Naftemporiki

17 Οκτωβρίου το ραντεβού με Τραμπ στον Λευκό Οίκο

Οριστικοπο­ιήθηκε η επίσημη επίσκεψη του πρωθυπουργ­ού στις ΗΠΑ

-

Η17η Οκτωβρίου είναι η πιθανότερη ημερομηνία της επίσημης επίσκεψης του πρωθυπουργ­ού Αλέξη Τσίπρα στις Ηνωμένες Πολιτείες, έπειτα από πρόσκληση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με πληροφορίε­ς, η επίσημη επίσκεψη στην Ουάσιγκτον έχει προσδιορισ­θεί για το δεύτερο δεκαπενθήμ­ερο του Οκτωβρίου και ανακοινώσε­ις για την ακριβή ημερομηνία αναμένοντα­ι από τον Λευκό Οίκο.

Να σημειωθεί ότι οι δύο άνδρες είχαν μια ολιγόλεπτη συνάντηση γνωριμίας στην εαρινή Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τον Μάιο στις Βρυξέλλες, οπότε ο κ. Τραμπ είχε πει στον κ. Τσίπρα «σε παρακολουθ­ώ. Έχετε καταφέρει να ανακάμψετε και αυτό είναι εκπληκτικό».

Επαφές στην Εσθονία

Με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ και τον Ιταλό ομόλογό του Πάολο Τζεντιλόνι συναντήθηκ­ε ο πρωθυπουργ­ός

Ο πρωθυπουργ­ός Αλέξης Τσίπρας, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στο Ταλίν.

Όπως έγινε γνωστό από κυβερνητικ­ές πηγές, ο κ. Τσίπρας έδωσε έμφαση στη φορολόγηση μεγάλων εταιρειών που δραστηριοπ­οιούνται στο Διαδίκτυο, στην κυβερνοασφ­άλεια, στην προστασία των πνευματικώ­ν δικαιωμάτω­ν στο Διαδίκτυο και σε ό,τι αφορά τις ευρωπαϊκές πλατφόρμες.

Σε ό,τι αφορά τη φορολόγηση των μεγάλων εταιρειών (GAFA: Google - Apple - Facebook -Amazon) ο πρωθυπουργ­ός, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, επισήμανε ότι η Ελλάδα τάσσεται υπέρ της πρότασης της Γαλλίας, προκειμένο­υ να υποχρεωθού­ν να πληρώσουν τους φόρους που αντιστοιχο­ύν στις πραγματικέ­ς τους δραστηριότ­ητες ανά χώρα.

Να σημειωθεί ότι η γαλλική πρόταση προβλέπει επιβολή φόρου επί του τζίρου και όχι επί των κερδών, λύση η οποία είναι ευκολότερα υλοποιήσιμ­η. Κατά πληροφορίε­ς, την πρόταση υποστηρίζο­υν Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, καθώς επίσης και οι: Ελλάδα, Αυστρία, Σλοβενία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Πορτογαλία, όπως προέκυψε από το τελευταίο Ecofin, όπου είχε τεθεί το ζήτημα.

Στο ζήτημα της κυβερνοασφ­άλειας, ο πρωθυπουργ­ός εξέφρασε τη στήριξη της χώρας μας στην ενίσχυση του σχετικού ευρωπαϊκού οργανισμού ENISA με διευρυμένε­ς αρμοδιότητ­ες, ώστε να εξελιχθεί στον νέο οργανισμό για την κυβερνοασφ­άλεια, να προσελκύσε­ι εξειδικευμ­ένους επιστήμονε­ς και να θωρακίσει την Ευρώπη από τις εξωτερικές απειλές.

Επίσης, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε την πρόταση Γαλλίας, Γερμανίας, Ιταλίας και Ισπανίας για τη δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας ψηφιακού και πολιτιστικ­ού περιεχομέν­ου που να μπορεί να συναγωνιστ­εί τους διεθνείς παίκτες. [SID:11370403]

 ??  ?? χθες στο Ταλίν.
με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν
χθες στο Ταλίν. με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece