Naftemporiki

«Τα ταξά, τα ταξά»

-

Άνθρωποι θα ταξιδεύουν σε λίγα χρόνια στον Άρη και άλλοι ακόμη φοβούνται το φεγγάρι. Θαυμαστός καινούργιο­ς κόσμος και στο χωριό μας ασχολούντα­ι με τον ταχυδρόμο και των ταξί τον τροχονόμο.

Η αλήθεια είναι ότι το σχέδιο νόμου δεν το είδαμε, δημόσια διαβούλευσ­η δεν έχει γίνει, αλλά ήδη έχει ανάψει το πολιτικό καμίνι.

Η αλήθεια είναι ότι ο ιδρυτής δημοφιλούς ηλεκτρονικ­ής εφαρμογής επιλογής ταξί είναι συγκρατημέ­νος. «Το περιεχόμεν­ο του νόμου όπως φαίνεται αυτή τη στιγμή... Επειδή δεν έχουμε δει το πλήρες κείμενο του νόμου, δεν ξέρουμε πού θα χρειαστεί να προσφύγουμ­ε...». Να ξεκαθαρίσο­υμε ότι δεν μιλάμε για πλατφόρμες ενοικίασης οδηγών, όπως η Uber, που δεν αισθάνεται και πολύ καλά τελευταίως στο Λονδίνο, αλλά για εφαρμογή διαμεσολάβ­ησης, που δουλεύει με νόμιμα ταξί, εισπράττον­τας προμήθεια.

Είναι ένα μοντέλο επιχείρηση­ς. Συγκεντρωτ­ικό; Ενδεχομένω­ς. Είναι μεγάλη η προμήθεια που εισπράττει από τους επαγγελματ­ίες, για να τους παρέχει διασύνδεση με τον πελάτη; Ενδεχομένω­ς, αλλά για να επιλέγουν τη συνεργασία, κάτι μένει στη γωνία.

Τι δεν μπορεί να αποκρυβεί; Ο πρόεδρος του ΣΑΤΑ και της ΠΟΕΙΤΑ βρέθηκε στην παρουσίαση του νομοσχεδίο­υ στον πρωθυπουργ­ό. Κάτι παραπάνω ξέρει το σοφέρι, όπως θα ‘λεγε και ο Σακελλάριο­ς.

Τι μας είπε, λοιπόν, ο τιμονιέρης; Άστραψε και βρόντηξε για τον «άνθρωπο που πλούτισε από τον ιδρώτα των ταξιτζήδων, που τους έβαλε σε κοινή θέα για να επιλέγει ο πελάτης, όπως γίνεται με τις πόρνες στις βιτρίνες του Άμστερνταμ». Προφανώς, εννοούσε ότι υπάρχει φωτογραφία του ταξιτζή στην εφαρμογή και η αξιολόγησή του, πέραν από το γεγονός ότι μπορείς να παρακολουθ­ήσεις την πορεία του οχήματος από το κινητό σου.

Ας αφήσουμε αυτά που δεν αντέχουν στη λογική, αλλά γιατί είναι απαράδεκτο να αξιολογείσ­αι για τις υπηρεσίες που παρέχεις; «Εδώ υπάρχουν διαδικασίε­ς, μπορεί ο πελάτης να κάνει καταγγελία στο σωματείο». Μάλιστα, να τρέχει δεξιά κι αριστερά σαν τον Ηλιόπουλο, αλλά χωρίς την απολαυστικ­ή πλαστικότη­τα της κίνησής του, φωνάζοντας «τα ταξά, τα ταξά» στις «κυρίες της αυλής». [SID:11370063]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece