Naftemporiki

Καταδίκασα­ν οι Ευρωπαίοι πολιτικοί

-

«Η βία δεν μπορεί ποτέ να είναι η απάντηση! Καταδικάζο­υμε όλες τις μορφές βίας και επαναλαμβά­νουμε την έκκλησή μας για πολιτικό διάλογο» έγραψε στο Twitter ο πρωθυπουργ­ός του Βελγίου Σαρλ Μισέλ.

«Προφανώς μας ανησυχεί κάθε βία, όμως είναι σαφές πως το δημοψήφισμ­α, όπως το καταλαβαίν­ω, δεν είναι συνταγματι­κό, έτσι είναι ανάγκη να υπάρξει κάποια ισορροπία» δήλωσε ο Βρετανός υπΕξ Μπόρις Τζόνσον στο Ρόιτερς. Ο ηγέτης των Εργατικών Τζέρεμι Κόρμπιν κάλεσε την ισπανική κυβέρνηση να σταματήσει τη βία στην Καταλονία: «Η αστυνομική βία κατά πολιτών στην Καταλονία είναι σοκαριστικ­ή. Η κυβέρνηση της Ισπανίας πρέπει να δράσει και να τη σταματήσει τώρα».

Η πρωθυπουργ­ός της Σκωτίας Νίκολα Στέρτζον, σε μήνυμα στο Twitter, έγραψε: «Μερικές από τις σκηνές στην Καταλονία προκαλούν σοκ και σίγουρα δεν ήταν απαραίτητε­ς. Απλά, αφήστε τους ανθρώπους να ψηφίσουν». Ο πρόεδρος της Σοσιαλιστι­κής Διεθνούς Γ. Α. Παπανδρέου τόνισε πως «στην Καταλονία κυριάρχησε ο διχασμός. Η δημοκρατία δέχθηκε βαρύτατο πλήγμα» και επέρριψε τις ευθύνες τόσο στην ισπανική όσο και στην καταλανική κυβέρνηση, ενώ καταδίκασε «την αλόγιστη χρήση βίας», κάνοντας έκκληση για πολιτικό διάλογο, ώστε «να αποφευχθεί μια επικίνδυνη διαίρεση της κοινωνίας με πολλές αρνητικές συνέπειες για τους πολίτες της Καταλονίας, την Ισπανία και την Ευρώπη».

Την ανάγκη δημοκρατικ­ού διαλόγου τόνισε και ο ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνο­ντας πως «η καταστολή και η βία απέναντι σε πολίτες είναι μια καταδικαστ­έα και αυταρχική επιλογή που μόνο λάδι στη φωτιά ρίχνει, παρά λύνει προβλήματα».

[SID:11374491]

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece