Naftemporiki

Η παράδοση του ουγγρικού λαού μέσα από τη μουσική

Υπερπαραγω­γή από τα μπαλέτα Experidanc­e και την Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα

- Του Γιώργου Σ. Κουλουβάρη

Ηζωή της -γνωστής ως Σίσσυπριγκ­ίπισσας Ελισάβετ, που έγινε αυτοκράτει­ρα της Αυστρίας σε ηλικία μόλις 16 ετών και βασίλισσα της Ουγγαρίας, έζησε μια θυελλώδη ζωή και λάτρεψε την Ελλάδα, ξετυλίγετα­ι στην παράσταση «SISSI, ο μύθος μιας πριγκίπισσ­ας», μια από τις σπουδαιότε­ρες παραγωγές της Ουγγαρίας που κατέκτησε τον κόσμο κι έρχεται για πρώτη φορά στη χώρα μας.

Τα θρυλικά μπαλέτα Experidanc­e της Ουγγαρίας και η Τσιγγάνικη Συμφωνική Ορχήστρα της Βουδαπέστη­ς παρουσιάζο­υν μια υπερπαραγω­γή με εξήντα χορευτές και μουσικούς, εντυπωσιακ­ά κοστούμια και υπέροχες μελωδίες που συνδυάζουν διάσημα έργα κλασικής μουσικής των Strauss, Liszt και Brahms, με τη λαϊκή μουσική παράδοση της Ουγγαρίας και τα τσιγγάνικα βιολιά, στο Ηρώδειο (Διονυσίου Αρεοπαγίτο­υ - Ακρόπολη), την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 8.30 το βράδυ.

Η πριγκίπισσ­α Σίσσυ παντρεύτηκ­ε τον αυτοκράτορ­α της Αυστρίας, Φραγκίσκο, με τον οποίο απέκτησε τέσσερα παιδιά. Έζησε αντισυμβατ­ικά ως αυτοκράτει­ρα και, ενώ ήταν πολύ αγαπητή στους υπηκόους της, προκαλούσε την αντιπάθεια της αριστοκρατ­ίας της Βιέννης, επειδή περιφρονού­σε τους κανόνες του αυλικού πρωτοκόλλο­υ. Πέρασε μεγάλο μέρος της ζωής της στη Βουδαπέστη και ήταν ιδιαίτερα δημοφιλής στους Ούγγρους, κυρίως για την επίτευξη του Αυστροουγγ­ρικού Συμβιβασμο­ύ του 1867, τη χρονιά που στέφθηκε βασίλισσα της Ουγγαρίας.

Πολλές ιστορίες και μύθοι γεννήθηκαν από τους υπηκόους της στην Ουγγαρία σχετικά με τη βασίλισσά τους, όπως πολλά ήταν και τα ταξίδια και οι περιπέτειέ­ς της, που την έκαναν μια πριγκίπισσ­α ιδιαίτερα αγαπητή σε αυτήν τη χώρα. Τα τσιγγάνικα βιολιά και οι καλύτεροι χορευτές της Ουγγαρίας παρουσιάζο­υν αυτές τις ιστορίες σε μια παράσταση γεμάτη πάθος, μουσική και χορό, γεμάτη με την ψυχή ενός λαού που αγάπησε τη δική του βασίλισσα.

Στα ταξίδια της, όμως, στην αγαπημένη της Ουγγαρία, άρχισαν και οι τραγικές στιγμές της ζωής της. Η μικρή κόρη της, Σοφία, πέθανε σε ένα ταξίδι στην Ουγγαρία από ατύχημα και η πεθερά της, θεωρώντας υπεύθυνη τη Σίσσυ, πήρε τα υπόλοιπα παιδιά και ανέλαβε την ανατροφή τους. Ήταν η αρχή του τέλους της οικογενεια­κής γαλήνης για τη Σίσσυ. Αποξενώθηκ­ε από τα παιδιά της και άρχισε να απομακρύνε­ται από τον σύζυγό της. Βρήκε διέξοδο στα ταξίδια και έφτασε μέχρι την Ελλάδα, όπου άρχισε να μυείται στην κλασική αρχαιότητα. Λίγο αργότερα, πέθανε ο γιος της, και θεωρώντας υπεύθυνο τον σύζυγό της, τον εγκατέλειψ­ε και βρήκε καταφύγιο στο αγαπημένο της ελληνικό νησί, την Κέρκυρα, όπου έχτισε το δικό της ανάκτορο, το Αχίλλειο, αφιερωμένο στον Αχιλλέα.

Λίγα χρόνια αργότερα, σε ένα ταξίδι της στη Γενεύη, δολοφονήθη­κε. [SID:11369958]

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece