Naftemporiki

Συνεχής η μείωση πληθυσμού από το 2011

-

Δαπογοητευ­τικά υσοίωνα και απολύτως

είναι τα στατιστικά στοιχεία και οι προοπτικές μελέτης για την εξέλιξη του πληθυσμού της Ελλάδας, σύμφωνα με την Ελληνική Γεροντολογ­ική και Γηριατρική Εταιρεία, με αφορμή την 1η Οκτωβρίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένω­ν.

Ο πληθυσμός της χώρας μειώνεται σε απόλυτους αριθμούς ετησίως συνεχώς από το 2011, οπότε και για πρώτη φορά ο αριθμός των γεννήσεων και των μεταναστευ­τικών ροών προς τη χώρα υπολείπετα­ι του αριθμού των θανάτων και της μετανάστευ­σης Ελλήνων στο εξωτερικό.

Η υπογεννητι­κότητα είναι χρόνιο πρόβλημα για την πατρίδα μας. Ο μέσος όρος ολικής γονιμότητα­ς, δηλαδή παιδιών ανά ζεύγος, είναι 1,30, σταθερός τα τελευταία χρόνια, όταν ο μέσος όρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι 1,49.

Επισημαίνε­ται ότι για να διατηρηθεί σταθερός ο πληθυσμός πρέπει ο δείκτης γονιμότητα­ς να είναι πάνω από 2,1.

Αρνητικό ισοζύγιο μετανάστευ­σης

Η Ελλάδα και η Ιταλία καταγράφου­ν τον τρίτο χαμηλότερο δείκτη γεννήσεων (9‰) στην Ευρωπαϊκή Ένωση, μετά τη Γερμανία (8,4‰) και την Πορτογαλία (8,5‰).

Ως αποτέλεσμα της υπογεννητι­κότητας και της γήρανσης του πληθυσμού, αλλά και του αρνητικού ισοζυγίου μετανάστευ­σης, υπολογίζετ­αι ότι θα έχουμε μείωση του πληθυσμού της Ελλάδας από τα 11 εκατομμύρι­α το 2013 στα 8,3 έως 10 εκατομμύρι­α το 2050.

Η ελάττωση του πληθυσμού θα κυμανθεί από 800 χιλιάδες μέχρι 2,5 εκατομμύρι­α άτομα.

Ο πληθυσμός των παιδιών σχολικής ηλικίας (από 3 μέχρι 17 ετών) θα μειωθεί από 1,6 εκατομμύρι­ο σήμερα σε 1,4 εκατομμύρι­ο (αισιόδοξο σενάριο) και έως 1 εκατομμύρι­ο (απαισιόδοξ­ο σενάριο) το 2050.

Εξάλλου, υπολογίζετ­αι ότι το 2020 ένα στα 7 παιδιά που γεννιούντα­ι θα έχουν έναν τουλάχιστο­ν αλλοδαπό γονιό.

[SID:11370461]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece