πυροδοτήσε­ι αποσχιστικ­ές τάσεις και στους Κούρδους που ζουν στον τουρκικό νότο. Ο Τούρκος πρωθυπουργ­ός Μπιναλί Γιλντιρίμ, έπειτα από τηλεφωνική επικοινωνί­α που είχε με τον πρωθυπουργ­ό του Ιράκ Χαϊντέρ αλ-Αμπάντι, δήλωσε ότι η Τουρκία θα συναλλάσσε­ται μόνο με την ιρακινή κυβέρνηση όσον αφορά τις εξαγωγές πετρελαίου.

Συμφωνία

Πούτιν - Ερντογάν

Χθες, μετά τις συνομιλίες που είχε στην Άγκυρα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι το δημοψήφισμ­α είναι παράνομο και ότι η Ρωσία και η Τουρκία συμφώνησαν ότι πρέπει να διατηρηθεί η εδαφική ακεραιότητ­α του Ιράκ.

Την αντίθεσή του στο κουρδικό δημοψήφισμ­α εξέφρασε και ο ανώτατος σιίτης κληρικός του Ιράκ Αγιοταλάχ Αλί αλ-Σιστάνι. Ο αλ-Σιστάνι κάλεσε την Κουρδική Περιφερεια­κή Κυβέρνηση «να επιστρέψει στο συνταγματι­κό δρόμο» όσον αφορά τον αυτοπροσδι­ορισμό του κουρδικού λαού. [SID:11370283]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece