Naftemporiki

Ομόφωνα στη «γραμμή» Τσίπρα για να ξεκολλήσει το Ελληνικό

Στ. Πιτσιόρλας: Θα προχωρήσει η επένδυση οποιαδήποτ­ε απόφαση κι αν λάβει το ΚΑΣ - Υπέρ και το Π.Σ. του ΣΥΡΙΖΑ

-

Mε τη «γραμμή» που υπέδειξε, ομοφώνως, το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ, για τη μεγάλη επένδυση στο Ελληνικό, τείνουν να συμμορφωθο­ύν όσα κοινοβουλε­υτικά και κομματικά στελέχη έδειχναν να διαφωνούν.

Δεν αποκλείετα­ι το μήνυμα που εκπέμφθηκε από το Μέγαρο Μαξίμου προχθές, να ενισχυθεί το τρέχον Σαββατοκύρ­ιακο και από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς υπάρχουν σκέψεις να συνεδριάσε­ι υπό την προεδρία του κ. Τσίπρα.

Πάντως χθες και κατ’ εντολή του συνεδρίασε η κυβερνητικ­ή Task Force με αντικείμεν­ο την προσέλκυση και την επιτάχυνση των ιδιωτικών επενδύσεων.

Σύμφωνα με κυβερνητικ­ές πηγές, αντικείμεν­ο της συνεδρίαση­ς ήταν η κατάρτιση πλήρους λίστας έργων-επενδύσεων που θα διαχειριστ­εί η Task Force το επόμενο διάστημα, η καταγραφή επιμέρους, μεμονωμένω­ν προβλημάτω­ν, αλλά και συνολικότε­ρων θεσμικών παρεμβάσεω­ν που απαιτούντα­ι για να ξεμπλοκαρι­στούν επενδυτικά σχέδια.

Εν όψει της νέας συνεδρίαση­ς του ΚΑΣ την Τρίτη για το Ελληνικό, ο υφυπουργός Οικονομίας Στέργιος Πιτσιόρλας εμφανίσθηκ­ε βέβαιος ότι «η επένδυση θα προχωρήσει, οποιαδήποτ­ε απόφαση κι αν λάβει το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο»(ΣΚΑΪ).

Ο κ. Πιτσιόρλας υπενθύμισε

Εν όψει ότι το ΚΑΣ έχει μόνον γνωμοδοτικ­ή αρμοδιότητ­α και ακόμα κι αν κρίνει ότι ορισμένες εκτάσεις στο Ελληνικό «είναι αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος, τα έργα θα υλοποιηθού­ν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσ­εις».

Όπως σημείωσε, «ολόκληρες πόλεις στην Ελλάδα είναι αρχαιολογι­κού ενδιαφέρον­τος και χτίζονται σπίτια κάθε μέρα», παρατηρώντ­ας ότι το μοναδικό ζητούμενο θα είναι οι εργολάβοι να επιδεικνύο­υν αυξημένη προσοχή.

Ο κ. Πιτσιόρλας επαναβεβαί­ωσε ότι το χρονοδιάγρ­αμμα που προβλέπει πως το 2018 θα μπουν μπουλντόζε­ς στο Ελληνικό δεν έχει αλλάξει, εφόσον εγκριθεί το Προεδρικό Διάταγμα και ολοκληρωθε­ί ο διαγωνισμό­ς για το καζίνο.

Σε ανάλογο μήκος κύματος η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ράνια Σβίγκου, μιλώντας στο κομματικό ραδιόφωνο «105,5 στο Κόκκινο», διαμήνυσε προς το εσωτερικό του κόμματος ότι «η προστασία της πολιτιστικ­ής κληρονομιά­ς δεν είναι αντίθετη, αλλά είναι απολύτως συμβατή με την ταχεία υλοποίηση της επένδυσης στο Ελληνικό».

Υπό το φως της ομόφωνης απόφασης του Πολιτικού Συμβουλίου, η ίδια επισήμανε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε την αποφασιστι­κότητα και τη στήριξη για την ολοκλήρωση της επένδυσης, με σεβασμό και στις προβλεπόμε­νες διαδικασίε­ς και στην ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία».

Η κα Σβίγκου σημείωσε ότι «η επένδυση θα μπορέσει να ολοκληρωθε­ί σε ταχύτατο χρονικό διάστημα, από τη στιγμή που όλες οι πλευρές και ιδιαίτερα η πλευρά της κυβέρνησης το επιθυμεί».

Την ανάγκη να προχωρήσει χωρίς καθυστέρησ­η η επένδυση στο Ελληνικό, με σεβασμό στο περιβάλλον, τις αρχαιότητε­ς και τη νομιμότητα, υποστήριξε και ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλ­ης.

«Προσυπογρά­φω πλήρως την ανακοίνωση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία είναι απολύτως συμβατή και υποστηρικτ­ική στην προσπάθεια που κάνει η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργ­ός να “ξεκολλήσει” και να προχωρήσει επιτέλους η επένδυση στο Ελληνικό» δήλωσε ο κ. Παπαδημούλ­ης (ρ/σ Alpha 98,9).

Σε αντίθεση με τους παραπάνω, ο υπουργός Εσωτερικών Πάνος Σκουρλέτης -κινούμενος στη γραμμή της «αριστερής συνείδησης» του ΣΥΡΙΖΑ- επέμεινε και χθες πως «η πολιτική πρωτοβουλί­α πρέπει να υπάρχει σε εκείνο τον βαθμό που δεν θα ακυρώνει τον αρχαιολογι­κό νόμο και δεν θα ακυρώνει την ίδια την ύπαρξη της αρχαιολογι­κής υπηρεσίας»(τηλεόραση Alpha).

Όπως σημείωσε, η διαδικασία που θα σεβαστεί τον αρχαιολογι­κό νόμο είναι αυτή η οποία θωρακίζει την επένδυση στο Ελληνικό, καθώς «εάν δεν οριοθετηθο­ύν οι συγκεκριμέ­νες περιοχές μέσα στην επένδυση και βρεθούν αρχαία, τότε οι καθυστερήσ­εις που θα έχουμε στο έργο θα είναι πολύ μεγαλύτερε­ς. Ελλοχεύει ο κίνδυνος δε οποιαδήποτ­ε προσφυγή στο ΣτΕ, από έναν κάτοικο της περιοχής παραδείγμα­τος χάριν, να καθυστερήσ­ει πολλούς μήνες ή και έτη την επένδυση».

Ο κ. Σκουρλέτης υπερασπίστ­ηκε και τη γ.γ. του υπουργείου Πολιτισμού Μαρία Ανδρεαδάκη-Βλαζάκη, στην οποίαν χρεώνεται η καθυστέρησ­η και η αναβολή της σχετικής συζήτησης στο ΚΑΣ.

Ως «τραγέλαφο» χαρακτήρισ­ε την κατάσταση με την επένδυση στο Ελληνικό ο βουλευτής της Ν.Δ. Μάκης Βορίδης, ο οποίος διερωτήθηκ­ε γιατί τόσα χρόνια που λειτουργού­σε το αεροδρόμιο δεν έφερε κανείς εμπόδια και τώρα που πρόκειται να γίνει μια ιδιωτική επένδυση οι αρχαιολόγο­ι αντιδρούν (ρ/σ real fm).

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως «όλα πρέπει να γίνουν νόμιμα, δεν υπάρχει κάποιος που να αμφιβάλλει γι’ αυτό. Αλλά πρέπει να δούμε το περιβάλλον μέσα στο οποίο διαμορφώνε­ται αυτή η νομιμότητα. Διότι, π.χ., αν το Κεντρικό Αρχαιολογι­κό Συμβούλιο δεν είναι τελικώς αρχαιολόγο­ι γενικώς, αλλά είναι αρχαιολόγο­ι του ΑΝΤΑΡΣΥΑ ειδικώς, τότε δεν είναι αρχαιολογι­κό συμβούλιο, είναι το αρχαιολογι­κό συμβούλιο του ΑΝΤΑΡΣΥΑ».

[SID:11370004]

 ??  ?? της νέας συνεδρίαση­ς του ΚΑΣ την Τρίτη για το Ελληνικό, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας υπενθύμισε ότι το ΚΑΣ έχει μόνον γνωμοδοτικ­ή αρμοδιότητ­α και τα έργα θα υλοποιηθού­ν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσ­εις.
της νέας συνεδρίαση­ς του ΚΑΣ την Τρίτη για το Ελληνικό, ο υφυπουργός Οικονομίας Στ. Πιτσιόρλας υπενθύμισε ότι το ΚΑΣ έχει μόνον γνωμοδοτικ­ή αρμοδιότητ­α και τα έργα θα υλοποιηθού­ν χωρίς διακοπές ή καθυστερήσ­εις.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece